Vanhaan Pankkitaloon valmistuu Vääksyn olohuone

Vääksyn Olkkarille remontoidaan uusia tiloja Säästöpankkitaloon. Yhdistyksen puheenjohtaja Sari Kolsi toivoo tiloille paljon muitakin käyttäjiä. Tuomas Räihä

Tuomas Räihä

Vääksyn Olkkari ry pyöritti aikaisemmin Jokirannassa toimintaa nuorille, mutta viime toukokuusta lähtien Olkkari on ollut ilman vakinaisia tiloja. Tähän on tulossa nyt muutos, kun yhdistykselle remontoidaan uusia tiloja Säästöpankkitaloon Vääksyntiellä. Uusien tilojen pitäisi olla käyttökunnossa huhtikuussa.

- Ei tämä kuitenkaan pelkästään Olkkarin tiloiksi tule. Talviaikaan pidän varmaankin toisen puolen omana toimistonani ja toiselle puolelle tulee tilat, joita muutkin yhdistykset voivat käyttää, Olkkari ry:n puheenjohtaja Sari Kolsi kertoo.

Ainakin aluksi yhdistysten tilassa on tarkoitus pitää Olkkarin voimin arkipäivisin auki yhteisökahvilaa, joka olisi kaikille avoinna ja lisäisi alueen yhteisöllisyyttä.

- Ajatuksena on se, että se todella olisi Vääksyn olkkari, johon kuka vain voisi poiketa, tulla istumaan ja juttelemaan. Esimerkiksi bussia odotellessa voisi olla tässä tai koululaiset voisivat koulupäivän jälkeen tehdä tässä vaikka läksyjä tai pelailla jotain. Myös vanhukset voisivat tulla tähän juttelemaan ja istuskelemaan päivän varrella, Kolsi suunnittelee.

Yhteisökahvila toimii siis päivisin, mutta lisäksi tilaa on tarkoitus vuokrata iltaisin muiden yhdistysten tarpeisiin huokealla hinnalla.

- Kahtena iltana meillä on nuorten kanssa tekemistä, vaikka saattaa tila silloin olla muillekin auki. Mutta ne muut viisi iltaa ja viikonloppuisin päivisin mikä vaan yhdistys voisi vuokrata tilan. Tai voihan näitä muutkin kuin yhdistykset halutessaan vuokrata, Kolsi pohtii.

Kesäaikaan, kun yhdistyksillä ei välttämättä ole tilalle käyttöä, siihen yritetään saada muuta vipinää.

- Jos vain löytyy halukkaita, niin kesäaikaan voisin vuokrata molemmat tilat putiikinpitäjille. Sillä saataisiin taas vähän lisää eloa tähän vanhaan Vääksyyn.

Tiloista rakennetaan pääasiassa kahvilakäyttöön sopivat, mutta myös muunneltavat, jotka soveltuvat noin 30 hengelle.

- Olen hankkinut 1950-luvulta olevia nojatuoleja ja sohvia, joten vähän 50-luvun sisustustyylillä pikkaisen nykyaikaan päivitettynä mennään.

Olkkarilla on ollut aikaisemmin vaikeuksia saada aikuisia vapaaehtoisia mukaan toimintaansa. Kolsin mukaan samaa ongelmaa on edelleen, kuten monessa muussakin vapaaehtoistyössä.

- Ihmiset ovat niin arkoja sitoutumaan nykyään, jos tarvitsee joka viikko olla. Mutta eihän sitä tarvitse sillä tavalla ajatella. Sekin riittäisi, jos olisi vaikka yhden päivän vuodessa. Kun sellaisia ihmisiä olisi tarpeeksi, niin sekin helpottaisi.

Tällä hetkellä Olkkarin vapaaehtoiseksi on lupautunut Kolsin lisäksi aiemmin Olkkarissa työllistettynä ollut Olli Tapanainen. Kolsi toivoo entistä keskeisen paikan tuovan lisää innokkaita.

- Voihan se olla, kun tulee uusi tila, niin löytyy myös uusia vapaaehtoisia. Ainakin toivon niin. Jos yhteisöllisyys lisääntyy, niin ehkä halukkuus vapaaehtoistyöhön lisääntyy samalla.

Suurin osa Olkkarin pyörittämisen vastuusta on kuitenkin Kolsin itsensä olkapäillä. Hän ei ota siitä kuitenkaan paineita.

- Totta kai vastuuta on, mutta en ole ikinä ajatellut, että se saisi estää itse tekemistä. Nykyään ollaan ehkä vähän liiankin varovaisia ja pelätään, mitä jos, Kolsi pohtii ja jatkaa:

- Ehkä on hyväkin olla pientä hullunrohkeutta, kunhan pitää maalaisjärjen mukana.

Keskustelu