Hollolan tuntematon Suomen mestari palkitaan Sibeliustalolla

Teemu Lahti on edustanut uransa aikana muun muassa Lahti Racingia. Veli Timo Lahti kilpailee myös speedwayssä.

Sari Mustjoki

Suomen Moottoriliitto pitää Lahden Sibeliustalolla perjantaina 5.1. vuosittaisen palkintogaalansa, jossa jaetaan SM-, EM- ja MM-mitalit. Speedwayn moninkertainen SM-mitalisti, 29-vuotias hollolalainen Teemu Lahti on yhdettätoista kertaa mukana gaalassa ja pokkaa tänä vuonna kolme SM-mitalia. Lahti ajoi Porin joukkueessa SM-liigan kultaa, Kuusankosken Moottorimieskerhon parissa pariajon SM-kultaa ja henkilökohtaisen SM-pronssin.

Teemu Lahden palkintokaapissa on 27 SM-mitalia, joista 13 kultaista. Vaikka Päijät-Hämeessä speedwayllä on vahva historia, niin laji ei ole viime vuosina ollut juurikaan esillä.

- Valitettavasti speedway on ollut koko Suomessa aika pimennossa viime vuosina, vaikka SM-liigan taso on ollut tosi hyvä. Itse olen kotoisin Kuusankoskelta ja olen edustanut Kuusankosken Moottorimieskerhoa koko kilpailu-urani ajan vuodesta 2002. SM-liigassa olen ajanut useissa joukkueissa vuosien varrella ja ajoin myös Lahden Haukoissa 2010, kun voitettiin seuran viimeisin Suomenmestaruus. Tuolloin tähtäimessä oli vielä ammattiura, mutta kun se jäi haaveeksi, niin tulin töiden perässä Lahteen vuonna 2012. Vuodesta 2015 olen asunut Hollolassa ja nykyään reissaan työn puolesta ympäri maailmaa jonkin verran. Kilpailu-urani asettaa tietysti haasteita aikatauluille ja menestyksestä pitää osittain kiittää myös työnantajan positiivista suhtautumista, joka mahdollistaa kilpaurheilun jatkamisen edelleen, kertoo Lahti.

Lahden perheessä sydän sykkii moottoriurheilulle. Teemun veli, 25-vuotias Timo Lahti, on hallitseva Suomen mestari ja ajaa speedwaytä ammattilaisena kiertäen Euroopan huippuliigojen kisat muun muassa Puolassa, Ruotsissa ja Englannissa.

- Olemme koko perhe tehneet täysipainotteisesti töitä speedwayn eteen oikeastaan vuodesta 2002. Kun omalta osalta tie maailmalle nousi pystyyn loukkaantumisten jälkeen, niin kuljin pari vuotta veljeni mekaanikkona Euroopan liigoissa oman kilpailu-uran ohessa. Tyypillisesti maaliskuusta lokakuuhun ajettiin noin 60-80 kisaa ja kuljetusauton mittariin pyörähti 60 000-80 000 kilometriä. Tuo aika oli todella hyvä koulu, kun kahdestaan piti selvitä. Huimin reissu oli vuonna 2010, kun käytiin Ukrainan Chervonogradissa. Ei tainnut kahdeksan tuntia riittää tulliselvittelyihin, mutta niin sitä sieltäkin selvittiin, kertoo Lahti.

Kilpailu-uran jatkosta Teemu Lahti kertoo, että tavoitteena on jatkaa ainakin vielä 10 vuotta ajaen 15-20 kisaa kaudessa. Tulevalle kilpailukaudelle suunnitelmat ovat selvät. Kotimaassa hän jatkaa Porin joukkueessa, joka puolustaa SM-liigan mestaruutta. Lisäksi suunnitelmiin kuuluu henkilökohtaiset SM-kisat ja mahdollisesti muutamia valikoituja kisoja ulkomailla.

Keskustelu