Nastola suunnistetaan Nastola-ajossa tutuksi

Lauantaina ensimmäistä kertaa järjestettävässa perhetapahtumassa kruisaillaan Nastolassa.

Tunnistato paikan? Täälläkin saattaa olla rasti. Kuvassa Lions Club Nastolan Leo Utela, Timo Mäkelä ja Reijo Oksanen. Antti Hartikainen

Antti Hartikainen

Nastola-ajon ideana on suunnistaa autokunnittain rastilta toiselle. Suunnistusreitti tulee pitämään sisällään paikallisia nähtävyyksiä ja yrityksiä.

– Lahdessa on tehty vastaavaa tapahtumaa Leijona-ajon nimellä vuodesta 1970 alkaen. Ajattelimme kokeilla, että miten se täällä Nastolassa toimisi, Lions Club Nastolan tapahtumatoimikunnan vetäjä Timo Mäkelä kertoo.

Nastola-ajosta kaavaillaan jokavuotista perinnettä. Lahdessa suunnistustapahtuma on järjestetty syksyisin, mutta Nastolassa se on tarkoitus järjestää keväisin.

– Aikataulusyistä tämä on nyt vasta kesäkuussa. Tulevaisuudessa Nastola-ajo on aikaisemmin keväällä, jos tämä onnistuu hyvin ja tästä saadaan perinne.

 

Lions ClubNastolan klubipresidentti Reijo Oksasen mukaan Nastola-ajon kaltaisten tapahtumien arvo on korostunut Lahden ja Nastolan yhdistymisen jälkeen.

– Ei Nastola tähän sammu. Täällä on edelleen Nastola, nastolalaisia järjestöjä ja nastolalaista toimintaa.

– Tavoitteena on saada nastolalaisille ja Lahden seudulta tuleville perheille ja kaveriporukoille mukavaa tekemistä. Tehdään Nastolaa tutuksi, Mäkelä lisää.

Nastola-ajo järjestetään talkoovoimin. Kaikki tulot käytetään Lions Club Nastolan hyväntekeväisyysvarojen kartuttamiseen.

 

Suunnistuksen sääntöjä ei Mäkelän mukaan kopioida suoraan Lahesta.

– Tehdään tästä omanlaisemme. Idea tässä kilpailussa on se, että esimerkiksi valokuvavihjeillä näytetään etsittäviä paikkoja.

Tarkkoja sääntöjä ei kerrota etukäteen. Säännöt jaetaan vasta ilmoittautumisen yhteydessä, joka alkaa klo 11.00 Nastolan Tokmannin pysäköintialueella.

Kilpailu alkaa kello 12.

– Osallistujat saavat A4-paperin, jossa on rasti ruutuun -periaatteella noin kymmenen monivalintatehtävää.

Tehtäväpaperin palauttamisen jälkeen kilpailijat pääsevät lähtemään reitille.

– Saattaa olla, että rasteillakin on pieniä tehtäviä. Se on sitten yllätys, että mitä sinne keksitään. Rastipisteillä on leijona-logolla merkattuja autoja, joissa lukee Nastola-ajo-teksti.

Aikaa on yhteensä kaksi tuntia, eli klo 14 mennessä rastipisteet sulkeutuvat ja tuloslaskenta alkaa. Tulokset julkistetaan noin klo 15 ja samalla jaetaan palkinnot, joita on saatu lahjoituksina pääosin nastolalaisilta yrityksiltä.

Osallistumismaksu on 10 euroa per autokunta. Yhteen autokuntaan voi osallistua niin monta kilpailijaa kuin autoon laillisesti mahtuu.

– Tämä on koko perheen tapahtuma. Lapset voivat istua autossa mukana ja osallistua sitä kautta, Lions Club Nastolan tuleva klubipresidentti Leo Utela muistuttaa.

 

Nastola-ajossa kulminoituvat leijonien periaatteet.

– Meillä on ollut tarkoitus koko Lions Club Nastolan 53-vuotisen historian aikana keskittyä juuri Nastolan alueen tunnetuksi tekemiseen ja nastolalaisten palvelemiseen. Siinä se pohja on, Oksanen taustoittaa.

– Tämä on yksi idea, jolla voimme auttaa nastolalaisia viettämään mukavaa viikonloppua jopa osittain humoristisessa mielessä. Tässä autetaan löytämään Nastolasta uusia paikkoja ja tutustumaan omaan asuinseutuun.

Keskustelu