Juniorit jatkavat NasKin lipunkantajina

Kiekkokoululaiset juhlivat maalia edustusjoukkueen verkkoon NasKin 20-vuotisjuhlissa 2013. Edustuksen loppumisesta huolimatta Nastolan juniorikiekkoilu jatkuu Junior Pelicansin alaisuudessa outis

Aatu Raninen

Nastolassa ei enää pelata aikuisten jääkiekkoa kilpatasolla. Nastolan Kiekon miesten edustusjoukkue luopui sarjapaikastaan II-divisioonassa, joten .Dingolauman. 25 vuotta kestänyt matka eri sarjatasoilla tuli päätökseen, ainakin tältä erää.

- Suurin syy oli pelaajapula, pojat alkoivat vanhentua. Puolen tusinaa lopetti pelaamiseen, osa lähti Asikkalan harrastesarjaan ja kahdeksan jäi. Ei se riitä, kun yli kaksikymmentä pelaajaa tarvittaisiin joukkueeseen, ex-joukkueenjohtaja Vesa Pöyhönen toteaa.

NasKin koruttomassa tiedotteessa kiiteltiin mukana olleita pelaajia, valmentajia, huoltajia, taustahenkilöitä, yhteistyökumppaneita sekä kannattajia. Teksti elätteli myös pieniä toiveita, että divarikiekko vielä joskus palautettaisiin Pajulahden jäähalliin.

- Ei auta kuin odottaa. Joukkue tarvitsisi uusien pelaajien lisäksi uudet vetäjät, ja aloittamisen kolmosdivisioonasta, parikymmentä vuotta NasKin toimintaan osallistunut Pöyhönen toteaa.

- Myös sponsoreiden hankinta oli vaikeaa ilman laajempaa juniorityötä.

NasKin puheenjohtaja Petri Rintala harmittelee Pöyhösen tavoin, että neljänneksi korkein sarjataso jäi nyt kokonaan ilman päijäthämäläistä joukkuetta.

- On valitettavaa, että paikallisilta nuorilta meni yksi joukkue jossa hankkia kunnon pelikokemusta tai jatkaa pelaamista juniorivuosien jälkeen, Rintala sanoo.

NasKi oli looginen lenkki paikallisen jääkiekon ketjussa, jossa Pelicansin pelaa Liigaa, Peliitat Mestistä ja hollolalainen HC Giants tätä nykyä Suomi-sarjaa. Juuri Giantsin nousu ylös II-divisoonasta ja houkuttelevuus pelaajien silmissä oli Rintalan ja Pöyhösen mielestä yksi osatekijä siinä, ettei pelaajia oikein enää riittänyt Nastolaan.

- Koko päijäthämäläisen jääkiekon kannalta olisi hyvä, että täällä olisi joukkue myös II-divisioonassa. Esimerkiksi B-junioreille se olisi hyvä sarjataso kehittyä pelaajana, Rintala sanoo.

Maakunnan juniorijääkiekko on viime vuosina keskitetty Junior Pelicansin sateenvarjon alle. Kuuden kasvattajaseuran yhteinen organisaatio on pelaajalisenssien määrällä mitattuna Suomen suurin.

Muutos saa kiitosta nastolalaisilta.

- Tällä tavoin juniorit pääsevät aina oman tasoiseensa joukkueeseen mukaan. Vältetään se, että joukkueen sisäiset tasoerot ovat liian suuret, jolloin kukaan ei kehity kunnolla, Pöyhönen mainitsee suuremman pelaajamassan hyödyistä.

Rintalan mukaan Nastolassa pelaa yhä reilut sata pientä juniorikiekkoilijaa, joskin Pelicansin nimen alla. Lahden seudun ikäkausijoukkueita yhdistellään tarvittaessa yli kuntarajojen, jos joukkueellista ei muuten saada kasaan.

- Teemme yhteistyötä esimerkiksi Heinolan kanssa, Lahden länsipuolella taas Hollola ja Vääksy keskenään. Joukkue voi harjoitella esimerkiksi parin viikon jaksoissa kotihallissa ja naapurikunnassa. Pelaajille ja vanhemmille se tietää jonkin verran matkustamista harjoituksiin, Rintala kertoo.

- Kiekkokoulut ja F-juniorit on kuitenkin pyritty pitämään lähellä kotia.

Löyhästi NasKiin liittyvä on myös Pajulahdessa pelaava veteraanikiekkoporukka NasKi Pro, joka harjoittelee rauhalliseen tahtiin.

- Siinä pelaa vanhoja naskilaisia. Ikähaarukka ulottuu jopa 70-vuotiaaseen asti, Rintala kertoo.

Keskustelu