Häggin eläintäyttämön museossa voi hypätä menneisyyteen

Vuonna 1950 täytetty kanahaukka. Antti Hartikainen

Antti Hartikainen

Nimensä mukaisesti Häggin eläintäyttämön museosta löytyy liuta täytettyjä eläimiä, mutta se pitää sisällään paljon muutakin. Tänä vuonna Asikkalan Urajärvellä sijaitsevan museon teemana on kirjeen kirjoittamisen kauneus.

– Suomessa kirjeet ja kortin lähettäminen olivat todella iso harppaus kaikenlaisille ihmisille. Se antoi keinon jakaa tuntojaan. Harva lähetti mitään haukkumakirjeitä. Yleensä ne olivat kaipuuta ja terveisiä, Sakari Hägg kertoi Postin merkityksestä.

– Liike-elämä helpottui paljon, kun Posti rupesi kulkemaan normaalisti. Kyllä se tännekin vielä kulkee, ainakin melkein joka päivä.

Kaksikerroksisen museon alaosassa on esillä paljon yksityispostia ja eläintäyttömän toimintaan liittyvää kirjeenvaihtoa.

– Tämän vuoden teemanäyttelyn tiimoilta löytyy hauska dokumentti liittyen tämän talon rakennukseen. Siinä on peltikaton tekijällä ollut erimielisyyksiä LeopoldHäggin kanssa, että paljonko sitä peltiä lopulta meni kattoon. Täällä on vieläkin se alkuperäinen peltikatto, että hyvin tehty.

Kaikkia esillä olevia papereita saa selata ja tutkia.

Yläkerrassa on täytettyjen eläinten ohella vielä lisää mielenkiintoisia dokumentteja, kuten esimerkiksi eläintäyttämön hinnasto, viinakortti ja merkintöjä kouluille lähetetyistä täytetyistä eläimistä.

– Täyttämön historiaa on esillä vuodesta 1915 saakka. Tämä rakennus on valmistunut vuonna 1929. Vuodelta 1903 on ensimmäinen dokumentti täyttöhommista.

LeopoldHägg oli Häggin suvun ensimmäinen eläintentäyttäjä.

– Hän oli tunnustettu taitaja, samoin kuin vaarini, isäni ja setäni. Täällä on kaikkien heidän tekemiä tuotteita. Täyttöhommia on tehty kolmessa polvessa.

Nykyään museona toimiva rakennus tehtiin alun perin Leopoldin ateljeeksi vuonna 1929.

– Ensimmäiset vuosikymmenet olivat kovaa vauhtia 30-luvulle asti. Sota varmaan rajoitti vähän bisnestä. Sodan jälkeen tuli jonkinlaista romantiikan aikaa. Ihmiset ehkä kaupungistuivat vähän, mutta heillä oli silti kaipuu luontoon.

– Metsästyksen kautta tuli paljon luontoharrastajia, jotka halusivat jonkun muiston metsästysreissustaan.

Ennen sotaa Häggin eläintäyttömän asiakaskunnan muodostivat pääosin koulut.

– En paljoa valehtele, jos sanon, että 10 000 tuotetta on mennyt kouluille.

Sakari ei itse täytä eläimiä ollenkaan.

– Vaimoni kanssa päätimme, että pistetään kokoelmat näytille muillekin, kun aineistoa on niin paljon.

Museo on ilmainen. Kesäkahvila Mummolasta vierailijat voivat ostaa purtavaa ja tukea museon toimintaa.

– Sieltä saa hyviä omin pikku kätösin tehtyjä leivonnaisia, kaffeeta, teetä ja limsaakin on joskus, jos muistan sitä ostaa.

Keskustelu