Mansikkasato näyttää tänä vuonna lupaavalta

Mansikan muodonmuutos kukasta kypsäksi marjaksi kestää keskimäärin neljä viikkoa. Juuso Koskinen

Juuso Koskinen

Tuloiselan Marjatilalla Hämeenkoskella mansikan pääsatokausi käynnistyi viime viikolla täydellä tohinalla.

– Sesonki käy kuumana, ja laatikko lähtee kulkemaan. Paras säilöntähetki on nyt käsillä, Katriina Tuloisela kertoo.

Viime vuoteen verrattuna ero marjassa on huomattava. Luminen talvi ja lempeä kevät loivat yhdessä lupaavan kasvualustan. Alkukesän lajikkeet Rumba ja Wendy alkavat jo väistyä, ja tilalle on noussut paluuta tekevä satoisa ja metsämansikkamainen Jonsok sekä tietysti kestosuosikki Polka. 20–23 asteen lämpötila on paras niin kasville kuin ihmisellekin.

– Pilvet ovat menneet omia teitään, joten jonkun verran on pitänyt sadettaa. Hallan kanssa on ollut todella hyvä tuuri, eikä ongelmia ei ole juurikaan ollut, Tuloisela vakuuttaa.

Kuumana kesänä kaikki marjat tulevat kerralla ja kausi on lyhyt. Kuivuus ja helteet myös kutistavat marjan koon pienemmäksi. Avomaaviljelyä suosiva asikkalalainen Juuso Peltomaa korostaa, ettei keinokastelu vastaa luonnon tarjoamaa omaa kosteutta.

– Kuivaa on valitettavasti ollut, eikä maaperässä ole hirveästi kosteutta, Peltomaa toteaa.

Ilman ennätyshelteitä marjaa saadaan kuitenkin heinäkuun loppuun asti.

– Polka lienee tänäkin kesänä suosituin lajike, mutta maku on tietysti maistajan suussa. Hinta tulee elämään markkinoiden mukaan, Peltomaa linjaa.

Myrskylässä on havaittu mansikan olevan tänä kesänä hyvän kokoista ja erityisen makeaa. Kukkia on ollut paljon.

– Luomumansikka on äärimmäisen kysyttyä. Meillä marjan hinta pysyy koko kauden samana, aloitamme samalla hinnalla, ja pysymme siinä, Sanna Malin-Lindroos Puharin Luomutilalta kommentoi.

Huippusesonki kestänee muutaman viikon ajan, mutta säiden armoilla olevaa satoa on lähes mahdotonta ennustaa. Kesäkuun alun viileä jakso voi tuoda notkahduksen marjan saatavuuteen heinäkuun edetessä.

– Nyt kannattaa toimia, ennen kuin on liian myöhäistä, Katriina Tuloisela korostaa.

Keskustelu