Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mila Teräkseltä fantasiaa kadonneessa kaupungissa

Orimattilalainen kirjailija Mila Teräs pääsi muutama viikko sitten hypistelemään painosta tullutta kirjaansa.

- Kyllä se on aina hieno hetki, kun saa kirjan vihdoin valmiina käsiinsä. Täytyyhän sitä haistella ja käännellä ja katsella, sillä se on ollut pitkään tietokoneella ja paperinivaskoina. Jokainen kirja on pitkän työstön tulos, Teräs kertoo.

Kadonnut kaupunki on Salainen kirjasto -sarjan toinen, itsenäinen jatko kirjalle Noitapeili. Fantasiamaailmaan sanan varsinaisessa merkityksessä sukeltava kirja vie Noitapeilistä tutut Hugon ja Lydian ensin pieneen merenrantakaupunkiin ja sieltä vielä veden alle seikkailemaan. Kirja sopii hyvin fantasian ystäville iästä riippumatta. Kirjan päähenkilöt ovat 11- ja 12-vuotiaita.

- Kirjassa on riittävän iso fontti eli kirjaisintyyppi eikä se ole liian pitkä, joten se on mukava ja helppo lukea.

Kirjaa varten Teräs hankki tietoa meristä ja meriin liittyvistä tarustoista lukemalla sekä katsomalla aiheeseen liittyviä dokumentteja. Olikin luonnollista, että kirja käsittelee jännittävän tarinan ohella myös merten saastumista ja pakolaisuutta.

- Ilmastonmuutoksen myötä merenpinnat nousevat, eikä kaikissa paikoissa pystytä enää asumaan. Näin ihmiset joutuvat liikkumaan ja vaihtamaan paikkaa pakolaisina. Kirjassa kajastelee tämän tyyppisiäkin teemoja, mutta itse tarina on kuitenkin tärkein.

Mila Teräkseltä on ilmestynyt parikymmentä kirjaa eri ikäisille lukijoille. Tällä hetkellä työn alla on nuoriso- ja lastenkirjoja, joita inspiroivat Teräksen 11- ja 14-vuotiaat lapset.

- Tarinat tulevat omassa tahdissaan eivätkä väkisin. Kirjoitan sitä, mikä kutkuttaa ja kiinnostaa kulloisellakin hetkellä eniten.

Tänä vuonna on luvassa vielä kuvakirja ja helppolukuinen kirja.

- Helppolukuisia kirjoja tarvitaan paljon, sillä lukutaito ei ole välttämättä kaikilla lapsilla kovin vahva. Viime vuonna alkanut Hotelli Hämärä -sarja saa tänä vuonna jatkoa Hotelli Hämärä ja Ullakon arvoitus -kirjasta. Kuvakirja kertoo puolestaan hirvivaarista. Siinä käsitellään elämän arvoja, vaikka tarina onkin mielikuvituksellinen.

Teräksen tietokoneella on samaan aikaan useampi työ.

- On kiva, kun aiheita saa haudutella rauhassa eikä yhtä kirjaa tarvitse rykäistä nopeassa tahdissa maailmalle. Välillä on kiva tehdä jotain muuta, etsiä taustatietoa tai kirjoittaa nuorten kirjaa. Se tuo vaihtelua työhön eikä tarvitse olla yhden projektin varassa. Ja kun yksi kirja tulee valmiiksi, ei tule koskaan tyhjän paperin kammoa. Tämä työskentelytapa sopii minulle.

Teräksen kirjat elävät omaa elämäänsä myös kansien ulkopuolella. Toissa vuonna julkaistu Kettu ja värit -kuvakirja julkaistaan tänä vuonna Saksassa. Pohjanmaalla siitä ollaan tekemässä musiikkisatu-esitystä, mikäli työryhmä onnistuu saamaan projektille rahoituksen.

Tänä vuonna tullaan Orimattilan Latoteatterissa näkemään myös uusi Telma-näytelmä.

- Wellamo-nuorten ryhmä on työstänyt näytelmää syksystä lähtien. Olen ollut mukana dramatisoinnissa ja laulujen sanoittamisessa.

Helsingin uuden Oodi-kirjaston avajaisissa nähtiin myös Teräksen Hämärinkäinen-kuvakirjaan perustuva esitys.

Entä onko jossain vaiheessa luvassa jälleen aikuisille suunnattua romaania?

Vuonna 2017 ilmestynyt Jäljet - romaani Helene Schjerfbeckistä sai lukijoilta kiinnostuneen vastaanoton.

- Odotan innolla, että vastaan tulisi aihe, joka olisi lähellä sydäntäni ja kantaisi vuosien työn, Mila Teräs toteaa.