Asikkalalainen Nicolas Jenkins golfammattilaiseksi

Nicolas Jenkinsin tiellä on riittänyt haasteita, mutta päättäväinen mies ei ole koskaan luovuttanut. Tuomas Räihä

Tuomas Räihä

Kiusaamista, vakavaa sairastelua ja läheisten kuolemia. Golfari Nicolas Jenkinsin tie ei ole ollut kaikista helpoin, mutta nyt hän on saavuttanut yhden suuren haaveensa: golfammattilaisuuden.

Jenkinsin golfura käynnistyi vuonna 2008, kun hän oli 10-vuotias.

– Isä oli aloittanut golfin vuotta aikaisemmin kuin minä. Kerran hän tuli kotiin, kun oli pelannut kaverinsa kanssa kisaa ja voittanut pussillisen kolikoita.

– Silloin totesin, että minä haluan kokea tuon myös ja tunsin kuinka golfkärpänen iski. Samana iltana juoksin golfkentälle ja menin kokeilemaan. Siitä se kaikki lähti, Jenkins kertaa.

Jenkins aloitti saman tien myös kilpailemisen ja kilpailuita kertyikin amatööriuralla lähes 300. Viimeisen kilpailunsa amatöörinä Jenkins pelasi heinäkuun lopulla. Siitä kisasta hän nappasi myös amatööriuransa parhaan saavutuksen, alle 21-vuotiaiden SM-kultaa.

– En ollut aikaisemmin saanut kilpailuissa näytettyä omaa parasta osaamistani. Oli hienoa päästä omalle tasolle viimeisessä kilpailussani amatöörinä. Fiilis oli alkuun tyhjä, kunnes tajusin mitä olin saavuttanut. Se oli monella tavalla tunteikas hetki.

Matka kohti SM-kultaa ja sen jälkeen alkanutta ammattilaisuraa ei kuitenkaan ollut kaikista helpoin. Nuorempana Jenkins joutui koulukiusaamisen kohteeksi, joka alkoi varhain ylä-asteella.

Kouluun oli usein ikävä lähteä, kun ei tiennyt mitä seuraavaksi odottaa, joten opiskelusta tuli rankkaa. Syynä kiusaamiseen oli varmaankin erilainen pukeutumistyyli sekä halu pärjätä monissa asioissa koulussa ja sen ulkopuolella, Jenkins arvelee.

Vuonna 2016 Jenkins vietti välivuotta lukiosta ja suuntasi tammikuussa Thaimaahan kehittymään pelaajana. Matka oli pilata golfarin uran, kun Jenkins sai thaimaasta vakavan bakteerin. Viime vuosiin on mahtunut myös Jenkinsille läheisten ihmisten menehtymisiä.

Fyysinen sairastuminen ja muut vastoinkäymiset aiheuttivat myös henkisiä haasteita.

– Siihen asti kaikki oli mennyt hienosti ja oli ollut nousujohteista. Sitten tuli romahdus.

– Kevät 2016 oli kamppailua itsensä kanssa sekä epätietoisuudessa elämistä. Kesällä tuli enemmän sairaspäiviä kuin niitä päiviä, että pääsin golfkentälle ja ajattelin jo, että nyt loppuu golf kokonaan.

Seuraavana vuonna Jenkins pääsi Santahaminaan Puolustusvoimien urheilukouluun ja palveluksen jälkeen tapahtui käänne parempaan suuntaan.

– Kun pääsin sieltä, päätin, että pystyn mihin vaan, kun vain haluan ja uskon itseeni.

Samalla uusiksi menivät myös valmennuskuviot, kun Jenkinsin lajivalmentajaksi tuli Filippiineiltä lähtöisin oleva entinen kilpapelaaja Ruby Chico Kurtelius ja fysiikkavalmentajaksi Keijo Matilainen. Samalla Jenkins päivitti kalustonsa ja pelaa nyt mailoilla, jotka ovat varta vasten hänelle tehdyt.

Terveyshuolet eivät kuitenkaan ole ohi. Jenkinsillä on ollut pahoja tulehduksilla elimistössä ja hänellä on todettu elinikäinen kilpirauhassairaus, joka vaikuttaa muun muassa tasapainoon ja näköön. Uusia oireitakin saattaa ilmestyä edelleen. Golfin pelaaminen kuitenkin onnistuu, mutta se vaatii paljon työtä.

– Olen antanut paljon etua muille, kun olen kamppaillut sen kanssa, että pääsen edes lähtöviivalle. Muut miettivät voittamista, mutta minä mietin sitä, pystynkö pelaamaan edes kokonaista kilpailua.

Päättäväinen mies ei ole vaikeuksien keskelläkään luovuttanut, vaan tavoitellut haaveitaan. Yksi niistä, golfammattilaisuus, on nyt totta. Tällä hetkellä Jenkins lukeutuu nuorimpiin ammattilaisiin Suomessa.

– Tiedän kaksi ikäistäni peluria, mutta nuorempia ei taida olla, Jenkins pohtii.

Syy ammattilaiseksi siirtymisessä ei ole niinkään pelillinen, vaan se, että ammattilaisena Jenkins pystyy tekemään myös golfiin liittyvää yritystoimintaa.

– Amatöörinä ei saa vastaanottaa rahapalkintoja, mainostaa eikä ole sallittua tehdä mitään lajiin liittyvää, kuten opetustoimintaa.

Opettamisen lisäksi viime keväänä Vierumäeltä liikuntaneuvojaksi valmistunut Jenkins tekee muun muassa matkanjärjestäjän töitä ja auttaa ihmisiä esimerkiksi elämäntapamuutoksissa.

– Tavoitteenani on yritystoiminnan avulla pyrkiä rahoittamaan omaa ammattilaisgolfia.

– Haluan antaa itselleni mahdollisuuden ja nähdä mihin rahkeet riittää, kun yhdistän yrittäjyyden ja ammattilaisuuden.

Jenkins ei ole asettanut itselleen menestymistavoitteita, vaan yrittää tehdä parhaansa, ja menestyminen on vain plussaa. Pelillinen tavoitekin kuitenkin löytyy, kun toimittaja sitä tenttaa.

– Realistinen tavoite voisi olla Vierumäellä pelattavaan Challenge Tourin kilpailuun mukaan pääseminen. Siellä olen viettänyt paljon aikaa ja sinne saisin kotiyleisön kannustamaan. Paikan lunastaminen sinne on varsin hankalaa, joten töitä on tehtävä kovasti.

Kommentoi