Nastolalaisen Erkki Hämäläisen kuvilla herätetään muistoja

Sini Ojala on koonnut Minun Nastolani -näyttelyn virkistämään nastolalaisten muistia. Näyttelyn kuvat ovat pääosin Erkki Hämäläisen. Nastolan kirjastossa voi kertoa kunnan historian kirjoittamista varten muistojaan.

Sari Mustjoki

Nastolassa kaivataan tavallisten ihmisten muistelmia paikkakunnalta, koulusta, töistä, paikoista, arkisesta elämänmenosta. Muistojen on tarkoitus elävöittää Nastolan historian viimeistä osaa.

Nastolan lähimenneisyyttä luotaavaa teosta tehdään parhaillaan Lahden kaupunginmuseossa. Sitä kirjoittavat tutkijat VTM, FM Ville Eerola ja FM Marja Huovila. Nastolan historia IV ilmestyy alkuvuodesta 2020. Aiemmat osat on kirjoittanut FT Anneli Mäkelä ja ne ilmestyivät 1970-1990-luvulla.

Uusin historia alkaa vuodesta 1945, sen käsittelemä ajanjakso on siis osittain lomittain Mäkelän teosten kanssa. Mäkelä käsitteli joitankin teemoja, esimerkiksi teollistumista aina 1960-1970-luvulle asti.

Pieni päällekkäisyys ei haittaa, sillä 60-luku oli aiempia historian osia kirjoitettaessa vielä aika lähellä.

- Nyt kirjoitetaan 1960-luvusta eri asioita kuin silloin, näkökulma on erilainen, toteaa tutkimusavustaja Sini Ojala.

Ojala on itse kotoisin Nastolasta. Hänen vastuullaan on Minun Nastolani -näyttely, jonka avulla muistoja historiankirjoitusta varten kerätään. Muistitietoa kerätään muistelutyöpajoissa sekä Facebookissa Minun Nastolani -ryhmässä.

Muistia virkistämään on koottu värikäs pop up -näyttely, joka kiertää Nastolassa vuosien 2017-2018 aikana. Nastolan luontoa, rakennetun ympäristön muuttumista ja tapahtumia pitkään kuvanneen Erkki Hämäläisen valokuvat herättelevät muistoja.

Hämäläinen tuli Nastolaan kirkonkylän koululle opettajaksi vuonna 1976.

- Aloin heti tänne tultuani taltioida Nastolaa järjestelmällisesti. 20 vuotta sitten aloin ottaa myös ilmakuvia, nyt minulla on pieni kopteri kuvauksia varten.

Minun Nastolani-näyttelyn kuvat ovat pääasiassa Hämäläisen omia. Sotien jälkeisen ajan kuvia Hämäläinen sai ihmisten kotiarkistoista kopioitua melko hyvin.

Painettujen kuvien lisäksi avajaisissa nähdään Hämäläisen kuvistaan kokoama video.

Hämäläinen on tehnyt muutaman kuvakirjan.Hän on myös esitellyt Nastolaa ulkomaita myöten.

- 30 vuotta kuljin Elman Tyttöjen, liikunnanopettaja Elma Koivusaaren tanssiryhmän, kanssa. Kuvaesityksiä Nastolasta olen tehnyt esimerkiksi monille Finnfesteille Amerikassa, kertoo Hämäläinen.

Hänen kuviaan Pajulahdesta 1980-1990-luvuilta on tallennettu Urheilumuseoon. Urheiluopistossa havaittiin yleinen asia: arjesta, työstä ja sillä hetkellä tavallisista asioista ei juuri tule otettua kuvia. Kamera kaivetaan esiin vain juhlissa tai erityisen tärkeinä hetkinä. Tilanne on usein sama rakennusten suhteen, harvoin on kuvia samasta paikasta eri aikoina kovin johdonmukaisesti. Hämäläisen kuvat Nastolasta eri vuosikymmeninä ovatkin harvinainen ja arvokas kokoelma.

Minun Nastolani -näyttelyn ensimmäinen pysähdyspaikka on Nastolan kirjaston alakerran näyttelytilassa 8.12.2017-18.1.2018. Näyttely on avoinna kirjaston aukioloaikoina.

Näyttelyn avajaisia vietetään perjantaina 8.12. kello 10 Nastolan kirjaston yläkerran monitoimitilassa. Paikalle toivotaan Nastolan lähimenneisyydestä kiinnostuneita. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu. Muisteluita voi kirjata näyttelyssä olevaan lomakkeeseen tai tulla muistelutilaisuuksiin. Muistelutilaisuudet ovat maanantaina 18.12. ja 15.1. kello 17-19 Nastolan kirjastossa.

Päätöksen historian kirjoittamisesta teki Nastolan kunnanvaltuusto, viimeisenä itsenäisen Nastolan päätöksenä.

Kommentoi