Yhdessä ollaan enemmän

Kunnan ja seurakunnan juhla täytti liikuntahallin lehterit.

Ville Hakala

Yhteisöllisyys oli avainsana, kun Asikkalan kunta ja seurakunta juhlivat 170-vuotista taivaltaan lauantaina Vääksyn liikuntahallissa. Asikkalasta tuli itsenäinen kirkkoherrakunta keisarillisen senaatin päätöksellä 20. maaliskuuta 1848. Itsenäisessä kirkkoherrakunnassa olivat myös Asikkalan kunnan syntyjuuret.

- Varsinainen itsenäistymispäivähän oli jo maaliskuussa, mutta näin Hämeessä kun ollaan, niin juhlimaan on ehditty vasta nyt, kirkkoherra Petri Tervo nauratti liikuntahallin täyttä katsomoa.

Hän korosti, että lauantainen juhla ei ole vain Asikkalan kunnan ja Asikkalan evankelisluterilaisen seurakunnan aikaansaannosta, vaan mukana juhlajärjestelyissä ovat olleet myös muun muassa Vääksyn helluntaiseurakunnan, Vuoksenlaakson metodistiseurakunnan ja Asikkalan vapaaseurakunnan väkeä.

- Ja tiedänpä, että illan näytelmän esittäjistä on naapuriseurakunnista. Se osoittaa Asikkalan vetovoiman, kun tänne tullaan muualtakin tekemään kaikenlaista, Tervo totesi.

Juhlaohjelmaan kuului seurakuntien yhteisen draamaryhmän näytelmä Miksi on joulu? Se sai kirkkoherran pohtimaan kysymystä, miksi on Asikkala.

- Jo Martti Luther Katekismuksessaan liitti Isä meidän -rukouksen selitykseen pitkän listan asioita, jotka kuuluvat jokapäiväiseen leipään. Siinä mainitaan monien muiden asioiden joukossa myös koti ja kontu.

- Voimme perustellusti ajatella, että meille Asikkala on vastausta Isä meidän -rukoukseen, sillä tänne Jumala on antanut meille kodin ja konnun, Tervo päätteli.

Kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka korosti omissa avaussanoissaan yhteisöllisyyden merkitystä niin kunnan kuin seurakunnankin kehityksessä.

- Tarkoituksena olisi, että tekisimme koko ajan asioita enemmän yhdessä. Me haluamme, että yhdessä kunnan ja seurakunnan kanssa on mahdollista rakentaa tästä kunnastamme entistäkin parempi paikka meille kaikille.

- On tärkeää, että tutustumme kuntamme historiaan, ja ymmärrämme sitä kautta, mistä olemme tulleet. Meidän on helppo ottaa siipiä, kun tunnemme juuremme, Ikola-Norrbacka totesi.

Juhlassa kuultiin kanttori Leena Kannisen johtaman seurakuntien Projektikuoron lauluja. Asikkalalainen Musaratas-trio esitti joululauluja ja seurakuntien draamaryhmä esitti Terhi Vuoristo-Mikkolan ohjaaman näytelmän Miksi on joulu?

Keskustelu