Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hollolassa syntyy kestäviä kalusteita käsityöllä

Soffani on tehnyt Nostavalla käsityönä muun muassa sohvia, nojatuoleja ja verhoilua jo yli 45 vuotta. Yrityksen perusti vuonna 1972 Timo Laitinen, joka ennen omaa yritystään työskenteli Askolla, kuten hänen vaimonsa Ullakin.

Omakotitalon kellarissa aloittanut yritys työllisti parhaimmillaan noin 40 työntekijää ja teki muun muassa Maskulle yli 250 sohvaa joka viikko. Yritys harjoitti myös vientiä ja oli esillä muun muassa Ruotsissa, Venäjällä ja Japanissa, jossa yrityksen tuotteet pääsivät keskiaukeamalle jopa 60 miljoonaa kappaletta painetussa paikallisen huonekaluyrityksen esitteessä.

Nykyisin töitä tehdään huomattavasti pienemmällä porukalla ja pienempiä määriä. Timo ja Ulla Laitinen ovat edelleen aktiivisesti mukana toiminnassa ja mukana on ollut jo pitkään myös heidän tyttärensä Maria Lahtinen.

- Tänä päivänä lähes kaikki täältä myytävät kalusteet ovat määrämittaisia. Asiakkaat ostavat juuri asuntoonsa sopivia kalusteita. Teemme ihan omia mallejamme, Timo Laitinen sanoo.

Soffani ei yritäkään kilpailla huonekaluliikkeiden kanssa, jotka saattavat myydä sohvia 200-300 eurolla. Soffani pystyy kuitenkin pitämään hinnat kohtuullisina myymällä tuotteitaan suoraan tehtaalta.

- Meillä tietää mitä saa ja tuote kestää, Maria Lahtinen toteaa.

- Laatu myy tänä päivänä, Timo Laitinen jatkaa.

Nostavan tehtaalla kaikki tehdään käsityönä. Materiaalit kuten pehmusteet ja kankaat valitaan huolellisesti, eivätkä ne sisällä haitallisia ainesosia. Timo Laitisen mukaan hyvässä sohvassa kaikki lähtee liikkeelle hyvästä rungosta.

- Meillä on liimapuutapitetut rungot. Myös pehmusteiden pitää olla kunnolliset ja jousia pitää olla riittävästi, Timo Laitinen sanoo.

Kun sohva on alun perinkin tehty kunnolla, sitä on Laitisen mukaan helpompi myös kunnostaa ja uudistaa.

- Jos me olemme tehneet kaluston asiakkaalle 10-15 vuotta sitten, niin hän tulee lähes varmasti verhoiluttamaan sen kaluston myös uudestaan meillä. Se on myös ekologista.

Kestävyydestä kertoo myös eräs asiakaskäynti, joka Maria Lahtiselle on jäänyt mieleen.

- Kerran tuli eräs mies ovesta sisään, ja hän sanoi, että "ostin täältä nahkasohvan ja se ei kestänyt". Minä olin sitten pelästynyt, että mitä tämä tarkoittaa. Sitten asiakas sanoi: "ei se kestänyt kuin 40 vuotta", Lahtinen kertoo nauraen.

Käsityön voisi kuvitella olevan hidasta, mutta kun siitä on pitkä kokemus, työ käy nopeasti. Vanhojen tuotteiden verhoilut hoituvat Soffanissa 2-3 päivässä, uusien kalusteiden toimitusaika on 1-3 viikkoa. Myös asiakkaiden erikoisemmat toiveet pystytään yleensä täyttämään.

- Monet eivät tiedä, miten monipuolisesti me kaikkea teemme, Maria Lahtinen sanoo.

Timo Laitinen ei verhoile enää huonekaluja samaan malliin kuin ennen, sillä hänellä on silmäsairaus, jonka vuoksi hän ei näe kovinkaan hyvin. Tytär Maria Lahtinen kertoo, että silti isä pystyy edelleen tekemään joitakin verhoilutöitä hämmästyttävän hyvin.

- Hänellä on käsissä sellainen ote, että jotakin pystyy vielä tekemään. Ja sormissa hänellä on hyvä tunne. Minä saatan katsoa jotakin tuotetta, mutta jotain jää huomaamatta. Sitten isä tulee, kokeilee ja huomaa jonkun ihan millin kokoisien jutun.

Timo Laitinen on välittänyt osaamistaan tyttärelleen, joka kylläkin jo aikaisemmin kouluttautui ammattikoulussa ompelijaksi ja on opiskellut myös muun muassa kaupallisia opintoja, markkinointiviestintää ja yrittäjäopintoja.

- Verhoilun opin kuitenkin vasta isältä. Hän on ollut kyllä hyvä opettaja.