Markus Ahosen kirjoissa seikkaillaan Hämeenkoskelta Balkanille

Irlannissa asuva kirjailija Markus Ahonen piipahti Suomessa uuden Isaksson-dekkarinsa puitteissa. Elina Jantunen

Elina Jantunen

Markus Ahosen viides Isaksson-dekkari Sieluttomat on paksu työvoitto, jonka tapahtumat lähtevät liikkeelle Hämeenkoskelta. Paikkakunta on kirjailijalle tuttu, sillä hän vietti siellä lapsuutensa kesiä. Irlannissa asuva kirjailija tuntee myös pääkaupunkiseudun sekä opiskelukaupunkinsa Turun hyvin, mikä välittyy teoksen varmasta miljöökuvauksesta.

- Idea teokseen lähti Irlannista, jossa tehtiin paljon tiikerikidnappauksia. Silloin Irlannissa postikonttoreissa oli vielä paljon rahaa, ja ryöstäjät tunkeutuivat vastuuhenkilöiden koteihin, joiden kautta päästiin liikkeisiin sisään. Suomessa tilanne on nykyään erilainen, Ahonen toteaa.

Kirjailijalla on paljon muistoja myös Lahdesta, jossa hän kävi mummolassa.

- Oli vinkeää saada kirjaan mukaan myös hyppyrimäet. Muistan kuinka kävin Kisapuistossa katsomassa Reippaan ja Kuusysin matseja. Muistan senkin, kuinka ukkonen tappoi Asikkalassa lehmiä kahdeksankymmentäluvun alussa.

Ahosen mielessä risteilevätkin monet muistot, kun hän kirjoittaa.

- Vuosi 1984 ja Hanoi Rocks, vuosi 1985 ja Suomi-Englanti-matsi stadionilla. Myytiin arpoja ja saatiin sinne ilmaiset liput. Nämä kaikki itsekin koetut asiat sulautuvat yhteen fiktion kanssa.

Markus Ahosen kirjailijauran ensimmäinen huippuhetki oli tietysti kustannussopimuksen syntyminen vuonna 2006 ensimmäisestä Isaksson-dekkarista.

- Olin kirjoittanut seitsemän täyspitkää käsikirjoitusta ennen kuin osallistuin Kouvolan dekkaripäivien 10-vuotiskilpailuun. Sijoituin kolmanneksi, ja sain ensimmäisen teoksen julkaistua pienkustantajan kautta. Se on julkaistu myöhemmin pokkarina uuden hiomisen jälkeen nykyisen kustantajan toimesta.

- Julkaisua edelsi melkoinen salapoliisityö, sillä numeroni oli muuttunut ja lopulta minuun saatiin ­yhteys sähköpostin kautta.

Kirjailijan työ on kehittänyt rutiinia, mutta uusia haasteita työssä on riittämiin.

- Mitä kompleksisemmaksi romaani tulee, sitä enemmän rakenne aiheuttaa haasteita. Olen tosin jo kirjoittanut seuraavan käsikirjoituksen, ja se on luettavana, Ahonen kertoo.

Kirjailijan työn lisäksi hän on freelance-toimittaja ja hänen ensimmäisestä lehtijutusta tuli juuri kuluneeksi 25 vuotta.

- Aloitin opinnot Turussa Paasikivi-opistolla ja jatkoin siitä yliopistolle. Aiemmin olin jo opiskellut jonkin verran kaupallista alaa.

Kirjailijan työssä on ollut hyötyä kaikesta siitä, mitä Ahonen on tehnyt ja nähnyt toimittajan työssä.

- Opiskeluaikaiset vartijan työt Turussa olivat myös hyödyllisiä. Vartijahan näkee kaiken.

Vaikka Ahonen on ahkera kirjailija, hänen on lisäksi tehtävä muutakin. Hän on toiminut Irlannissa digimarkkinoinnin parissa. Lisäksi toimittajan työt vievät eri puolille maailmaa ja aiheuttavat kokemuksia ja sattumuksia, joista on hyötyä dekkareissa.

- Ajoin juttukeikalla autolla pimeässä keskellä Bosnian peltomaisemaa, kun yhtäkkiä valoihin osui tuttu paikannimi. Sattuman kautta se osui reitilleni ja päätyi tietysti pahaenteisenä suoraan kirjaani. Kun ryhdyn kirjoittamaan, teen yleensä kirjan alun ja lopun ensin. Sen jälkeen on ryhdyttävä täyttämään tilaa niiden välissä. Osa kerrallaan, mutta ei järjestyksessä. Tekniikassa on se hyvä puoli, että jos jokin luku ei vedä, voi jatkaa toisesta.

Uusimmassakin dekkarissa liikutaan myös pääkaupunkiseudun lähiöissä, jotka tulivat Markus Ahoselle tutuksi jo lapsuudessa.

- Jo kuusivuotiaana toimitin kotona omaa lehteä. 14-vuotiaana kirjailija Matti Yrjänä Joensuu teki suuren vaikutuksen ja päätin, että tämä on minun juttuni. En kertonut siitä muille. Löysin oman juttuni lähiön pimeydessä, Markus Ahonen kertoo.

Uuden Sieluttomat-teoksen puitteissa Markus Ahonen kiersi Suomea, antantoi haastatteluja ja osallistui Tampereella Vihtorin kirjamessuihin. Hän on jo palannut Irlantiin, mutta kesällä Ahosen voi taas bongata Suomesta. Sillä välin suomalaiset voivat lukea, miten lapsuudenkokemukset kuljettavat dekkarin henkilögalleriaa synkissä vesissä rikosylikonstaapelin taistellessa ryöstäjäjoukkoa vastaan.

Keskustelu