Hurmalaisen isännän akkaralli viihdyttää Artjärvellä

Petri Orkolan esittämä Hurmalaisen isäntä on aika ajoin helisemässä muun muassa naapurin leskirouvan (Johanna Kälviä) ja kontaktipalvelun ”ammattilaisen” (Kati Wirman) käsittelyssä. Ville Hakala

Ville Hakala

Suomen kesä yllätti kesäteatterikatsojan. Kerrasto, villapaita ja päällystakki olivat nimittäin liikaa sunnuntaisessa Artjärven kesäteatterin täydessä katsomossa, kun aurinko päättikin helliä kulttuurinjanoista yleisöä.

Mieltä puolestaan lämmitti Säilän harrastajateatterin kaikin puolin onnistunut näytelmä. Akkarallin perusasetelma luo herkulliset mahdollisuudet perinteisen kesäteatterikokemuksen luomiselle, aikamiespoika Veijo Hurmalainen (Petri Orkola) kaipaa maitotilallensa elämänsä sulostuttajaa ja apukäsiä myös navetan puolella.

Kun Hurmalainen viimein onnistuu lähettämään äitinsä (Seija Rytky) veteraanien Viron reissulle, mahdollisuudet ovat rajattomat. Puhelu Salpausselän Kontaktipalveluun tuo tilalle Hurmalaisen riemuksi, ja myös ristiksi, useampiakin emäntätarjokkaita tai Hurmalaisen sellaiseksi luulemia naisihmisiä.

Varsin perinteisen kesäteatterikomediakohelluksen toteuttaminen onnistuneesti ja hauskasti on vaativat tehtävä. Ohjaaja Tero Porali joukkoineen onnistuu tässä kuitenkin mainiosti. Sen todistaa myös paikka paikoin naurusta raikunut katsomo.

Näytelmän lavastus on niukka, mutta riittävä, koska etualalla näytelmässä loistavat näyttelijät. Petri Orkola Hurmalaisena on välillä vietävänä, välillä taas viejänä. Orkola tuo Hurmalaisen toivon ja epätoivon hetket hienolla kesäteatterimaisella tavalla esiin.

Myöskin poikansa naisasioita tuimalla otteella järjestelevä, Seija Rytkyn esittämä, äiti-Hurmalainen on mainio justiinamainen hahmo, jonka äänijänteissä riittää. Varsinaisen komediennen kruunun esityksessä nappaa kuitenkin Kati Wirmanin esittämä ”ammattilainen” Cunilla Kuikansalo-Hyppälänniemi. Tästä dramaattisesta syöjättärestä ei niin vain päästäkään eroon.

Akkarallin naishahmoja täydentävät vielä metsästyksestä innostunut kontaktipalvelun työntekijä Suvi Kesänen (Miisa Räsänen), naapurin leskirouva Ulpu Toistuva (Johanna Kälviä), joka Hurmalaisen perään haikaillessaan sotkeentuu pahan kerran tämän naisverkostoon. Taksikuski Helena (Elina Lehdeskoski) tyytyy lähinnä olemaan huvittunut tarkkailija.

Myös Elina Harjunpään rempseästi tulkitsemalla kunnan uudella maatalouslomittajalla on oma, melkoisen merkittävä, roolinsa suhdesopan sekoittamisessa.

Joni Vanhatalon esittämä Viron tuttavuus Vello Kuusmäe järjestää vielä lopussa yllätyksen.

Näyttelijöiden työ on tasaisen hyvää, ja pieni rekvisiittaan liittynyt sekoilukin selvitettiin sunnuntaina kohtuullisen sujuvasti.

Keskustelu