Hollolan maasta nousee luksusvettä

Hollolan kunnan vesihuoltopäällikkö Riikka Johansson (vas.), Salpaus Springsin edustajat Merja Koskinen ja Jari Komulainen sekä Hollolan kunnanjohtaja Päivi Rahkonen (istumassa) allekirjoittivat puitesopimuksen vesipullottamon rakentamisesta Kukonkoivuun. Tuomas Räihä

Tuomas Räihä

Hollolan kunta ja Salpaus Springs oy allekirjoittivat viime viikolla puitesopimuksen, jonka tarkoituksena on kuvata sopimusosapuolten yhteistä tahtotilaa vesipullottamon rakentamiseksi Hollolan Kukonkoivun teollisuusalueelle, vesipullottamon toiminnan aloittamiseksi sekä vesipullottamon tarvitseman raakaveden toimittamiseksi tuotantolaitokselle käsiteltäväksi ja myyntiin.

Salpaus Springsin yrittäjät Jari Komulainen ja Merja Koskinen kertoivat allekirjoitustilaisuudessa, että ajatus veden vientimahdollisuuksista on ollut heillä mielessä pitkään, mutta aktiivisesti ajatusta alettiin viemään eteen päin viime vuoden lopulla.

– Puoli vuotta olemme tehneet töitä, ja nyt olemme tässä pisteessä, että meillä on erinomainen paikka löytynyt ja sopimus veden toimittamisesta on saatu tehtyä. Minun mielestäni ollaan edetty hyvin, Komulainen sanoi.

Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan Salpaus Springs tekee pullottamon toteuttamisselvityksen, teknistaloudelliset suunnitelmat ja tarkemmat liiketoimintasuunnitelmat vuoden 2019 aikana niin, että lopullinen investointipäätös ja kiinteistökauppa voidaan tehdä vuodenvaihteessa 2019–2020.

Rakentamaan voitaisiin tällöin päästä vuoden 2020 keväällä, ja tuotanto olisi mahdollista käynnistää vuonna 2021. Toteutuessaan hanke toisi jopa kymmeniä työpaikkoja. Hollolan kunnassa hanke on otettu ilolla vastaan.

– Tämän tyyppinen toiminta tukee monella tavalla myös Hollolan brändiä. Me koemme, että luonto, uusiutuvat luonnonvarat ja puhtaat vedet korostavat meidän luontaisia mahdollisuuk­siamme. Siinä mielessä tässä hankkeessa on erinomaisella tavalla toteutettavissa myös kunnan tavoitteet, ja tätä on helppo tukea kaikin tavoin, kunnanjohtaja Päivi Rahkonen totesi.

Salpaus Springsin käyttöön tulisi noin kolme prosenttia uusiutuvasta vesimäärästä, joten veden riittävyydestä ei tulisi ongelmia.

– Viime vuonnakin oli erityisen kuiva vuosi ja muualla Suomessa oli pulaa pohjavedestä, mutta tällä alueella ei huomattu juurikaan muutoksia pohjaveden pinnassa. Täällä on hyvät pohjavesivarastot ja ne ovat olleet kunnallisessa käytössä jo monta kymmentä vuotta, kunnan vesihuoltopäällikkö Riikka Johansson totesi.

Salpaus Springsin suunnitelmissa on viedä vettä esimerkiksi Lähi-itään ja Yhdysvaltoihin.

– Emme me halua kuitenkaan mitään sulkea pois. Tämä kevät, kesä ja syksy on meille kiireistä aikaa saada ensimmäisiä toimitussopimuksia vuodelle 2021, jolloin tehtaan olisi määrä käynnistyä. Eihän se käynnisty, jos meillä ei ole osoitetta, johon vettä viedään, Komulainen kertoi.

Kukonkoivussa pullotetusta vedestä on tarkoitus tehdä luksus- tai premiumtuote. Pohjavesi pullotetaan käsittelemättömänä lasipulloon, joka on suunnitteluvaiheessa. Salpaus Springsin pullon parissa on työskennellyt oma designer, sillä luksusvesien markkinoilla pullo on monesti yhtä tärkeä kuin sen sisällä oleva vesikin.

– Pullon voi ravintolassakin tuoda pöytään tai sillä voi olla käyttöä sen jälkeen, kun se on tyhjennetty, Koskinen kertoo suunnittelutyön tavoitteesta.

Keskustelu