Matkusta menneeseen postikorttinäyttelyssä

Immilän Myllyllä luodaan katsaus 1900-, 1930- ja 1960-lukujen postikortteihin ja niissä näkyviin Nastolan maisemiin.

Nastolan kirkonkylä 30-luvulla kuvattuna kirkontornista Karhunsillalle päin. Antti Hartikainen

Antti Hartikainen

Postikorttien Nastola -näyttelyssä Immilän Myllyllä on esillä 27 suurennosta vanhoista korteista. Avajaisia vietetään torstaina 5.7. klo 17, mutta kortit ovat jo nähtävillä. Vanhin korttisarja on vuodelta 1902. Sarjan aiheina ovat Ersta ja .Willähti..

- Tässä on Erstan kartanon rakennuksia ja oletettavasti siinä ovat kartanon isäntä ja poika kuvissa, koska samat henkilöt esiintyvät muissakin korteissa, korttisarjaa kuvailee näyttelystä vastaava Lahden kaupunginmuseon tutkija Sini Ojala.

Esillä on paljon maisemia ja rakennuksia, jotka ovat muuttuneet tai kadonneet kokonaan.

- Esimerkiksi Villähteen asemaa ei ole enää olemassa, se on purettu vuonna 1977. Eihän näitäkään torppia enää ole, joita siinä on ollut lähettyvillä.

Maisema ei ole ainut asia, joka poikkeaa yli sadan vuoden takaisesta. Postikortteihin sai alun perin kirjoittaa ainoastaan kuvapuolelle. Toiselle puolelle oli painettu rivejä pelkästään osoitetta varten. Säännökset kevenivät vuonna 1902, mutta ihmiset eivät heti muuttaneet tapojaan.

- Näissä ei ollut kääntöpuolella muuta kuin osoite. Ihmiset ovat jatkaneet kuvapuolelle kirjoittamisen perinnettä.

Vanhimman korttisarjan aikaan Suomi oli vielä Venäjän suurruhtinaskunta. Tästä merkkinä korttien tekstit on tehty kyrillisillä kirjaimilla.

Kaikki esillä olevat postikortit ovat olleet käytössä. Niissä näkyy edelleen lähettäjien mustekynällä kirjoittamat tekstit.

1930-luvun postikorttisarjassa on esillä Nastolan kirkonkylä. 60-luvun korteissa näkyvät puolestaan Pyhäntaan, Ruuhijärven ja kirkonkylän järvimaisemat. Postikorttien kuvituksen kautta hahmottuu Nastolan kehitys maatalousvaltaisesta teollistuvaksi kunnaksi.

Ojalan mukaan tuon ajan kortit eivät olleet samanlaista imagonrakennusmateriaalia kuin nykykortit. Korttien teettäjinä olivat kirjakauppiaat ja valokuvaajat.

Idea postikorttinäyttelyyn syntyi Nastolan Historia IV -kirjaa varten tehdystä taustatyöstä.

- Sitä kautta tuli vastaan Nastola-aiheisia postikortteja. Nämä 1900-luvun alun kortit ovat liian vanhoja, kun Nastolan Historian neljäs osa lähtee vasta 40-luvulta. Innostuin näistä ja ajattelin, että haluan saada kortit esille.

Näyttelyn kokoamisessa oli parin kuukauden työ. Mistä postikortit ovat löytyneet?

- Lahden kaupunginmuseon kuva-arkistosta, keräilijä Jorma Lehtiseltä ja Erkki Hämäläiseltä. Jaakko Syrjälä kuvasi korttisarjaa 60-luvulla Nastola-seuralle ja hänen poikansa kuvataiteilija Pekka Syrjälä on tässä mukana.

Näyttely on avoinna 12.8. asti joka päivä klo 10-20. Postikorttien Nastola on osa Minun Nastolani -hanketta, johon kuuluu samanniminen näyttely. Se on nähtävillä 4.8. klo 12-16 Ruuhijärven Nuorisoseurantalolla sekä 18.8. klo 11-15 Metsäkylän kylätalolla.

Keskustelu