Eläkeläistubettaja Mauno Strandén hallitsee tietokoneen

Mauno Strandén on tottunut tietokoneen käyttäjä ja suosittelee sen tuomia mahdollisuuksia muillekin. Soili Kaivosoja

Soili Kaivosoja

Mauno Strandénin nimi on tuttu monelle Orimattilan aluelehden lukijalle. Kun helsinkiläinen Strandén muutti 2000-luvun alkupuolella Myrskylään, kesämökkipaikkakuntansa Orimattilan naapurikuntaan, alkoi hän ahkerasti kirjoittaa myös paikallislehtien yleisöosastopalstoille.

- Harmitti vietävästi, kun kirjoitti tavallisella kirjoituskoneella ja sitten huomasi virheen jossain kirjoituksen puolessa välissä. Mites sitä pääsi sitten enää korjaamaan, Strandén kertoo nyt, kun tekstit syntyvät tietokoneen avulla.

- Sen vuoksi minä aikanaan tietokoneen hankinkin. Siinä on niin kätevä korjata kaikki virheet, jotka jälkikäteen huomaa.

Yleisöosastokirjoitukset Strandén lähetti usein ihan tavallisena kirjepostina tai telefaxilla.

- Kun asuin vielä Helsingissä, tietokoneyhteys otettiin puhelinpistokkeeseen liitettävällä modeemilla. Yhteydet olivat siihen aikaan kalliita ja hitaita, Strandén muistelee.

Vaan nyt on toisin. Tietokone on tullut vuosien varrella tutuksi työkaluksi ja Strandén käyttääkin sitä monipuolisesti.

- Poika opetti muun muassa kuvankäsittelyä. Tein esimerkiksi maisemia, missä sijoitin oman kuivanmaan mökin järven rannalle. Kaverini laitoin kävelemään mainingeilla. Siitä kuvasta riittikin sitten ihmettelemistä. Vähän jekkuakin pitää aina tehdä.

Mauno Strandén on tallentanut muistoja myös ensin kaitafilmikameralla ja myöhemmin videokameralla. YouTubesta löytyykin jo aikamoinen valikoima Strandénin tallentamia videopätkiä. Osa niistä on vanhojen perinteiden esille tuomista kuten video pärevalosta, lumenpudotuslaite, onkimiehen loitsu, motin teko, viikatteen teroitus liipalla tai tuulihyrrä-video. Osalla on selvästi opettava tarkoitus kuten korvasienten kasvatus, marjojen nopea poiminta ja puhdistus, muistitikun käyttö tai akunvaihto Nokia 1020 -puhelimeen.

- Sen olen huomannut, että videoiden pitää olla melko lyhyitä. Pitkiä ei kukaan jaksa katsoa.

Miehellä on varastossaan ideoita uusiksi videoiksi vaikka millä mitalla.

- Harmittaa vain, kun esimerkiksi lapsia ei saa kuvata. Minulla olisi monta hyvää aihetta lapsuudesta. Kuten esimerkiksi se kuinka pieninä poikina selvitimme muurahaiskeossa, kuka pääsee luokaltaan ja kuka jää luokalle, Strandén kertoo.

Tietokoneiden maailmassa näppärästi toimiva Strandén antaa vinkin ikäihmisille tärkein asioiden muistiin tallentamisesta.

- Moni tahtoisi tehdä kirjan muistelmistaan. Kirjan tekeminen on kuitenkin isotöinen prosessi, ja maksaakin melko paljon. Suvun muistelmat ja sukututkielmat voi näppärästi tallentaa muistitikulle. Sinne mahtuu niin videot, valokuvat kuin kirjoitetut tekstitkin. Ja muistitikkuja on helppo kopioida vaikka muille suvun jäsenille. Sitä paitsi tekstejä on helppo korjailla jälkikäteenkin, Mauno Strandén vinkkaa.

Elämäniloisen tubettajaseniorin YouTube-videot löytyvät YouTubesta nimellä Mauno Strandén. Videoita mies on ladannut YouTubeen jo 230 kappaletta. Kanavaa on katsottu jo yli 319 000 kertaa.

Entä miten se muurahaispesä osasi kertoa luokalle jäämisen?

- No, se nyt oli sellaista poikien leikkiä. Tökkäsimme jokainen oman ohuen, 25-30-senttisen keppimme muurahaispesään. Muurahaisethan lähtivät kiipeämään keppejä pitkin. Se pääsi luokalta, jonka kepin pään yli muurahainen kiipesi ja lähti menemään takaisin alaspäin, tubettaja nauraa.

Keskustelu