Jätinpesän Työmiehen vaimo -näytelmässä koetaan ilotulitusta ja elämän tummia sävyjä.

Jätinpesän kesäteatterissa nähdään Minna Canthin Työmiehen vaimo, joka alkaa näyttävästi Johannan (Tuire Arola) ja Riston (Eerik Kuronen) häillä. Soili Kaivosoja

Soili Kaivosoja

Kirjailija Mila Teräs sanoi sen jo Orimattilan teatterin Työmiehen vaimon avauspuheessaan.

– Minna Canthin teksti on kovaa ja maaliinsa osuvaa yhteiskuntakritiikkiä. Hyvä teksti ei koskaan vanhene, vaan herättää kysymyksiä tämänkin päivän tilanteessa.

Rouva Jenni Haukion lähettämät tervehdyssanat Jätinpesän kesäteatterin ensi-iltaan jatkoivat Canthin ylistystä.

– Minna Canth olisi riemuissaan nähdessään Työmiehen vaimon elävän edelleen. Hänellä oli harvinaislaatuinen kyky asettua heikon asemaan. Työmiehen vaimoa kirjoittaessaan Canth on todennut tunteneensa suurta voimaa, rohkeutta ja vapautta, melkein uhkamielisyyttä. Naattikaatte hänen oivaltavasta ja raikkaasta tekstistään, Minna Canthin juhlavuoden suojelija Jenni Haukio välitti viestissään näytelmän ensi-iltayleisölle sunnuntaina 7. heinäkuuta.

Kiistatonta on, että Canthin 134 vuotta sitten kirjoittama teksti elää edelleenkin. Mutta se, miten kesäteatterin työryhmä ja näyttelijät sytyttivät tekstin elämään Jätinpesän näyttämöllä, on oma lukunsa.

Ilonpito, laulu ja tanssi saavat ajoittain huumaavan hengästyttävät mittasuhteet ja kesäisen ensi-illan entistä kuumemmaksi.

Tummat varjot leijuvat alusta alkaen uhkaavasti pitäen katsojat otteessaan nopeasti etenevässä tarinassa. Usko ja toivo kulkevat rinnakkain kuten katsomon puolella itku ja nauru.

Jokaisen näyttelijän täydellinen heittäytyminen omaan rooliinsa ei anna tilaa jäädä kylmäksi. Orimattilan Teatterin väki näyttää jälleen kerran kykynsä ja taitonsa.

Osaava näyttelijätyö, näyttävät tanssiesitykset, toimiva lavastus, musiikki – kaikki osa-alueet tukevat saumattomasti toisiaan. Sydänverensä näyttämölle jättävät näyttelijät kelpaisivat isommillekin estradeille.

Näyttelijöiden ylistystä voisi jatkaa jokaisen näyttämöllä esiintyvän kohdalla. Ajoittain tulee tunne kuin Canth olisi kirjoittanut roolin juuri sitä esittävälle näyttelijälle.

Erityisen merkillepantavaa on näyttelijöiden viimeisen päälle hiottu liikekieli, joka kertoo ilman sanoja paljon enemmän kuin ne kuuluisat tuhat sanaa.

Ohjaaja ja sovittaja Tapani Kalliomäki sekä apulaisohjaaja Laura Huhtamaa ovat onnistuneet puhaltamaan Työmiehen vaimon liekkeihin, jotka eivät hetkeen sammu.

Keskustelu