Hiihtolupaus Verneri Suhonen tähtää huipulle

Heinsuon ladut ovat Verneri Suhoselle niin tuttuja, että hän toteaa harvan ohittavan itseään viiden kilometrin kierroksella.

Sari Mustjoki

Maaliskuussa 21 vuotta täyttävä Verneri Suhonen valmistautuu hiihdon nuorten MM-kisoihin, jotka ovat Sveitsissä Goms-Kanserstegissä 2.-4. helmikuuta. Lahtelainen Suhonen edustaa Hollolan Urheiljat 46:tta.

- Ensin mennään alkuviikosta Seefeldiin, jossa hiihdän maailmancupissa sprinttiä lauantaina, sieltä jatketaan suoraan Sveitsiin, kertoo Suhonen alkaneen viikon suunnitelmistaan.

Kauden alku on ollut raskas, eikä Suhonen ole saanut oikein tulosta aikaan.

- Kroppa on ollut solmussa koko alkukauden. Kuormituksen säätely ei ehkä ole ollut optimaalista.

Toisaalta hän toteaa, että vapaan sprintissä kunto on paras ikinä ja perinteisen sprintissäkin hyvä.

Parhaiksi puolikseen hiihtäjänä Suhonen toteaa nopeuden, haponkestävyyden ja sitkeyden. Kun väsy iskee ja tekniikka pettää, eteenpäin mennään sisulla ja lihaksilla.

Kesällä hän harjoitteli korkealla, syksyn kotona ja Vuokatissa sekä viikon Ramsaussa leirillä. Lumen äärelle hiihtäjällä on kiire vasta marraskuussa.

- Olen harjoittelunarkomaani, eikä se aina edistä asiaa. Koitan tehdä vähän järkevämmin ja oppia virheistä.

Harjoittelua hänellä on ollut jo monta vuotta 800 tuntia vuodessa, armeija-aikana ehkä vähän vähemmän. Rankimpina päivinä kuluu 5 000-6 000 kaloria, joten syöminenkin käy välillä työstä.

Suhonen keskittyy nyt kokonaan hiihtoon. Lukio ja armeija on käyty ja hiihdossa mennään niin pitkälle kuin rahkeet riittävät. Hän aikoo hakea kouluunkin, mutta ei vielä tiedä mihin.

- Pitkän tähtäimen tavoite on korkein MM-palkintopalli. Ei tätä touhua muuten kannata tehdä, motivaatio ei riitä, toteaa Suhonen.

Määrätietoinen nuori mies on valmis rikkomaan rajojaan ja tekemään ankarasti työtä tavoitteensa eteen. Hän tietää, että hiihdossa edetään askel kerrallaan huipulle.

Tämän talven tavoitteena on MM-kisojen lisäksi menestyä Scandinavia Cupissa ja hankkia ensimmäiset maailmancup-pisteet. Hänellä on kova halu haastaa Suomen hiihdon huippunimi ja ansaita ensi kaudelle maajoukkuepaikka.

Ensikosketuksensa hiihtoon Suhonen sai vuonna 2004, jolloin hän osallistui kunnanmestaruuskisoihin Hollolassa. Hän voitti yllätyksekseen kisan ja on siitä asti ollut koukussa kestävyysurheiluun. Lopullinen lajivalinta tuli yläasteella, jolloin Suhonen lopetti yleisurheilun ja aloitti yhteistyön valmentajansa Henna Tanhuanpään kanssa.

- Ysiluokalla tiedostin olevan hiihtäjä. Salpausselän yläkoulussa harjoittelu oli säännöllistä. Lukiossa otettiin jo askel ammattimaisempaan suuntaan, harjoituksia oli kaksi kertaa päivässä.

Silloin hiihto ei ollut vielä suosittu laji, nyt ovat kaveritkin innoissaan hiihdosta, tietää Suhonen. Lapsena Suhonen harrasti montaa eri urheilulajia. Pihapeleissä kavereiden kanssa on lisäksi tullut pelattua kaikenlaista.

- Sekin vääntyy yleensä kilpailuksi, hymyilee Suhonen.

Idoleita ja hyviä urheilullisia esimerkkejä on Lahden seudulla aina ollut hyvin kasvavalle urheilijalle. Maailman huiput ovat hyviä esikuvia.

HU-46:tta edustavalle Suhoselle Heinsuon ladut ovat perin tuttuja. Sekä Lahdessa että Hollolassa on hyvät harjoittelupaikat.

- Heinsuon vitosella ei moni minua ohita, totesi Suhonen torstaina noin 20 kilometrin lumipyryssä hiihdetyn treenin jälkeen.

Lauantaisissa kansallisissa Intersport Valo -hiihdoissa Heinsuolla hän olikin ylivoimainen miesten sarjassa.

Kommentoi