Sami Jauhojärvi otti julkkishaasteesta kopin

Sami Jauhojärvi lahjoitti aikaansa ja lähti museo-oppaaksi ja kyyditsijäksi Palvelutaloyhdistys Huilin asiakkaille.

Ruska Paronen

Hollolan palvelutaloyhdistys Huilin edustalla kävi kova tohina keskiviikkona 23.8., kun asukkaat yksi toisensa jälkeen valitsivat autokyytejään. Ehkä kaikista suosituin kyyti, oli sininen Subaru, jonka ratin takaa löytyi entinen konkarihiihtäjä Sami Jauhojärvi. Samainen mies toimi myös retken oppaana, sillä kohteena oli Jauhojärvellekin tuttu kohde, Lahden hiihtomuseo.

- Sen verran paneuduin asiaan, että kävin viikko aiemmin tutustumassa hiihtomuseon uudistettuihin tiloihin ja katsomassa, että mitäs kaikkea sieltä löytyy, Jauhojärvi kertoo oppaan roolistaan.

Mutta ehkäpä kuitenkin tärkeintä retkeläisille oli entisen huippu-urheilijan tapaaminen. Kilpauransa viime huhtikuussa lopettanut hiihtäjä ei tunnu päätöstään katuvan.

- Viime aikoina olen vain nauttinut ihan normaalista arjesta, jota minulla ei ole aiemmin koskaan ollut, Jauhojärvi tuumaa ja lisää arjen pyörivän nyt perheen ehdoilla.

Jauhojärven yhteistyö Palvelutaloyhdistys Huilin kanssa oli osa Päijät-Hämeen vapaaehtoistyön verkoston tempausta, jossa se haastoi alueen julkisuuden henkilöitä osallistumaan vapaaehtoistoimintaan.

- Äitini on ollut yli 20 vuotta töissä palvelutalolla ja siellä käydessäni olen huomannut, kuinka ikääntyneetkin nauttivat, kun arkeen tuodaan vähän muutosta, hiihtäjä selittää.

Jauhojärvi toivoo, että haasteen kautta ihmiset innostuisivat mukaan vapaaehtoistyöhön.

- Julkisuuden henkilöillä on mahdollisuus tuoda esiin tällaisia asioita. Toivottavasti tämän kautta ihmiset löytävät erilaisia vapaaehtoistyön muotoja ja innostuvat mukaan, hän sanoo.

Sami Jauhojärven lisäksi Hollolan tempaukseen ottivat osaa myös Automiehet Jari Peltola sekä Antti Paananen. Järvenpäässä asuvan Peltolan kehittämä Automiestoiminta tarjoaa maksuttomia autoretkiä ikäihmisille.

- Automies-toiminnassa on kyse huviajelusta ja autoretkistä iäkkäitä kiinnostaviin paikkoihin. Tarkoituksena on tarjota ikkäille virkistystä ja vaihtelua autoillen, sekä samalla mukavaa matkaseuraa. Meillä on toimijoita Helsingistä Jyväskylään noin kymmenellä paikalla. Peltola kertoo.

Automiestoiminnassa on tällä hetkellä 20-30 kuskia, mutta lisää ilmoittautuu Peltolan mukaan jatkuvasti. Aluksi hän ajatteli, että toimintaan voisi liittyä jo eläkkeellä olevia ihmisiä, jotka haluavat lahjoittaa aikaansa, mutta yllätykseksi moni vapaaehtoisista on edelleen työelämässä mukana. Yksi sellainen on myös hollolalainen Antti Paananen, joka innostui Automiestoiminnasta kuultuaan siitä ensin radiosta ja ajeluttaa nyt ihmisiä päivätyönsä ohella.

Peltola on tehnyt yhteistyötä Palvelutaloyhdistys Huilin kanssa jo aiemmin. Nykyisin Huilin asukkaat ovat aktivoituneet suunnittelemaan retkiä myös itse, kun kyyti löytyy. Peltola toivoisi kuitenkin, että myös yksittäiset ihmiset löytäisivät palvelun pariin.

- Palvelutalojen kautta kyydittäviä on helppo löytää, mutta toivoisin myös, että yksin asuvat ottaisivat rohkeasti yhteyttä. Vapaaehtoisen Automiehen kanssa voidaan lähteä vaikka kahdestaan vanhoja kotiseutuja katsomaan, Peltola selittää.

Päijät-Hämeen eri vapaaehtoistoiminnan tarjoajat esittäytyvät Vapaaehtoistoiminnan messuilla Lahdessa 8-salilla torstaina 21.9. kello 15-18 välisenä aikana. Tapahtumassa on tarjolla monipuolista ohjelmaa, kahvitarjoilu ja arvonta. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Lisätietoja:

http://www.phvapaaehtoistoiminta.fi

http://www.automies.fi/

Kommentoi