Hollolan eläkkeelle jäävä kirkkoherra keskittyy seuraavaksi polttopuusavottaan

Antti Lahtisella on edessään poikkeuksellinen joulu, sillä tulevana jouluna hänen ei tarvitse keskittyä työtehtäviin. ”Onhan tämä aika harvinainen tilanne, kun voi osallistua vain sen verran kuin omalta osaltaan haluaa. Ehkä tähänkin tottuu”, Lahtinen toteaa.

Ville Hakala

Hollolan seurakunnan kirkkoherra Antti Lahtisen pöydällä lojuu pino korppulevykkeitä ja vanha sanelukone lukuisine minikokoisine kasetteineen. Kaappien perukoille on vuosikymmenten mittaan kertynyt kaikenlaista.

- Tässä taitaa olla tavaraa jo edeltäjänäkin ajoilta, täytyy pyytää kiinteistöpäällikköä hoitamaan näiden hävittäminen tietoturvallisesti, Lahtinen hymyilee.

Kirkkoherran 40-vuotinen työura Hollolan seurakunnassa lähenee loppuaan, sillä hän jää keväällä eläkkeelle. Sitä ennen hän pitää pois kertyneet lomapäivänsä ja jäi käytännössä töistä pois jo tänään.

- Maaliskuussa tulen vielä muutamaksi päiväksi töihin. Lähtösaarnani pidän 31. maaliskuuta, Lahtinen kertoo.

Antti Lahtinen tuli Hollolan seurakuntaan kesäteologiksi vuonna 1978. Hän toimi tässä tehtävässä kolmena kesänä, kunnes silloinen kirkkoherra Helmer Harves pyysi häntä uutena perustettuun virallisen apulaisen virkaan. Siinä Lahtinen aloitti tammikuussa 1984.

- Virka oli suunnilleen nykyistä seurakuntapastorin virkaa vastaava tehtävä, Lahtinen muistelee.

Käytännössä hän toimi Hollolan seurakunnan nuorisopappina aina vuoteen 2007 saakka, jolloin hänet valittiin kirkkoherran virkaan.

- Kävin välissä tekemässä yhdeksän kuukauden tuurauksen Viestirykmentin sotilaspappina vuosina 2005-2006, muuten olen ollut täällä Hollolan seurakunnassa.

Nuorisopappina Lahtinen teki myös kirkollisia toimituksia muiden seurakunnan pappien tapaan.

- Toimituksia oli ehkä vähän vähemmän kuin muilla papeilla, mutta vastaavasti leirivuorokausia kertyi nuorisopappiaikana noin 2,5 vuoden verran, Lahtinen laskeskelee.

Nuorisopappiajoilta hänelle kertyi myös monia parhaimmista muistoja työuralta.

- Varsinkin silloin ihan ensimmäisinä kesäteologikesinä minulla oli aivan loistavia isosia, jotka vieläkin kadulla kohdatessa muistan ainakin kasvoiltaan, jos en välttämättä nimiltään. Hekin ovat nyt 40 vuotta vanhempia, mutta iloisia muistoja nousee edelleen mieleen heitä tavatessa.

Myös muut henkilökohtaiset kohtaamiset seurakuntalaisten kanssa ovat olleet Lahtiselle tärkeitä hetkiä.

- Sellaiset tilanteet, joissa olemme olleet elämän peruskysymysten äärellä. Valitettavasti kirkkoherran tehtävässä nuo kohtaamiset ovat jääneet vähemmälle hallintopuolen viedessä valtaosan ajasta, Lahtinen harmittelee.

Kirkkoherran taipaleeltaan Lahtinen nostaa esiin isona asiana Sovituksenkirkon rakentamisen Salpakankaalle. Sen suunnitteleminen oli jo aloitettu, kun Lahtinen astui kirkkoherran virkaan vuonna 2007. Kirkon peruskiveä hän oli muuraamassa jo kirkkoherrana, ja kirkko vihittiin käyttöön vuonna 2010.

- Tulen rakentajasuvusta, ja rakentaminen on kiinnostanut minua ihan pikkupojasta asti.

Niinpä osallistuminen rakennustoimikuntaan ja Sovituksenkirkon rakentamisen loppuunsaattaminen ovat olleet yksi Lahtisen uran mieluisimpia työtehtäviä.

- Seurakunta laittoi projektissa itsensä kaikella lailla likoon, ja muistan, kuinka tässä tontilla järjestettiin seurakuntalaisten kanssa raivaustalkootkin. Toki ammattimiehet hoitivat pääosan töistä, mutta seurakuntalaisetkin saivat olla mukana isossa hankkeessa.

Hämeenkosken seurakunta liittyi Hollolan seurakunnan kappeliseurakunnaksi vuoden 2007 alussa, ja Lahtinen aloitti kirkkoherrana saman vuoden syksyllä.

- Liitoksen sisäänajo oli vielä menossa, mutta se oli ainakin omasta näkökulmastani positiivinen kokemus, hämeenkoskelaiset arvioikoon asiaa omasta näkökulmastaan. Yhteistyö hämeenkoskelaisten kanssa on kuitenkin toiminut hyvin.

Lahtinen kehuu erityisesti pienemmän seurakunnan jäsenten talkoointoa.

- He olivat tottuneet siihen, että pienellä porukalla tehdään vähän enemmän, ja sellaista hyvää vastuunottoa on ollut ihan näihin päiviin asti. Talkoohenkeä on Hollolan seurakunnassakin, mutta ehkä tuolta pienemmistä seurakunnista voisi ottaa siihen mallia, Lahtinen pohtii.

Vajaan kahden vuoden takaisen Kärkölän, Padasjoen ja Kuhmoisten seurakuntien liitoksen Hollolan seurakuntaan hän näkee olevan vielä keskeneräinen projekti.

- Ottaa aikansa, että erilaiset toimintakulttuurit saadaan nivottua yhteen. Muista liitosseurakunnista olen kuullut, että prosessi vie sellaiset 4-5 vuotta. Jo pelkästään se, että opimme tuntemaan toisemme ihmisinä, ottaa oman aikansa. Tämä on oppimista myös meille täällä Hollolassa, Lahtinen muistuttaa.

Hollolan seurakunnan tulevaisuuden Lahtinen näkee kohtuullisen positiivisin silmin. Koko kirkon hän toivoisi kuitenkin keskittyvän aikaisempaa vahvemmin perustehtäväänsä eli Kristus-sanoman esillä pitämiseen.

- Ei meidän kannata lähteä kilpailemaan erilaisilla kikkailuilla ja kalastelemaan ihmisiä ihan millä tahansa toiminnalla. Evankeliumin sanoma on se meidän juttumme, siihen meidät on kutsuttu, Lahtinen korostaa.

Myös henkilökohtaisella tasolla hänelle on vuosien varrella korostunut Sanan ja Raamatun merkitys. Uskosta ovat karisseet turhat rönsyt pois.

- .Jeesus Kristus elävän Jumalan poika, armahda minua vaivaista syntistä.. Se lause on tullut minulle entistä omakohtaisemmaksi vuosien kuluessa.

Eläkepäiviensä vieton Lahtinen suunnittelee aloittavansa polttopuiden tekemisellä. Mielessä on myös viime vuosina hiipuneen kalastusharrastuksen elvyttäminen uudelleen.

- Jäille en lähde vielä yrittämään, mutta polttopuuhommiin lähden. Siinä murheet unohtuvat, kun vetää moottorisahan käyntiin.