Kaarisilta Biennale juhlistaa erilaisuutta

Kaarisilta Biennale -palkinnon voitti Ateljee Eivor. Vasemmalta voittajan päättänyt juryn puheenjohtaja Aaro Matinlauri, päätöksessä avustanut Outi Kirves sekä Ateljee Eivorin taiteilijat Eveliina Narkilahti, Timppa Lintunen ja onnesta pakahtuva Eivorin ohjaaja Nelli Nio. Antti Hartikainen

Antti Hartikainen

Taidenäyttely esittelee laajasti taidetta ja taiteilijoita painottaen tukea tarvitsevien taiteilijoiden osallisuutta.

Kansainvälinen kuvataidetapahtuma Kaarisilta Biennale on avannut ovensa neljännen kerran.

– Näyttely sisältää iloa, riemua ja rakkautta, mutta myös vakavampia teemoja, kuten huolen luonnosta ja luonnon puhtaudesta, Kaarisilta Biennale -työryhmään kuuluva Outi Kirves kertoo.

Kyseessä on yllätyksellinen, monipuolinen ja runsas näyttelykokonaisuus, josta löytyy maalausten ja piirustusten lisäksi grafiikkaa, videoteoksia, keramiikkaa, tekstiilitaidetta, veistoksia ja installaatioita.

Taiteilijoilta oli tullut paljon hakemuksia näyttelyyn, minkä seurauksena osa jouduttiin karsimaan pois.

– Karsinnassa meillä on ollut ajatus, että haluamme mahdollisimman laajasti tekijöitä ja erilaisissa vaiheissa olevia taiteilijoita.

Taiteilija ja Kaarisillassa kuvataidetta opiskeleva Viljo Pertola korosti avajaisissa pitämässään puheessa taiteen tärkeyttä.

– Tämän näyttelyn tarkoitus on kannustaa jatkamaan samaan malliin ja kertoa muillekin ihmisille, että me osaamme jotain. Tekin voitte uskoa siihen, että me pystymme tekemään taidetta. Toivottavasti tämä näyttely kannustaa kaikkia taiteen pariin.

– Tämä näyttely kertoo Kaarisillan niin menneistä kuin nykyisistä taiteilijoista sekä kaikista taiteentekijöistä.

Taide on lähellä Pertolan sydäntä.

– Se tuo esiin rakkautta. Se tuo esiin intohimoja. Tehdessä taidetta voi ajatella rauhassa omia ajatuksiaan. Joskus siinä saattaa tulla tuskaa, joskus taas iloa. Tuloksena on valmis teos, taiteilija summaa.

Näyttelyssä on esillä 164 taiteilijaa tai työryhmää ja yli 250 teosta.

– Kaikissa näissä näyttelyteoksissa on tekemisen tarinaa. Hienoa, että kaikki nämä teokset ja tarinat tulevat nähdyksi.

Avajaisissa pidetyissä puheissa korostettiin taiteen osallistavan vaikutuksen merkitystä.

– Meidän on helppo torjua erilaisuutta ajattelemalla, että erilaisuus on huonompaa. Sen sijaan meidän tulisi ymmärtää jokaisen henkilön erityispiirteitä. Toisaalta erityistä lahjakkuutta, toisaalta voimakkaita rajoitteita, joita meillä jokaisella on, europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) alleviivasi lähettämässään puheessa.

– Vuonna 2013 ensimmäisen kerran järjestetty Biennale on ollut loistava oivallus. Kaarisillan taidetapahtuma on aivan erityinen. Se painottaa tukea tarvitsevien taiteilijoiden osallisuutta taidemaailmassa, Lahden kaupungin sivistysjohtaja Tiina Granqvist kiteyttää.

Taidenäyttelyyn on tullut teoksia Suomen lisäksi kymmenestä eri maasta.

Näyttely on esillä Kaarisillassa Erstan kartanon tiloissa Villähteellä sekä Helsingissä Galleria Art Kaarisillassa.

Keskustelu