Orimattilan Kantreja juhlitaan ensi viikolla jo kolmattakymmennettä kertaa

Mitä omaperäisempi kantrikulkuevehje, sen varmemmin pääsee lehteen. Heinämaan pojat paljastivat viime vuonna pyllynsä - tai no, ainakin yläosansa. Soili Kaivosoja

Soili Kaivosoja

Orimattilan Kantrifestarit - myös maailman pienimmiksi kantrifestareiksi kutsuttu - syntyi 30 vuotta sitten muutaman ihmisen innostuksesta kunnollisiin kesäjuhliin. Kantrifestareita juhlittiin reilut 20 vuotta kotieläinpuistossa.

Historiaan kuuluu paljon muistoja, jotka elävät puheissa. Kuka muistaa muun muassa sen, kun Dannyn valoshow katkaisi sähköt aina Kankaanmäkeä myöten tai kun raviradan keskusalue oli niin täynnä asuntovaunuja, etteivät kaikki halukkaat edes mahtuneet alueelle?

Viimeiset vuodet Kantrifestarit on järjestetty Kehräämön pihalla. Paikkavalintaa on arvosteltu julkisesti paljon. Järjestäjät eivät ole vielä kuitenkaan antaneet periksi.

20.-21.7. järjestettävillä Kantrifestareilla on kaikkien aikojen parhaita kantriesiintyjiä.

- Ensimmäistä kertaa lauteilla kuullaan oikein oikeita kantribändejä. George Highfillin ja Cina Samuelsonin saaminen esiintymään oli onnenkantamoinen ja toisaalta tulosta tästä 30 vuoden duunista, toteaa Kantrien isä, Hannu Tuominen.

Suoraan Texasista tuleva Highfill bändinsä kanssa sekä ruotsalainen lady country, Cina Samuelsson ovat sattumoisin samoihin aikoihin keikalla Pohjanmaalla ja halusivat tulla esiintymään myös Orimattilaan.

Perjantai-iltaa ryydittää Samuelsonin ja Highfillin lisäksi orimattilaiskokoonpanot Orcus Band ja Rockvoyage.

Lauantaina musiikista vastaavat Eija, The Freeband sekä Jiri Nikkinen.

- Jiri Nikkinen on oikeastaan yhtä kuin Beatles. The Beatles Tribute Band on todella hyvä tribuuttibändi, Tuominen pohtii.

Tuominen on järjestänyt tämän vuoden Kantrit yhteistyössä paikallisten muusikoiden ja bändien kanssa. Mitään yhdistystä taustalla ei ole, vaan järjestäminen on muutaman harvan harteilla. Kantrien jatko riippuukin .monesta asiasta..

- Mitään puhetta jatkosta ei ole ollut. Nykyinen paikka ei ehkä jatkossa ole paras mahdollinen, Tuominen pohtii asiaa.

Tänäkin vuonna järjestäjät ovat jakaneet lähialueen asukkaille .varoituksen. mahdollisista kantrimusiikkihaitoista, vaikka ohjelma loppuu molempina iltoina kello 23.

- Aina on niitä, joita tapahtuma häiritsee, mutta onneksi on myös niitä, jotka arvostavat Kantreja. He ovat niitä, jotka tulevat Kantreille vuosi toisensa jälkeen rakkaudesta lajiin.

Silloin .hyvään vanhaan aikaan. talkooporukkaa löytyi riittävästi muutamaa ruokalipuketta vastaan. Nykytilanne on toinen. Talkootoiminta on tuntematon käsite, mutta tapahtumaan vaaditaan niin järjestysmiehet, esiintymislavojen kasaajat, heinäpaalien hakijat kuin ihmiset jälkisiivoukseenkin.

Viime vuosina järjestäjät ovat yrittäneetkin haalia tekijöitä lähinnä tuttavista ja sukulaisistaan.

Tapahtumaa on yritetty kehittää vuosien varrella yleisön toivomusten mukaan. Muutama vuosi sitten Kantrit toimivat piknik-periaatteella. Juotavan ja syötävän perään kuitenkin kyseltiin niin, että viime vuonna yleisöä palveli Kantrikapakka, joka toimii myös tänä vuonna vanhassa ladossa.

Kantrit starttaavat perjantaina kello 18 perinteisellä kantrikulkueella, joka lähtee Jokivarren koululta ja kiemurtelee läpi kaupungin päätyen Kehräämölle.

- Mitään ennakkoilmoittautumista ei tarvita, kunhan saapuu paikalle. Joka vuosi mietitään, ollaanko kulkueessa yksin vai tuleeko muitakin. Muutamana viime vuotena osallistujia on ollut kuitenkin ennätysmäärät, Hannu Tuominen kertoo ja kehottaa ihmisiä miettimään oman ohjelmanumeronsa tai kulkuvälineensä kantrikulkueeseen.

- Palkintoja ei jaeta, mutta ainakin itselleen saa hyvät naurut, Tuominen lupaa.

Kommentoi