Hollolan kirkkoherraehdokkaat esittäytyivät vaalipaneelissa

Hollolan kirkkoherraehdokkaat Marja-Liisa Mäki (vas.) Timo Huttunen ja Heikki Pelkonen olivat vaalipaneelissa Sovituksenkirkossa viime perjantaina. Tilaisuuden juonsi Johanna Hurtig. Tuomas Räihä

Tuomas Räihä

Hollolan seuraavaksi kirkkoherraksi ehdolla olevat Heikki Pelkonen, Timo Huttunen ja Marja-Liisa Mäki esittäytyivät seurakuntalaisille kahdessa vaalipaneelissa viime viikolla, torstaina Kuhmoisissa ja perjantaina Hollolassa.

Sovituksenkirkossa perjantaina järjestetyssä paneelissa juontaja Johanna Hurtig pyysi ensin kaikkia kolmea ehdokasta tuomaan esiin kolme parasta luonteenpiirrettään. Mäki kuvasi olevansa kärsivällinen ja rauhallinen mutta innostuva. Huttunen kuvasi itseään innovatiiviseksi, tavoitteelliseksi ja harkitsevaksi. Pelkosen kolme parasta piirrettä omasta hän omasta mielestään ovat pitkäjänteisyys, kärsivällisyys ja se, että hän helposti lähestyttävä.

Luonteenpiirteitä peilanneiden ja muiden esittelykysymysten jälkeen ehdokkailta kyseltiin muun muassa sitä, millaista hengellisyyttä he haluaisivat olla edistämässä Hollolan seurakunnassa. Pelkonen haluaisi edistää armollisuutta ja sitä tietoutta, että Jumala rakastaa sinua. Huttunen edistäisi moninaisuutta ja kirkkoa, jonka sisälle mahtuisivat erilaiset teologiat ja näyt omasta uskosta. Mäki puolestaan haluaisi tuoda Hollolan seurakuntaan yhä enemmän rukousta niin, että rukouksiin voisi osallistua kaikenlaisia uskovia ihmisiä.

Ehdokkailta tiedusteltiin myös, jos seurakunnan jostakin toiminnasta pitäisi luopua, niin mikä se olisi. Ehdokkaat hieman kiertelivät suoraa vastaamista, mistä pitäisi luopua, mutta ottivat kantaa, mistä mahdollisesti voisi säästää.

- Fakta on se, että kirkollisten toimitusten määrä on ollut laskusuunnassa.

- Meillä kuitenkin on tietty määrä pappeja, niin kyllä se olisi ehkä sellainen työntekijäryhmä, jota minä kriittisesti katsoisin, Huttunen totesi, mutta jatkoi heti perään, että ei olisi heti pappeja poistamassa, vaan niiden määrän vähentyessä luonnollisesti, miettisi voisiko seurakunta pärjätä pienemmälläkin pappimäärällä.

Mäki myönsi, että todellisuutta on se, että jostain joudutaan säästämään.

- Ehkä toiminnassa joudutaan miettimään, mitkä tietyllä työalalla on keskeisimmät asiat ja tekemään sen mukaisesti. Ensimmäiseksi menisin säästämään kuitenkin kiinteistöistä. Niitä on tässä seurakunnassa tosi julmetun paljon.

Pelkonen puolestaan sanoi, että kirkkolaissa määrätään, mistä seurakunnan pitää tehdä, ja jos jotain haluttaisiin kokonaan karsia, pitäisi muuttaa kirkkolakia.

- Missä laajuudessa mitäkin tehdään, on sitten se kysymys. Kirkkovaltuusto viime kädessä tekee päätöksen, jos joudutaan priorisoimaan mihin resursseja riittää.

Myös yleisö pääsi esittämään ehdokkaille kysymyksiä. Heiltä tiedusteltiin muun muassa lempivirttä ja näkemystä kappeliseurakuntien tilanteeseen. Ehdokkailta tiedusteltiin myös suoraan, ovatko he valmiita vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja ja miten he suhtautuvat pappeihin, jotka niin tekevät.

Kaikilla kolmella ehdokkaalla oli asiasta samansuuntaiset näkemykset.

- En ole valmis vihkimään ja veisin asian piispalleni, Pelkonen vastasi.

Huttunen kertoi toimivansa asiassa niin kuin piispa ohjeistaa.

- Tampereen hiippakunnan piispa on kaksi vuotta sitten kirjallisesti ohjeistanut kirkkoherroja niin, että Tampereen hiippakunnassa vihitään vain miehiä ja naisia avioliittoon. Mutta kaikkien puolesta rukoillaan, eikä ketään hylätä tai syrjitä ja ovet pidetään auki.

Myöskään Mäki ei vihi samaa sukupuolta olevia pareja.

- Tästä on ohjeistus meille annettu, että niin ei tule toimia, ja silloin asia täytyisi piispan tietoon viedä. Jokainen ihminen on kuitenkin arvokas ja minä haluan kohdata myös näitä ihmisiä ja jos he apua tarvitsevat, niin mielelläni heitä autan ja tuen.

Keskustelu