Asikkalan pakohuoneen suosio ylitti odotukset

Iivari Kettunen, kunnan liikunnanohjaaja Aku Laaksonen, Leevi Kandén ja Mona Kainulainen toimivat Asikkalan hyvinvointipalveluiden toteuttaman Harry Potter -pakohuoneen testiryhmänä. Tuomas Räihä

Tuomas Räihä

Erilaiset pakopelit ovat kasvattaneet suosiotaan viimeisten vuosien ajan. Yleensä pakopeleissä on ideana päästä erilaisia pulmia ja vihjeitä ratkaisemalla ulos lukitusta huoneesta. Asikkalassakin on päästy nyt pelaamaan pakopeliä, kun kunnan hyvinvointipalveluiden Harry Potter -pakohuoneessa kävi alkuviikosta pelaamassa 12 ryhmää. Ensi viikolla pelaamaan pääsee vielä 15 ryhmää.

Idea pakohuoneen pelaamisesta Asikkalan kirjastolla oli muhinut jo pidempään.

- Näitä on joissain kirjastoissa järjestetty ja me saimme käsikirjoituksen. Se pyöri minulla aika kauan, kun tuntui aika työläältä alkaa sitä eteenpäin viemään. Mutta kun tähän lähti mukaan yhteistyökumppaneita, niin sittenhän tämä nytkähti käyntiin, Asikkalan kirjastonjohtaja Tanja Kairimo kertoi pakohuoneen koepelissä viime viikolla.

Yhteistyökumppaniksi lähtivät Asikkalan nuorisopalvelut ja nuorten työpaja.

- Tanja laittoi sähköpostia, että ollaanko kiinnostuneita. Minä en katsonut muuta kuin, että Harry Potter -pakohuone ja vastasin, että ollaan mukana, nuorisovastaava Millamaari Hämäläinen sanoi.

Alkuperäistä käsikirjoitusta jouduttiin muokkaamaan loogisemmaksi ja miettimään myös, millaisia lavasteita huoneeseen on mahdollista rakentaa. Lavasteiden rakentamisesta vastasi nuorten työpaja. Lavastukseen panostettiin lopulta huomattavasti enemmän, kuin pelin kannalta olisi ollut välttämätöntä.

- Me mietimme nuorten kanssa, että jos tehdään, niin tehdään kunnolla ja tehdään uskottavaa. Se johti siihen, että jouduimme hankkimaan taustatietoa. Meillä on katsottu Potteria, mietitty, testattu ja hylätty ajatuksia ja tehty uudestaan, työpajan vastaava ohjaaja Henna Rautavuo-Hätönen kertoi.

Projekti oli nuorille monipuolinen ja mielenkiintoinen ja he innostuivat tekemään rekvisiitasta mahdollisimman hyvin Harry Potter -kirjojen ja -elokuvien mukaisia.

- Me lähdimme liikkeelle koodilippaasta, sitten pikkuhiljaa tuli asioita, jotka alkoivat tuntua siltä, että tällainen pitää saada tehtyä, Rautavuo-Hätönen totesi.

- Täytyy sanoa, että kirjaston alkuperäinen visio oli paljon vaatimattomampi, Kairimo jatkoi nauraen.

Uurastusta ei tehty turhaan, sillä pakohuone osoittautui heti julkistuksen jälkeen hyvin suosituksi. Tämän viikon vuorot varattiin loppuun tunnissa.

- Olin odottanut, että ne vuorot menevät nopeasti. Harry Potter tuntuu olevan varsinkin vitos-kutos-luokkalaisten ja osittain yläkoululaisten joukossa taas hitti. En kuitenkaan odottanut, että kaikki vuorot menee siinä tunnissa, Hämäläinen pohti.

Tällä erää pakopelit Asikkalassa loppuvat ensi viikon vuorojen jälkeen, mutta jatkuminen ei ole poissuljettu.

- Katsotaan syksymmällä uudestaan ja sitten täytyy miettiä toteutuspaikkaakin, jos tehdään pitempään, Hämäläinen sanoi.

- Rekvisiittahan jää meille, eihän se mihinkään häviä. Tai sitten pitää keksiä uusi idea, Rautavuo-Hätönen jatkoi.

Keskustelu