Hälvälässä tähdätään Tokion olympialaisiin

Lari Pesonen (vasemmalla) on ampunut jo skeetin maapaikan olympialaisiin. Satu Mäkelä-Nummela sekä Matias Koivu pyrkivät samaan Hälvälässä. Antti Hartikainen

Antti Hartikainen

Haulikkoammunnan maailmancup-kilpailu käydään Hälvälän haulikkoradalla 13.–23. elokuuta.

Suomen Ampumaurheiluliitto ja kilpailun käytännön järjestelyistä vastaava Lahden Ampumaseura täyttävät tänä vuonna 100 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi maailmancup päätettiin hakea Suomeen.

– Näitä ei ole kovin helppo saada. Suomessa on järjestetty aiemmin kaksi maailmancupia. Edellinen maailmancup oli vuonna 1995, ja se järjestettiin tässä samassa paikassa, kilpailunjohtaja Curt Sjöblom kertasi viime torstaina mediapäivässä Hälvälässä.

Juhlavuoden lisäksi kilpailu on tärkeä olympialaisia silmällä pitäen.

– Kaikissa tämän vuoden maailmancupeissa jaetaan kussakin kahdeksan maapaikkaa Tokion olympialaisiin. Kaksi jokaisessa henkilökohtaisessa lajissa. 

 

Hollolassa maapaikkaa Tokioon tavoittelevat muun muassa Orimattilan Seudun Urheiluampujien Satu Mäkelä-Nummela sekä Matias Koivu.

Mäkelä-Nummela voitti Pekingissä trapin olympiakultaa 2008. Hän on edustanut Suomea vuosien 2012 ja 2016 olympialaisissa ja tavoittelee nyt paikkaa neljänsiin olympialaisiinsa.

– Ihan varmasti kaikilla on täällä olympiapaikka tavoitteena, orimattilalainen alleviivasi viime torstaina Hälvälän radalla.

Mäkelä-Nummela ampui maaliskuussa komeasti naisten trapin maailmanennätyksen alkukierroksella, mutta finaalista ei maapaikkaa irronnut.

– Alkukausi on ollut hyvää tekemistä, mutta loppukautta kohden on ollut vähän pannukakkufiilistä. 

 

Matias Koivu, 19, voitti heinäkuussa poikien trapin MM-hopeaa Italian Lonatossa.

– Tavoitteenani on nyt maailmancupin finaalipaikka. Se on ihan realistinen tavoite.

Ampumaurheiluliiton valmennuksen johtaja Per-Ole Lindell kertoi, että Suomen tavoitteena on saada vähintään yksi urheilija jokaiseen haulikkolajiin Tokiossa.

– Se on kova mutta realistinen tavoite. 

 

Hälvälän ampumaradalla järjestettävässä maailmancupin kilpailussa ammutaan kahdessa haulikkolajissa eli skeetissä ja trapissa. Maailmancupiin osallistuu alustavasti 469 ampumaurheilijaa, jotka edustavat 75:tä maata. Suomesta osallistuu 20 urheiluampujaa.

Osallistujamäärä on tämän vuoden maailmancupien suurin.

– Kilpailun tärkeyden näkee ulos katsoessa. Täällä on jo monta joukkuetta harjoittelemassa, Sjöblom kertoi.

Suuri osallistujamäärä näkyy myös kisojen järjestelyissä.

– Meillä on täällä noin sata henkeä. Budjetti on noin puoli miljoonaa euroa.

Kisojen järjestelyt saivat jo kiitosta Mäkelä-Nummelalta.

– Työntekijöille niin iso hatunnosto kuin vaan on. Täällä näkyy kiekko aivan loistavasti. Ei häpeä muita ratoja. Radoissa ei tule olemaan vikaa, jos ei tule tulosta. Menee vaan vessan ja kattoo peiliin. 

 

Kisapaikalle pääsee parhaiten omalla autolla tai bussilla numero 4, joka edellyttää noin kilometrin kävelylenkkiä perille asti.

Parkkipaikkoja on Sjöblomin mukaan riittävästi.

– Meillä on käytössä alueen kaikki parkkipaikat. Kyllä täällä yleisölle ja järjestäjille riittää parkkipaikkoja.

Tapahtuma on yleisölle ilmainen. 

 

Mikä maapaikka?

Haulikkolajien kilpailuissa ei voi saada olympialaisiin henkilökohtaisia paikkoja. Ampujat ampuvat maapaikkoja, jotka maan olympiakomitea lopulta jakaa tietyille urheilijoille. Maapaikkoja on Hälvälässä jaossa yhteensä kahdeksan eli kaksi lajia kohti. Lajeja ovat trap ja skeet, joissa on erikseen miesten ja naisten sarjat.

Maapaikan saaminen edellyttää sitä, että sijoittuu finaalissa kahden parhaan joukkoon, kun edeltä lasketaan pois jo mahdollisesti maapaikan saavuttaneet urheilijat.

– Tavoite on aina kolmen joukkoon, jos meinaa olympialaisiin mennä, Satu Mäkelä-Nummela summasi. 

 

Suomella on jo yksi skeet-ampuja Lari Pesosen hommaama maapaikka.

– Toivomme, että täältä tulee lisää. Monelle tämä on viimeinen mahdollisuus saada olympiapaikkoja, kilpailujohtaja Curt Sjöblom painotti.

– Eurooppalaisilla ampujilla on vielä mahdollisuus ampua maapaikka syyskuussa alkavissa haulikon EM-kisoissa.

Olympialaisissa tulee kisaamaan yhteensä 120 haulikkoampujaa.

Keskustelu