Vuokkoharjuun saatiin uusi koulukirjasto

Oppilaskunnan hallituksen lisäksi koulukirjaston luovutustilaisuudessa olivat mukana opettaja Jaana Vanhanen (takarivissä vas.) kirjailija Kirsti Luova, hankkeen puuhanaiset Sirpa Kaalikoski ja Leena Reiman, sivistys- ja hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja Eero Lepola, rehtori Petri Käkönen ja pormestari Markku Koskinen. Sari Mustjoki

Sari Mustjoki

Kärkölän Vuokkoharjun koulun parakissa oppilaskunnan hallituksen jäsenet tutkivat pulpettien päällä olevia kirjapinoja. Laura Lammi lukee mielellään hevoskirjoja. Sumu Kokko kaivaa pinosta Kapteeni Kalsari -kirjan. Juho Mörttinen pitää seikkailukirjoista. Milla Udd katsoo löytyykö upouudesta koulukirjastosta Sinttu ja Eppu -kirjoja. Ronja Uotila pitää Geoetsivät-sarjasta sekä ylipäänsä sarjakirjoista.

Uuden koulukirjaston syntysanat sanoi Ronja Uotila kysyessään oppilaskunnan hallituksessa, miksei äiti voisi ostaa kirjaa koulukirjastoon. Koulukummit Leena Reiman ja Sirpa Kaalikoski ottivat tästä kopin, ja kärköläläisiä haastettiin lahjoittamaan kirjoja koululle.

Joulukuun 8. päivä Kärkölän kunnanvaltuustossa luettiin viesti, jossa Vuokkoharjun oppilaskunta haastoi Kärkölän asukkaat tukemaan lukukirjaston luomista ja innostamaan lasten lukemista. Vanhat koulukirjaston kirjat oli jouduttu hävittämään Vuokkoharjun koulun sisäongelman vuoksi. Tämän takia kirjojen piti olla uusia, ja niiden tuli sopia 1.-4.-luokkalaisten käyttöön. Lahjoittamista helpotettiin niin, että sopivia kirjoja oli ostettavissa Järvelän Nesteellä ja Fotolinessa.

Vajaat kaksi kuukautta myöhemmin koossa oli lähes 300 kirjaa, jotka luovutettiin torstaina koululaisten käyttöön. Koulun kuoro lauloi luovutustilaisuudessa, ja paikalle olivat hankkeen puuhanaisten lisäksi päässeet pormestari Markku Koskinen, rehtori Petri Käkönen sekä sivistys- ja hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja Eero Lepola. Paikkakunnan oma lastenkirjailija Kirsti Luova lisäsi kirjapinoon viime hetkellä vielä teoksiaan.

- Tämä on mieletön suoritus näin äkkiä. Ilman kylän toimintaa se ei olisi onnistunut. Uskomaton yhteisvoiman näyttö! kiitteli opettaja Jaana Vanhanen.

Yleensä koulukirjastoon kerätään teoksia vuosien varrella.

Vanhanen uskoi kirjojen kuluvan koululaisten käsissä. Monella tunnilla olisi hyvä olla luettavaa, mutta sinänsä hyvään kirjastoon ei ehdi kirjoja hakemaan.

Eero Lepola kiitteli sitä, että Kärkölässä on aloitteellisia nuoria ja sivistyslautakunnassa Leena Reiman, jolla on asiantuntemusta asiasta. Kun Reiman sai Sirpa Kaalikosken kumppanikseen, homma lähti käyntiin. Lepola toivoi kirjaston päätyvän kovaan käyttöön ja innostavan koululaisia lukuharrastukseen.

Kirjoja saatiin isoilta kustantamoilta kymmenittäin, yrityksiltä tyypillisesti kymmenen ja yksityisiltä yksittäisiä tai muutamia kirjoja.

Luovutustilaisuuden lopussa Vanhanen jatkoi haastetta vielä yhden kierroksen: oppilaskunnan hallituksen jäsenet saivat jokainen laatikollisen kirjoja vietäväksi omaan luokkaansa ja jokainen pitää lukea. Jos esikoululaisia ei oteta lukuun mukaan, Vuokkoharjussa on noin 180 oppilasta. Jokaiselle tulee siis luettavaksi vähän yli kirjan verran.

Kommentoi