Eero Virta johtamaan Hollolan kunnanhallitusta

Kunnanhallituksen puheenjohtajan nuijaan tarttuva Eero Virta (vasemmalla) toivoi Hollolan hengen näkyvän kunnan päätöksenteossa jatkossakin. Nykyinen puheenjohtaja Kristiina Hämäläinen, kunnanjohtaja Päivi Rahkonen ja valtuuston puheejohtaja Jarkko Niemi kuuntelivat Virran linjauksia. Ville Hakala

Ville Hakala

Kokoomuksen Eero Virta johtaa Hollolan kunnanhallitusta kesäkuun alusta alkaen vuoden 2021 toukokuun loppuun. Nykyinen puheenjohtaja Kristiina Hämäläinen (kok.) ilmoitti viime viikolla, ettei ole käytettävissä tulevalla kaksivuotiskaudella.

Hämäläinen perustelee vetäytymistään muuttuvalla elämäntilanteellaan. Eduskuntavaaleissa ehdolla oleva Hämäläinen on valittu Orimattilan kaupungin hyvinvointipäälliköksi, ja hän aloittaa uudessa virassaan toukokuussa ellei tule valituksi eduskuntaan.

- Olin sitten hyvinvointipäällikkönä tai eduskunnassa, en voi ajankäytöllisesti enkä eettisesti istua kahdella pallilla, Hämäläinen perusteli päätöstään.

Hämäläinen jatkaa Hollolan valtuustossa rivijäsenenä ja Päijät-Hämeen maakuntaliiton hallituksen varapuheenjohtajana.

Eero Virta on ollut kunnanvaltuustossa kymmenen vuoden ajan. Hänellä on myös aikaisempaa kokemusta kunnanhallituksen puheenjohtajan tehtävästä.

- En ole hyppäämässä mihinkään tuntemattomiin seikkailuihin, vaan tiedän 6,5 vuoden ajan hallituksen puheenjohtajana toimineena, mihin olen menossa ja mitä on edessäpäin, Virta totesi.

Maanantaisessa valtuustokokouksessa valittiin myös valtuuston puheenjohtajisto. Demarien Jarkko Niemi jatkaa puheenjohtajana seuraavankin kaksivuotiskauden. Ensimmäisenä varapuheenjohtajana jatkaa keskustan Juha Rehula, ja toiseksi varapuheenjohtajaksi nousee vasemmistoliiton Jarmo Talvitie.

Elinvoimavaliokunnan puheenjohtajaksi valittiin demarien Miikka Lönnqvist ja varapuheenjohtajaksi Sakari Marttila (ps.). Hyvinvointivaliokuntaa luotsaa edelleen Markku Pulkkanen (kok.). Varapuheenjohtajana toimii Pia Salo (ps.).

Valtuusto joutui maanantaina äänestämään Hämeenkosken Heikkilän alueen tonttialesta. Kunnanhallitus esitti valtuustolle, että Heikkilän alueen uusi tonttihinta olisi vuoden loppuun asti 5 000 euroa tontilta.

Markku Pulkkanen esitti, ettei tonttialea tulisi toteuttaa. Hänen mielestään tonttiale yhdellä alueella ei ole tasapuolinen kunnan muiden aluiden suhteen.

- Meillä on valtuusto yhdessä hinnoitellut eri alueiden tonttihinnat, ja jos me lähdemme tämäntyyppiseen kauppaan, niin mielestäni pitäisi kaikki alueet hinnoitella uudestaan.

Pulkkanen uumoili muiden alueiden tonttikaupan tyrehtyvän, kun mahdolliset ostajat alkaisivat odotella vastaavia alennuskampanjoita muuallekin.

Perussuomalaisisten ryhmästä kokoomukseen loikannut Jari Salminen kannatti Pulkkasen esitystä. Esitys kuitenkin hävisi äänestyksen lukemin 39-3.

Maanantaina kuultiin myös neljä valtuustoaloitetta. Sosialidemokraattien Kari Hyytiä esitti, että kunta organisoisi ruokakassien jakoa vähävaraisille Hollolaan yhdessä seurakunnan, vapaaehtoisjärjestöjen ja Lahdessa vastaavaa toimintaa jo järjestävien tahojen kanssa.

- Kunta etsisi toiminnalle sopivat tilat ja toimisi koolle kutsujana toiminnan järjestämiseksi.

Kokoomuksen Helena Maattola teki aloitteen Keski-Tiilijärven uimarannan muuttamisesta kunnan viralliseksi uimarannaksi.

Perussuomalaisten valtuustoryhmä esitti, että kunta hankkisi ja jakaisi kenkiin asetettavat liukuesteet kotona asuville yli 65-vuotiaille kuntalaisille ja muille sairauden tai vamman takia niitä tarvitseville.

Aki Markkola (ps.) teki aloitteen monipuoliseen ulkoliikuntaan soveltuvan Multisport-alustan asentamiseksi Hämeenkosken koulun pelikentälle. Nykyinen asfaltoitu kenttä ei houkuttele liikkumaan, ja liikuntatunneilla sekä peleissä tulee tulee kovalla asfaltilla ruhjeita ja asfaltti-ihottumaa.