Into ostaa kotimaista on kasvattajan elinehto

Husulan puutarhan salaatit kasvatetaan kasvihuoneissa siemenistä lähtien. "Kulunut hellekesä oli haastava, sillä salaatit alkoivat kasvattaa kukkavartta jo taimivaiheessa", Erika Männikkö kertoo. Ville Hakala

Ville Hakala

Hollolan Vuoden yrittäjäksi on valittu Husulan Puutarhan Erika Männikkö. Hän on ollut vanhempiensa Eija ja Heikki Jakobssonin vuonna 1972 perustaman yrityksen vetovastuussa vuodesta 2014 lähtien.

Hollolan Vuoden yrittäjä -valintaraati piti tärkeänä Husulan puutarhan arvoketjua: puhtaus, tuoreus, terveellisyys ja turvallisuus. Puutarhan .ilolla ja sydämellä. kasvatetut tuotteet ovat tuttuja Lahden alueen ruokakaupoissa asioiville.

Paimelassa sijaitsevalla puutarhalla kasvatetaan päätuotteina kerä- ja jääsalaattia. Lisäksi kasvihuoneissa kasvatetaan tilliä, ruohosipulia, persiljaa, basilikaa ja herneenversoja, jotka ovat vakiinnuttaneet paikkansa tuotannossa. Viljelyssä on myös auringonkukan ja valkolupiinin versoja. Tänä kesänä puutarhalla on testattu lisäksi korianterin ja rucolan kasvattamista.

- Ne tosin olivat pariin otteeseen kärähtää, kun kesä oli niin helteinen, Männikkö naurahtaa.

Puutarhan tuotteet menevät kauppoihin valtaosin suoraan tilalta.

- Olemme siinä mielessä hankalassa välikädessä, että olemme liian pieni yritys lähteäksemme valtakunnalliseen jakeluketjuun. Tänne Päijät-Hämeen alueelle tuotteemme menevät kuitenkin ihan heittämällä, ja jakelukanavana on minä ja pakettiauto, Männikkö kertoo.

Pieni osa tuotteista menee edelleen myös tukkuun, ja Husulan puutarha on mukana myös alueen Reko-ringeissä.

- Myynnillisesti Reko ei ole kovin merkittävä, mutta se on hyvä kanava siinä mielessä, että siinä saa suoran kontaktin asiakkaaseen. Saa suoraa palautetta ja pääsee vaihtamaan kuulumisia.

Männikön mukaan alan kilpailu on viime vuosina koventunut, ja monen kauppapuutarhan pelastus on, että suomalaiset haluavat ostaa kotimaisia kasviksia.

- Salaattien myynnistä kotimaista on peräti 98 prosenttia, mikä on täysin poikkeuksellinen luku. Ruotsissa ei taideta päästä edes 50 prosenttiin. Se, että kuluttajat haluavat ostaa kotimaista, on meidän kannaltamme ihan elinehto.

Husulan puutarhalla kasvattaminen tapahtuu kokonaan kasvihuoneissa, joita on kahdeksan. Kasvihuonealaa on noin 3 000 neliötä. Talvisin käytössä on noin tuhat neliötä.

Ulkopuolisia työntekijöitä on puolitoista, ja lisäksi tärkeänä apuna ovat Männikön vanhemmat. Kesällä on lisäksi kesätyöntekijöitä.

- Vanhemmillani on kolme tytärtä, mutta kyllä tämä puutarha on se heidän lempilapsensa, ja he ovat edelleen mukana auttamassa, äiti päivittäin ja isä hieman vähemmän.

Kärkölän Vuoden yrittäjäksi on valittu Nopellin Ismo Nousjoki.

Vuodesta 2005 toimineen Nopellin alana on erikoisrakentaminen, rakennuspeltityöt, timpurin työt sekä koneiden huolto, korjaus ja laiteasennus. Yritys työllistää yrittäjän lisäksi muutamia työntekijöitä kysynnän mukaan.

Valintaraati arvosti erityisesti Nopellin verkostoitumiskykyä ja halua tehdä yhteistyötä muiden alan toimijoiden kanssa. Nopelli nauttii suurta luottamusta etenkin Kärkölässä mutta myös muualla. Nousjoki on myös aktiivinen kuntalainen.

Keskustelu