Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nastolan vuoden yrittäjällä Rauno Bottaksella sopivan kokoista siivousbisnestä

Siivous ja siisteys ovat asioita, jotka monessa paikassa tapahtuvat hieman huomaamatta ja ilman suurta arvostusta. Niinpä siivousfirma Tip Top Toimet Ky:n Rauno Bottas vähintäänkin yllättyi tultuaan valituksi Nastolan Vuoden Yrittäjäksi.

- Kai sitä on omaa työtä kohtaan sen verran vaatimaton, että pidän tätä valintaa yhtä paljon arvostuksena koko alaa kohtaan.

- Työntekijöistähän se on kiinni, he ovat hoitaneet hommat hyvin ja sillä tavalla kuten on asiakkaan kanssa sovittu, Bottas kiittelee.

Tällä hetkellä Tip Top Toimet työllistää kuutta ihmistä ja palvelee noin 20-30 erikokoista yritysasiakasta pääasiassa Nastolassa ja lähiseudulla.

Siivottavat kohteet ovat muun muassa myymälöitä tai suurempia tehdaskiinteistöjä ja varastoja.

- Moni hyvä asiakassuhde onkin alkanut siitä, että kaiken muun ollessa valmista on huomattu, että siivotakin täytyy. Siitä tulee se vastuu, ja hyvästä työnjäljestä asiakas huomaa siivouksen tärkeyden. Sieltä se hiljainen arvostuskin sitten lopulta heltiää, Bottas kokee.

Esimerkiksi suurten lattiapintojen siivous sujuu nykyään tehokkaasti koneilla, mutta käsityön leima on toistaiseksi säilynyt vahvana.

- Itse työskentely ei ole näiden vuosien aikana suuresti muuttunut, eikä lopputulos. Vaihtelevuutta tuo, että välillä ollaan kyynärpäitä myöten rasvassa ja välillä kiillottamassa lääkäriaseman pintoja.

Valintaraati halusi nostaa esille vuonna 1991 perustetun yrityksen pitkän taipaleen tiukasti kilpaillulla alalla.

- En tarkoituksella ole lähtenyt laajentamaan toimintaa liiaksi. Tehdään sillä alueella ja niillä sektoreilla missä ollaan vahvoja. Pyritään siihen, että tämä säilyy mielekkäänä, ja laatuheittoja ja henkilöstön vaihtuvuutta on vähemmän kuin isoilla kilpailijoilla, Bottas tuumii.

Edellisessä elämässään Bottas myi siivouskoneita edustajana, joten kontaktit potentiaalisiin asiakkaisiin olivat valmiina.

Merkittävimmäksi yhteistyöksi muodostui kuitenkin jääkiekkokaukalon laidalla sovittu kumppanuus Wihurin kanssa. Bottas ja kumppanit siistivät tehdasta kahden vuosikymmenen ajan.

- Työasiat sattuivat tulemaan puheeksi oikean henkilön kanssa. Aluksi tehtiin pienesti, ja loppuvaiheessa siivottiin koko tehdasta. Se oli opettavaista, hoitotarvikkeiden ja elintarvikkeiden valmistuksessa hygienia on oltava niin huippuluokkaa.

Wihuri-kuvio päättyi nelisen vuotta sitten, jolloin oli muutenkin vaikeampaa.

- Menetettiin muutama iso asiakas, mikä pakotti tarkentamaan strategiaa. Nyt palvelemme useampaa pienempää yritystä, jotta kaikki munat eivät ole yhdessä korissa.

Kuluneen vuoden aikana Bottas on huomannut elinkeinoelämän elpyvän.

- Lamat ja taantumat eivät vaikuta tähän alaan erityisen voimakkaasti. Siivousta ja puhtautta tarvitaan aina, oli lama tai ei.

Asiakkaat pitävät kuitenkin yrittäjän tuntosarvet hyvällä tavalla hereillä.

- Ammattitaito ostaa ja vaatia palveluita on vuosien saatossa parantunut. Laatuvaatimukset ovat kasvaneet.

Työajat siivouksessa painottuvat iltaan, öihin ja aikaiseen aamuun. Viikonloppuisinkin aherretaan joskus. Bottas, 56, tarttuu yhä siivousvälineisiin siinä missä muutkin työntekijät.

- Tämä on urheilun tavoin tuntumalaji. En halua vieraantua käytännön työstä, jotta osaan myös arvostaa mitä työntekijät tekevät. Autan lomien tuurauksessa, ja teen pienimuotoisia keikkoja.

Sunnuntai-iltapäivät hän kuitenkin pyhittää työn sijaan vapaa-ajalle. Silloin mielenkiinnon vie Valtteri-pojan edesottamukset F1-sarjassa.

- Moni asiakas tuntee minut jo sen verran hyvin, että kun .Vale. ajaa niin .Rane. on rauhassa.