Nastopolin lukio lakkautetaan

Nastopolin käytävillä on ollut liian tyhjää. Lukioon ei oteta enää ensi syyskaudesta alkaen uusia oppilaita. Lukiossa nyt opiskelevat voivat jatkaa siellä kevääseen 2021 asti. Aku Isotalo

Tommi Berg

Lahden valtuusto hyväksyi maanantain kokouksessaan ensi vuoden talousarvion koko päivän kestäneessä kokouksessa. Yksi kokouksen puhutuimmista ja etukäteen vaikeimmista päätöksistä oli Nastopolin lukion lakkauttaminen ensi vuoden syyslukukaudesta lähtien.

Päätös puhutti odotetusti etenkin vanhan Nastolan alueelta valtuuston äänestettyjä päättäjiä. Lopulta valtuusto päätti Nastopolin lakkauttamisesta äänin 37-20, kaksi tyhjää.

Esityksen lakkautuspäätöksen peruuttamisesta oli tehnyt Reijo Oksanen (kok.), kannattajinaan Jouni Kaikkonen (vihr.), Marja Kaitainen (kd.) ja Seppo Korhonen (vas.).

Reijo Savurinne (sd.) ilmoitti puheenvuorossaan vastustavansa Nastopolin lakkautusta .neliraajajarrutuksella.. Hän ihmetteli, miten lukio on ollut mahdollista säilyttää kunnan aikana, mutta ei enää kaupungissa.

Nastopolin lakkautusta on perusteltu alentuneilla oppilasmäärillä ja Lahden muita lukioita isoimmilla oppilaskohtaisilla kuluilla. Monessa puheenvuorossa muistutettiin, että päätöksen ajankohta näyttää erittäin pahalta, kun se tehdään Lahden ja Nastolan yhdistymissopimuksen juuri päättyessä. Kaupunginlakimies kävikin erikseen kysyttäessä toteamassa, että juridisesti lakkautus päätös pykälien mukaan, kun lukion toiminta loppuu vasta ensi vuoden syyslukukaudella, yhdistyssopimuksen voimassaoloajan jälkeen.

Jetta Laakso (sd.) totesi, että päätös on ajankohdaltaan moraalisesti huono, mutta hän ei nähnyt sitä niinkään ongelmallisena nuorten kannalta. Hän arveli, että nuorille on hyödyllistä laajentaa elinpiiriään ja tutustua uusiin ihmisiin, kun he lähtevät opintojen perään Lahteen.

Laakso muistutti, että nastolalaiset ammattikoululaiset ovat tottuneet toimimaan näin jo vuosien ajan. Hän myös arveli, että jatkuva opiskelijapolvien vähentyminen ei muutu vanhempien polvien toivotaan toivotaan -tempuilla tai rahalla.

Jouni Kaikkonen (vihr.) peräänkuulutti isomman kokonaiskuvan tarkastelua. Hän muistutti, että kaupunki on samanaikaisesti käyttämässä suoraan tai välillisesti kymmeniä miljoonia euroja Rakokiven kehittämiseen ja on nyt kuitenkin hävittämässä 130 nuorta alueen katukuvasta.

Kokouksessa nähtiin monia muitakin äänestyksiä. Perussuomalaisten valtuustoryhmä esitti, että kaupunginorkesterilta vähennetään avustuksia 312 900 euroa ja kaupunginteatterilta 388 800 euroa. Molemmat esitykset kaatuivat lukemin 53-6.

Myös joukkoliikenneratkaisuista äänestettiin. Perussuomalaisten esityksen mukaan koululaisille olisi tarjottu maksuton joukkoliikenne.

Sirkku Hildén (sd.) esitti, kokonaisuudistusta, jossa huomioidaan lapset, nuoret, opiskelijat sekä erityisryhmät ja eläkeläiset. Jälkimmäinen vaihtoehto voitti äänestyksessä perussuomalaisten esityksen äänin 45-14.

Salla Palmi-Felin (vihr.) esitti, että talousarviokirjasta poistetaan varhaiskasvatuksen ensi vuoden sopeuttamistoimia koskeva lause. Valtuusto hyväksyi esityksen äänin 21-38.

Valtuusto myös hyväksyi Arja Nikkasen (kok.) esityksestä 150 000 euron tuen lasten ja nuorten liikuntaharrastusmaksuihin, päätös syntyi äänin 52-7.

Talousarviokirjassa oli myös esitetty, että Lahden Jäähalli oy siirtyisi kaupungin toimitilayhtiö Spatiumin omistukseen. Lause poistettiin kirjasta SDP:n esityksestä äänin 17-42.

Keskustelu