20 vuotta täyttäneessä Nastola Crusingissa nähtiin ennätysmäärä harrasteajoneuvoja

Tuomo Heikkinen ja Henkka Rikkonen olivat saapuneet Nastola Cruisingiin Iitistä. Harrasteajoneuvona Heikkisen rälläkällä kustomoitu Chevrolet Malibu ´65. Tanja Rautavirta

Tanja Rautavirta

Nastola Cruisingin 20-vuotisjuhlaa vietettiin Nastolan Kauppakaaren parkkialueilla viime lauantaina vaihtelevassa kesäkelissä, välillä paisteessa ja lopulta sateessakin.

Tämä ei kuitenkaan vaikuttanut paikalle saapuneiden ihmisten määrään. Autoharrastjia ja yleisöä oli paikalla yli 2 000 henkeä.

Yleisöennätyksen lisäksi ennätys tehtiin myös tapahtumaan osallistuneissa harrasteajoneuvokunnissa, kun paikalle kurvasi ainakin 481 persoonallista kulkuneuvoa.

Tapahtuman perustaja ja puuhamies Kettil Rautio päivysti tapahtuman sisäänajopaikalla kamera kaulassaan.

Kiireinen mutta silmin nähden tyytyväinen tapahtumajärjestäjä kuvasi jokaisen paikalle saapuneen harrasteajoneuvon, joiden perusteella hän sitten arvosteli ja jakoi peräti 29 pokaalia eri sarjoissa. Ajoneuvojen lisäksi Nastola Cruisingissa palkittiin myös ihmisiä ja tyylejä.

Raution kipinä tapahtuman järjestämiseen 20 vuotta sitten lähti siitä, kun mies yksinkertaisesti halusi saada harrasteajoneuvoja, erityisesti jenkkiautoja, koolle. Tuolloin vastaavaa tarjontaa ei ollut vielä kovin paljon.

Nyt 20-vuotisjuhlavuonna paikalla nähtiin muutakin kuin jenkkiautoja. Raution mukaan näytösparkkipaikalle saa kaikin mokomin ajaa, jos itse kokee ajokkinsa harrasteajoneuvoksi. Rautio pitää tärkeänä, että erityisesti nuorisolle on tarjolla jotain mielenkiintoista ja jotain tekemistä.

– Jos vaikka innostuisivat harrastamaan alaa, Rautio totesi.

– Ennen hengailtiin kylillä ja nähtiin porukkaa siellä. Se on vähentynyt kaikenlaisen muun tarjonnan ja viihteen tieltä, ja siksi ilahduttaakin kovasti, kun täällä joukossa näkee uusia, nuoria harrastajia.

NastolalainenJouni Tammelin on rakennellut 16-vuotiaasta asti erilaisia ajoneuvoja: autoja, moottoripyöriä ja laivojakin. Tammelin käy valikoidusti alan kokoontumisajoissa ja näyttelyissä.

Hänelle Nastola Cruisingista tekee tärkeän paikallisuus. Tammelin oli suuntaamassa Nastolan Cruisingia seuraavana päivänä omistamansa Hudson ´37:n kanssa Forssan Picknickiin, johon hän on osallistunut useana vuotena.

Tammelin on omistanut huomiota herättävän Hudsonin kolme vuotta ja ehtinyt jo itsekin hieman kustomoida autoa.

– Auto on ollut alkujaan ihan metsälöytö ja huonossa kunnossa. Siitä sitä on lähdetty tekemään. Ideana on alun perinkin ollut, että autosta tehdään poikkeava, mutta jätetään se kuitenkin samalla vanhan näköiseksi. Kustomoinnilla ei siis kuitenkaan ole liioiteltu.

– Itse ostin auton aika valmiina, mutta olen kuitenkin jatkanut projektia viime talvena, kun tein autoon aurinkolipan ja kiiltävät listat kylkiin. Näitähän jalostetaan jatkuvasti. Ja ideathan ei lopu koskaan, Tammelin kertoi Hudsonin tarinaa.

– Auto on rakennettu jo 12 vuotta sitten. Silloin sille on tehty mittava levitystyö. Lähtökohtana Hudson on nostettu uudemman auton alustalle. Tekniikkana on letukan pikkulohko ja koko alusta on uudemmasta autosta. Auto on halkaistu pituussuunnassa keskeltä kahtia ja levitetty 30 senttiä. Sen takia auto on vähän erikoisen näköinen, suhteettoman leveä.

 Kaikki maskit ja puskurit on tietysti sitten jouduttu tekemään sen mukaisesti uudestaan. Marko Tuunanen, tunnettu alan osaaja, on tehnyt tuon isoimman homman eli levitysprojektin tähän autoon ja minä jatkan projektin kanssa oman makuni mukaan, Tammelin kertoili.

Keskustelu