Ilmoita havaintosi kangasvuokoista Nastolassa ja Lahdessa

Kangasvuokot kasvavat yleisimmin aurinkoisissa kangasmaastoissa.

Tuomas Räihä

Lahden kaupunki etsii toukokuun ajan havaintoja kangasvuokoista kaupungin alueelta. Havaintoja on kerätty aikaisemminkin, mutta nyt niitä halutaan täydentää.

- Eikä se mitään haittaa, jos tulee niitä samoja havaintoja, jotka meillä on jo tiedossa, Lahden kaupungin ympäristönsuojelusihteeri Tiina Karu-Hanski toteaa.

Kangasvuokkohavaintoja kerätään sen takia, että kasvupaikat olisivat mahdollisimman hyvin tiedossa, jotta ne voitaisiin ottaa huomioon esimerkiksi kaavoituksessa.

- Tietysti ne on hyvä ottaa huomioon myös metsänhoitokohteissa, etteivät metsäkoneiden ajourat menisi ihan kangasvuokkojen päältä, Karu-Hanski sanoo.

- Joskushan voi olla, että joudutaan sellaiseen tilanteeseen, että joku kasvupaikka joudutaan jostain syystä tuhoamaan, mutta sitä yritetään ainakin viimeiseen asti välttää. Pahinta on se, jos tehdään tietämättä. Ne ovat kaikista harmillisimpia juttuja.

Kangasvuokkoja löytyy Lahden seudulta kohtalaisen paljon, sillä Salpausselkien harjut ovat niiden yleisimpiä esiintymispaikkoja Suomessa. Karu-Hanski uskoo, että ihmiset tuntevat kangasvuokon pääosin hyvin ja tietävät, että se on rauhoitettu. Esimerkiksi Nastolassa monet oikein vaalivat kangasvuokkoja.

- Ihmiset ovat esimerkiksi laittaneet kivistä renkaita kukkien ympärille, että sitä ei vahingossakaan vaikka tallattaisi. Kukkien lähellä asuvat pitävät monesti kangasvuokkoja oikein silmäteränään.

Karu-Hanski kertoo, että hän on havainnut toisenlaistakin käytöstä: kerran hän törmäsi Nastolassa tutulla kangasvuokon kasvupaikalla näkyyn, jossa vuokko oli kaivettu lapiolla maasta ja viety johonkin muualle.

- Kangasvuokko ei lähde kasvamaan, jos sen vaan lapiolla kaivaa ja istuttaa omaan pihaan. Sillä on niin iso juuristo, että se pitäisi kaivinkoneella kaivaa. Mieluummin sen kannattaa antaa olla omalla kasvupaikallaan.

Parasta aikaa bongata kangasvuokko maastosta on juuri toukokuu, kun kasvi yleensä kukkii. Suurimalla todennäköisyydellä kangasvuokkoja löytyy kangasmaastosta.

- Aurinkoisilla paikoilla sitä esiintyy. Kasvupaikalla ei yleensä ole kilpailua kovinkaan paljoa. Jos muu kasvillisuus nousee, niin kangasvuokko ei pärjää kilpailussa.

Havaintoja kangasvuokoista voi lähettää internetissä osoitteessa e-asiointi.lahti.fi/ 29eFeedback/fi/Project/229.

Osoitteessa avautuu kysely, jossa havaintonsa voi merkitä kartalle. Karu-Hanski kehottaa vielä kirjoittamaan tarkemman paikan kyselyssä olevaan tekstikenttään, jotta ympäristöpalveluiden työntekijöiden on helpompi löytää kangasvuokot ja käydä varmistamassa havainto.

Jos havaintojaan ei voi lähettää internetissä, ne voi ilmoittaa myös postitse tai soittamalla Lahden luonnonsuojeluvalvojalle Asko Riihelälle osoitteeseen Lahden ympäristöpalvelut, Askonkatu 2, 15100 Lahti tai puhelinnumeroon 050 559 4053.

Keskustelu