Päijät Häme -lehti 60 vuotta - Kanavatunneleita ja kansainvälinen lentokenttä

Päijät-Häme -lehden juttu Voitto Talosen kolmekymmenen vuoden takaisista ennustuksista löyti padasjokelaisen Liisa Komulaisen kotiarkistosta.

Ville Hakala

Suomen juhliessa satavuotiasta taivaltaan myös Päijät-Häme -lehdellä on aihetta juhlaan. Lehti täytti tänä vuonna pyöreät 60 vuotta. Olemme juhlineet lähinnä töiden merkeissä kertomalla jälleen vuoden mittaan asikkalalaisia tavalla tai toisella koskettavista tapahtumista ja uutisista.

Nykyisessä muodossaan ensimmäinen Päijät-Häme -lehti ilmestyi lokakuussa 2004. Lehti ilmestyi sitä ennen vajaan vuoden verran Seutuviikko-nimisenä aluelehtenä, mutta tuolloin katsottiin tarpeelliseksi palauttaa oma pitäjälehti Päijät-Häme osana Seutu4-lehtiperhettä. Sillä tiellä olemme edelleen.

Vuonna 1987 Päijät-Häme -lehden juhliessa kolmekymppisiään asikkalalainen yrittäjäjärjestöaktiivi Voitto Talonen pohti lehden sivuilla, minkälainen Asikkala olisi 30 vuoden kuluttua vuonna 2017, ja tarkkasilmäisesti pohtikin.

Moni Talosen ennustama asia on toteutunut, ja osa hänen visioimistaan asioista pyörivät edelleen kehityskohteina kuntabyrokratian rattaissa.

Kirjoituksessaan Talonen muistutti, että myös tulevalla vuosituhannella varsinainen luonnonvara on ihminen: ”sellainen asikkalalainen, joka puhuu omaa murrettaan, arvostaa paikallisperinteitä ja rakastaa maisemiaan. Heidän on kunta ja kylät, vedet ja luonnonkauneus”.

Niin on tänäkin päivänä. Asikkalalaiset ovat säilyttäneet omaleimaiset piirteensä kiitettävän hyvin, vaikka maailma ympärillä muuttuukin.

Talosen visiossa Lahti on liitetty Hollolaan ja uusi kaupunki kantaa Hollolan nimeä. Osaliitoksena Asikkalakin on saanut myös rantakyliä Maakansan ja Vesikansankin puolelta. Tästähän oli myös tosielämän valtuustoaloite muutama vuosi sitten, mutta se ei ottanut silloin tuulta purjeisiinsa.

Myös osia Vierumäen seudusta on liitetty Asikkalaan pohjoismaista lentosatamaa perustettaessa. Vesivehmaan lentokentästä tuli nimittäin lentävien riippuliitäjien instituutti ja Kamikatse-museon (sic) harjoituskeskus. Urajärven desanttikallioihin on louhittu ”ilmailukirjasto” huippusalaisine tutkijakammioineen. Mahtaakohan sieltä tulla Viestikoekeskuksen kaltaisia tietovuotoja.

Varsinainen kansainvälinen lentoasema terminaaleineen rakennettiin Härkälän kangasmaille ja liitettiin hallintopäätöksellä Suur-Asikkalaan. Seudulle syntyi lentotoimintaan kytkeytyneitä ”lentolomayrityksiä”, joista jo 23 kuuluu Asikkalan yrittäjäin yhdistykseen.

Talosen ennustuksessa Kymijoen kanava saatiin valmiiksi 2010. Sitä pitkin Asikkalaan tullaan erilaisilla ”pykälälaivoilla ja moottorilaitureilla” muun muassa Tallinnasta, Hampurista ja Lontoosta.

Kovan kapinan puolestaan oli aiheuttaa Vääksyn kanavan yli rakennettujen siltojen purkaminen ja tunneleiden rakentaminen kanavan alitse. Kanavan alla oleva tunnelikeskus supermarketeineen on koko kansan suosima ostos- ja elämyskeskus. ”Siellä on talvipakkasellakin kukkivia puistoja ja vienoa viihdettä läpi yön”.

Talonen ennustaa myös, että ulkomaalaisten määrä Asikkalassa on kasvanut niin, että seudulla riittää sutinaa. ”Neukut ja kiinalaiset haluavat tulla Suomeen kokemaan kehittyneitä länsimaailman eksoottisia olosuhteita... ja me suomalaiset-asikkalalaiset palvelemme heitä niin kuin Canarian kanta-asukkaat ovat vuosikymmeniä palvelleet suomalaisia sannoillaan ja rannoillaan”.

Talonen kertoo Rapalan vaapputuotannon siirtyneen kustannussyistä kehittymättömämpiin maihin, mutta Rapala-konsernin pääkonttori ja monta sataa sihteeriä on ja pysyy Asikkalassa. ”Vanha vaappuguru Ensio Rapala käyskelee vielä pääkonttorin näköalahuoneessa painelemassa eri maanosien tuotannon raporttinappeja”.

Muun muassa näin ennusti Voitto Talonen kolmekymmentä vuotta sitten. Maailma muuttuu, mutta ihmiset ovat se luonnonvara, joka sitä muuttaa. Niin myös Asikkalassa. Työ oman paikkakunnan viihtyvyyden ja hyvinvoinnin lisäämiseksi jatkuu ja Päijät-Häme -lehti haluaa olla siinä työssä mukana myös seuraavat 60-vuotta.

Rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta kaikille lukijoillemme.

Keskustelu