Asikkalalaistaiteilijan ommeltuja teoksia esillä Lahdessa

Sanna Lappalaisen taidenäyttely Hiljaisuuden koskettama on esillä Lahdessa 18.2. saakka. Tuomas Räihä

Tuomas Räihä

Vääksyläisen taiteilijan Sanna Lappalaisen ommeltuja taideteoksia on esillä Lahdessa Galleria Uudessa Kipinässä. Hiljaisuuden koskettama -näyttelyssä on esillä parisenkymmentä ovia kuvaavaa teosta.

- Ovissa pääsee tutkimaan tarkkaan ja suhaamaan ompelukoneen kanssa. Minua kiinnostaa ovien pinnat ja patina, eivätkä mitkään hienot pääsisäänkäynnit.

Lappalainen on itse valokuvannut ovet, jonka jälkeen hän tekee niistä piirrokset, joiden pohjalta syntyvät kaavat ja lopulta työt. Monesti Lappalainen lisäksi värjää itse käyttämänsä kankaat.

- Olen aikaisemmin sanonut, että yhdessä työssä menee viikko, mutta nyt tekniikkani on mennyt eteenpäin, ja yritän peittää kaikki siksakit, niin kyllä silloin voi mennä puolitoistakin viikkoa.

Lappalaisen kuvat ovat siis tehty täysin kankaasta, mutta varsinkin kauempaa katsottuna ne näyttävät aivan maalauksilta.

- Todella paljon tulee ihmettelyä, että miten nämä on tehty.

Uuden näyttelyn teosten aiheet ovat lähtöisin Helsingistä ja Lahdesta. Lappalainen kertoo, että varsinkin Helsingistä löytyy mielenkiintoisia kohteita etenkin, kun kulkee talojen sisä- ja takapihoille. Asikkalalaisia ovia ei näyttelyssä näy, mutta ei sekään ole mahdotonta.

- Olen katsellut, että esimerkiksi Vanhassa Vääksyssä voisi olla hyviä aiheita. Monesti se on vaan niin, että ei aina huomaa sitä, mikä on lähellä.

Nyt käynnissä olevan näytelmän teema on hiljaisuus, joka on aiemminkin ollut Lappalaisen töissä esillä.

- Olen hakenut sellaista pysähtynyttä hetkeä. Joku kriitikko joskus kirjoitti, että näissä on viiltävää yksinäisyyttä, mutta minä kääntäisin sen niin, että näissä käsitellään tarvetta yksinoloon.

Sanna Lappalaisen Hiljaisuuden koskettama - ommeltuja kuvia -näyttely on nähtävissä Galleria Uusi Kipinän Kymi-näyttelytilassa 18.2. asti. Uusi Kipinä, Kymintie 1, Lahti, on avoinna ti-pe 12-18 ja la-su 12-16.

Keskustelu