Tavallinen kuntoilija, joka hyppää mäkeä

Lahden mäkimontun pieni mäki on Hannu Rosenlundille tutuin kotikenttä. ”Sain juuri maatilan viljelykset vuokrattua, joten hyppäämiselle jää paremmin aikaa”, Nastolan Immilässä asuva veteraaniurheilija kertoo. Aatu Raninen

Aatu Raninen

- Kilpakumppanin vaimo tuli kertomaan, että Hannu, sinä olet voittanut.

Nastolalainen Hannu Rosenlund kertaa parin viikon takaisia tapahtumia Norjan Vikersundissa, jossa järjestettiin mäkihypyn veteraani-ikäisten MM-kilpailut.

Rosenlund, 71, voitti ikäryhmänsä kultamitalin HS72-kokoluokan mäessä. Pärjääminen oli yllätys, kun harjoittelu jäi syksyllä vähiin, ja jouluna alkanut flunssa pitkittyi kisoihin asti.

- Se hetki kyllä herkisti, koska olin jo henkisesti ehtinyt antaa periksi. En pudottanut painoakaan.

- Kyynel tuli silmään, Rosenlund muistaa tuloslistan näkemisen.

Taustalla on urheiluhengen ja tavallisen kuntoilijan tarina. Mäkihyppääjä Rosenlundista tuli vanhoilla päivillään ilman merkittävää nuoruuden urheilutaustaa.

- Lapsena hyppäsin 13-vuotiaaksi, kunnes jalka meni poikki. Palasin mäkeen vasta 49-vuotiaana.

Siinä välissä Rosenlund ehti 36 vuoden aikana käydä koulut sekä luoda työuran ulkomailla ja Lahti Energialla konemestarina.

- Matkatöiden ja asennushommien jäljiltä fyysinen kunto oli aivan nolla, ja selkä rikki, Rosenlund kuvailee.

Viisikymppisten lähestyessä hän päätti ostaa varusteet ja ryhtyä kuntoilemaan Karpalon pienissä mäissä.

- Halusin testata, miten aikuinen kokee tilanteen. Siinä kun on se vaaramomentti, jota ei juniorina niin osaa edes pelätä.

MM-kisoihin kokoontui toistasataa hyppääjää yhdeksästä maasta. Suomeen tuli oikea mitalisade: 11 kultaa ja yhteensä 22 mitalia.

Osallistua sai kahteen mäkeen, joista Rosenlund valitsi kaksi pienintä.

- Pikkumäen (HS50) harjoituksissa olin paras, ja kisassa viimeinen. Heti jos on takki vähän auki, niin ei siitä mitään tule, häntä huvittaa.

Paria päivää myöhemmin keskittyminen pysyi koossa ja tekniikka kunnossa HS72-mäessä, joka vastaa Lahden montun pienintä hyppyriä.

- Mäki oli upouusi, eikä koekierrosta pidetty. Se taisi yllättää kovemmat norjalaiset, Rosenlund viittaa palkintopallille nousseisiin isäntämaan Rolf Markusseniin ja Jan Willy Oskaliin.

- Hyppymme olivat yhtä pitkiä (42 metriä), mutta tyylini ratkaisi 1,8 pisteen erolla.

Parinkymmenen vuoden aikana Rosenlund on nyt hypännyt viitisentuhatta hyppyä, tai liukua, kuten hän ilmaisee.

- Viime kesänäkin 160 kertaa. Tekemiseni muistuttaa mäkihyppyä, Rosenlund hymyilee.

Leikkimielisenä tavoitteenaan hän on pitänyt ikävuosiensa pituista ilmalentoa.

- Luulen, että se olisi maailmanennätys, eikä ole ihan utopiaa, mutta tässä lajissa ei voi riskeerata. Se pitää rakentaa rauhassa.

Hän toivoo, että hyppykelejä riittäisi Lahdessa vielä kuukauden verran. Ensi talvena veteraanien MM-kisat ovat Innsbruckissa.

- Vasen polvi minulla kolottaa, eikä tahdo taipua suoraksi, mutta adrenaliini on parasta lääkettä. Kun mäki näkyy, niin vaivat katoavat mielestä.

Keskustelu