Nastolalaistaiteilijan maalaustaidetta kauluspaidoissa

Maisematauluistaan tunnettu Teemu Kaski on tehnyt uuden aluevaltauksen ja taidemaalannut paitoja. Tanja Rautavirta

Tanja Rautavirta

Nastolalainen Teemu Kaski on monille tuttu taiteilija maisemataulujensa ansiosta. Osa tuntee Kasken myös kirjailijana. Nyt Kaski on tehnyt uuden aluevaltauksen ja taidemaalannut paitoja.

Kasken maalausinto oli ollut kateissa jo jonkin aikaa. Vuoden päivät taiteilijan mielessä oli kankaan suunnittelu ja kankaalle maalaaminen. Asia kypsyi ja avautui sitten kuin itsestään.

- Surffailin netissä ja etsin itselleni ihan vaan huvikseni värikkäitä miesten paitoja. Päädyin erään paitamerkin sivuille, ihastuin tarjolla olleisiin persoonallisiin paitoihin ja tilasin yhden. Sen jälkeen minuun otettiinkin yllättäen yhteyttä paitoja myyvästä yrityksestä.

- Yrityksessä olivat huomanneet, että minulla on oma ateljee-galleria ja tutustuneet taiteeseeni. Seuraavaksi minulta kysyttiinkin, haluaisinko ainoana suomalaisena taiteilijana tehdä heidän kanssaan yhteistyötä. Asiat loksahtivat kohdilleen, taustoittaa Kaski aluevaltaustaan.

Teemu Kaski on nyt suunnitellut saksalaisherrojen Gregor-T Kozikin ja René Königin tilauksesta Germens-nimiselle yritykselle oman paitamallinsa, jota on tuotettu rajattu määrä. Yksi paidoista on itseoikeutetusti taiteilijan omassa käytössä.

- Paita on maalattu suoraan kaavoihin, jokaiseen palaan erikseen. Valmiista paidasta voi nähdä jokaisen siveltimenvedon, Kaski kertoo prosessista ja jatkaa:

- Paita oli pitkästä aikaa sellainen asia, jota tuli into tehdä. Nyt on taas sellainen mieli, että voisi taas vähän maalata muutakin.

Teemu Kaski on otettu ja iloinen yhteistyöstään saksalaisten taiteilijoiden ja heidän yrityksensä kanssa. Taiteilija myös haaveilee omasta vaatemerkistä.

- Olisi mahtava tehdä vastaavaa jonkun suomalaisen yhteistyökumppanin kanssa. Vaateyritykset voisivat muutenkin antaa suomalaisille taiteilijoille mahdollisuuksia tehdä taidetta, Kaski maalailee.

Taiteilijan haaveissa on myös paitanäyttely, jossa paidat olisivat näytteillä kehyksissä, kuten mitkä tahansa muutkin taideteokset.

Yhteys paitojen ja aikaisempien teosten välille löytyy töitä katsellessa ja taiteilijan avatessa asiaa.

- Valo on se juttu minun töissäni. Mutta pitää olla varjo, jotta valo tulee esille. Näissä paidoissa on vähän se sama juttu: näissä se tehdään väreillä, ei maisemalla kuten tauluissani.

Kasken mukaan taiteen tekemisessä on tärkeää tietty tunnelma tai hetki, jota ei voi suunnitella etukäteen.

- Muutama sekunti ja se hetki voi olla jo ohi. Paitojenkin kohdalla rupesin vaan tekemään. Samoin toimin tauluja maalatessani, rupean vaan maalaamaan, taiteilija taustoittaa teostensa syntyä.

Keskustelu