Tällaista on luistella Orimattilan Jukkis Areenan muovisella keinojäällä

Aiemmin jalkapallokäytössä olleesta kuplahallista puolet on nyt täytetty jääkiekkokaukalolla. "Kaukalo jää tähän pysyvästi ympäri vuoden. Jään pitäisi vain parantua sitä mukaa kun luisteltaessa pinta hioutuu", Jukka Nikula esittelee tiluksiaan. Aatu Raninen

Aatu Raninen

Kylmä on, hengitys höyryää ja kenttä kiiltää. Tunnelma Orimattilan Jukkis Areenalla on kuten yleensä kiekkokaukalon laidalla, mutta yksi keskeinen asia on toisin.

Täällä luistellaan ilman vettä ja jäätä. Kentän alla ei ole jäädytysputkia eikä laidan vieressä jäähöylää, vaan pelialustana on 2010-luvun jääkiekkoihme: synteettinen, muovista valmistettu keinojää.

Hankkeen takana on kukapa muukaan kuin paikallisen urheilurakentamisen dynamo Jukka Nikula.

- Keinojää on herättänyt kovasti kiinnostusta. Lahdesta Kiekkoreipas on kysellyt, samoin Kouvolan KooKoo ja yksi maajoukkuekin. Ville Nieminen (Lahden Pelicansin päävalmentaja) aikoo myös tulla kokeilemaan. Kysyntää tuntuu olevan, Nikula myhäilee.

Luistinrata tuli jäädäkseen ympäri vuoden. Lauantaina vietettiin avajaisia. Vähitellen ryhdytään myymään harjoitusvuoroja sekä järjestämään yleisöluisteluja.

Synteettistä tekojäätä on jo jonkin aikaa käytetty jääkiekossa pienempinä alueina esimerkiksi laukausalustoina tai maalivahtien tekniikkaharjoittelussa.

Espoossa on jo pidempään ollut toinen kaukalo, mutta laajemmin keksintö ei ole vielä Suomeen levinnyt. Orimattila on nyt siis eturivin uranuurtajana.

- Jalkapallohallihan seisoo kesällä tyhjillään, halusin sille lisää käyttöä ympäri vuoden. Oikean jään tekeminen olisi ollut liian kallista, Nikula perustelee.

- Vaikka onhan tämäkin tosi arvokas hankkia.

.Jää. muodostuu metrin kanttiinsa olevista muovielementeistä, jotka Nikula tilasi Kanadasta saatuaan suosituksia muun muassa Pelicansin kanadalaiselta taitovalmentajalta.

- Tässä voi kesälläkin esimerkiksi harjoitella laukaisemista luistimet jalassa, mikä on ihan eri asia kuin kengillä, Nikula mainitsee.

Ruotsista ostettu 35x23-metrinen kaukalo lohkaisee puolet hallin jalkapallonurmen pinta-alasta. Haastatteluhetkellä päätyverkot odottivat vielä asennusta.

Pienen kokeilun perusteella keinojäällä luisteleminen ei ole ihan lasten leikkiä, mutta sen saa ainakin muistuttamaan aitoa.

- Nyt pinta on vielä vähän nihkeä. Valmistajan mukaan siinä pitää muutamia viikkoja luistella, että pinta hioutuu sopivaksi, Nikula kertoo.

Vähän vettä muovijääkin tarvitsee. Se huuhtelupestään silloin tällöin. Muutoin pinta on huoltovapaa, ja hyvä vastaisku jääurheilun kohonneisiin kustannuksiin.

- Keinojää soveltuu myös rullakiekon pelaamiseen, Nikula muistuttaa.

 

Katso video: Toimittajamme laittaa kirjaimellisesti kroppaa likoon muovijäällä, video katsottavissa Seutunelosten Facebook-sivulla.

Testi: Tältä keinojää tuntui

Ensivaikutelma Jukkis Areenan "jäästä" on se, että kiekko luistaa muovialustalla yllättävän hyvin. Syöttäessä kiekon vauhti ei juuri hidastu, ja kiekon käsitteleminen paikoillaan muistuttaa mukavan paljon aitoa jäätä. Laukoessa vetoliike ei tunnu raskaalta, eikä kiekko tai edes mailan eristysnauha tarraa alustaan. Sen sijaan kaikenlainen liikkuminen, erityisesti liikkeelle lähteminen, on ainakin harrastesarjan kiekkoilijalle paljon haastavampaa. Vauhtiin päästyään hieman helpottaa, mutta luistelupotku menettää vauhtinsa nopeasti, eli kaukaloa kiertäessä saa tehdä koko ajan töitä ja keskittyä voimakkaan luisteluasennon säilyttämiseen. Liukumista ja lepohetkiä muovijää ei juuri suo, joten luistelusta saa nopeasti tehokasta treeniä. Pelialustan levyissä tuntuu olevan hieman kitkaeroja, mikävoi aiheuttaa tepposia. Pohdiskelin mahtaako muovijäälle sopia paremmin juuri teroitettu luistin vai kuluneempi terä. Kuten videollekin tallentuneesta pyllähdyksestä näkee, voi tylsä terä luiskahtaa alta äkkiarvaamatta - onneksi kentän pinta ei ole kivikova! Luistinten terävämmät sivut tuntuivat sekä pitävän että luistavan hieman paremmin kuin tylsemmät kantit. Muovijäällä luistelu on kyllä selvästi erilaista kuin aidolla, mutta monenlaisessa tekniikkaharjoittelussa sillä voi tulevaisuudessa olla yllättävänkin iso rooli. Erityisesti kesäaikaan ja nykyistä huomattavasti pienemmillä kustannuksilla. - Aatu Raninen

Kommentoi