Artjärvi takaisin kartalle

Johanna Törmänen (vasemmalla) ja Kirsi Sällälä ovat pistäneet töpinäksi Artjärvellä. "Poliitikot eivät onnistu sotkemaan meidän päätöstä pitää Artjärvi elinvoimaisena kylänä." Soili Kaivosoja

Soili Kaivosoja

Kirsi Sällälä ja Johanna Törmänen istuvat kauniisti sisustetun makuuhuoneen sängyllä. Kun kaksikon puhe lähtee lentoon, on kuuntelijan vaikea pysyä ajatustenjuoksussa mukana.

- Tänne voisi ihan hyvin perustaa Erkko-lukion haaralukion. Valtio ei enää tue yksityisiä kouluja, mutta mikä estäisi haaralukion perustamista? Kyllä tänne tulijoita olisi. Porlamminkin lukio on lakkautettu, Myrskylästä tulisi varmasti oppilaita ja onhan meillä omat nuoremmekin. Järkevämpää kuin kuljettaa nuoria täältä Orimattilaan, olisi tuoda koulu tänne, Törmänen pohtii.

Ihan vielä lukiota ei Artjärvelle varmaan saada, mutta kylän määrätietoinen elvyttäminen on kuitenkin jo ­aloitettu.

Tekohengityksestä vastaava kaksikko avasi viime viikon keskiviikkona vanhan Säästöpankkitalon ovet Salmelantiellä ja kutsui kansan kylään. Kutsu oli otettu hyvin vastaan ja vieraita astui sisään tasaiseen tahtiin. Jokaisen tulijan ilme oli näkemisen arvoinen jo heti ulko-ovella. Entistä pankkitaloa, jossa on toiminut vuosien varrella useampiakin yrityksiä, ei tunnista samaksi.

Juuri avattu Bed & Breakfast Artjärvi tarjoaa majoituksen lisäksi aamiaista myös ohikulkijoille.

Rakennuksen kolmessa kerroksessa on kaikkiaan kuusi huonetta, joissa on kaikkiaan 13 vuodepaikkaa. Osa huoneista soveltuu perhehuoneiksi tai vaikka kaveriporukalle. Myös liikuntarajoitteiset on huomioitu hyvin.

Majoituksen lisäksi rakennuksessa voi järjestää erilaisia tapahtumia, kokouksia tai vaikkapa saunabileet.

Artjärven Aurinko -kahvilaa pyörittävä Johanna Törmänen vastaa majoitustilan liiketoiminnasta.

Kokous- ja ruokailutiloista löytyy tyylihuonekaluja, värisävyt ovat pirteitä ja näyttävät kattokruunut tuovat paikkaan erityistä glamouria.

- Sain Kirsiltä täydellisen vapaat kädet sisustuksen suhteen. Täytyy myöntää, että olin kuin lapsi karamellikaupassa hankkiessani sisustustavaroita, Törmänen myöntää.

Kiinteistön omistava Kirsi Sällälä hankki omistukseensa heti perään myös viereisen ravintolakiinteistön. Ravintolan tiloja aiotaan laajentaa ja tulevissa suunnitelmissa on kunnollinen tanssipaikka.

- Karaoke-, bingo- ja ohjelmaillat vetävät väkeä naapurikuntia myöten, joten uskon, että myös tanssikansa innostuisi, Törmänen pohtii.

Ravintolakiinteistön alakerrassa on toiminut viime syksystä lähtien Kirsin tupa. Omatoimikirjaston hyllyt ovat jo miltei täynnä ja uusia lahjoituksia tulee jatkuvasti. Kirjasto on avoinna aamukuudesta iltakymmeneen ja toimii itsepalvelu­periaatteella.

Tärkeimpänä asiana Sällälä ja Törmänen näkevät kuitenkin oman lääkärivastaanoton saamista Artjärvelle.

- Vanhemmille ihmisille tulee kalliiksi lähteä täältä Orimattilaan esimerkiksi haavanhoitoon. Kirsin tuvalla on valmiit tilat, johon sopisi hyvin lääkärin vastaanotto. Olisi hienoa, jos saisimme tänne oman lääkärin, aluksi vaikka kerran viikossa. Jos tästä nyt joku lääkäri innostuisi, niin meihin kannattaa olla yhteydessä, Sällälä ja Törmänen toivovat ja jatkavat suunnitelmiaan Artjärven piristämisen suhteen.

Keskustelu