Pulkkilanharjulla osallistuttiin koko Euroopan laajuiseen lintujen tarkkailuun

Kymmenvuotias Tuukka Rantanen oli tullut Pulkkilanharjulle isänsä ja isoveljensä kanssa Orimattilasta. Ville Hakala

Ville Hakala

Pulkkilanharjun Vähäsalmella tarkkailtiin lauantaina lintujen syysmuuttoa osana Euroopan laajuista EuroBirdwatch-tapahtumaa. Siihen osallistuu vuosittain kymmeniä tuhansia ihmisiä sekä yleisötapahtumissa että omatoimisesti retkeillen.

Päijät-Hämeen lintutieteellinen yhdistys on ollut Pulkkilanharjulla mukana tapahtumassa kymmenkunta kertaa. Muuten harjulla on seurattu syysmuuttoa jo vuosikymmenien ajan.

Lauantaina havainnoitsijoita ilostuttivat erityisesti eri tiaislajien suuri määrä.

- Talitiaisia on mennyt tästä varmasti sellaiset 2 000, ja tiaisia on muutenkin mennyt ihan ennätyksiä lähentelevä määrä, muuttoa tarkkaillut Timo Hämäläinen totesi.

Hän on seurannut syysmuuttoa Pulkkilanharjulla jo 1970-luvulta lähtien, ja hänen vastuullaan on jo vuosikymmenten ajan ollut vaelluslintuhavaintojen yhteen laskeminen.

- Tiedot viedään Tiira-tietokantaan, jonne harrastajat kirjaavat Suomessa tehdyt lintuhavainnot.

Päijät-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtajan Tapani Saimovaaran mukaan Tiiran tietoja hyödyntävät niin tutkijat, ely-keskukset kuin Birdlifekin.

- Kyseessä on muotisanan mukainen kansalaistiede, joka on kuitenkin aitoa tiedettä. Esimerkiksi tuulivoimahankkeissa voidaan Tiiran avulla selvittää isojen muuttolintujen muuttoreitit. Lisäksi saadaan kattavaa pitkän aikajanan tietoa, josta voidaan selvittää esimerkiksi ilmastonmuutoksen vaikutuksia.

Nyt EuroBirdwatch-viikonloppu tuotti tuota arvokasta tietoa yli 30 maasta samanaikaisesti. Pulkkilanharjulla kortensa kantoi kekoon kolmisenkymmentä lintuharrastajaa.

Etujoukko oli Karisalmessa, ja sieltä Vähäsalmella päivystävät saivat ennakkotietoa etelään päin matkaavista muuttajista. Mitään varsinaisia harvinaisuuksia ei vielä aamun aikana ollut okulaareihin osunut, mutta määrällisesti muuttajia riitti.

Saimovaaran mukaan tämän syksyn muutto on ollut lintuharrastajien kannalta iloinen, sillä kahden huonon pesimävuoden jälkeen viime kesän pesinnät ovat onnistuneet hyvin.

- Kahden katovuoden jälkeen on palattu niin sanotusti normaaliin. Pikkulintujen määrät ovat olleet tosi isoja, tiaisilla jopa ennätyssuuria.

Suomessa EuroBirdwatch havainnointiin osallistui viikonloppuna tuhat lintuharrastajaa, joka tilastoihin kirjattiin havainnot 700 000 siivekkäästä.