Alter ego Hilja seikkailee asikkalalaislähtöisen Heidi Viherjuuren kirjasarjassa

Asikkalalaislähtöinen Heidi Viherjuuri odottaa lokakuuta innolla ja jännityksellä. Silloin ilmestyy hänen esikoisteoksensa Hilja ja vihreän talon kesä. Jännitys ei kuitenkaan lopu vain yhteen kirjaan, sillä Viherjuuri on sopinut Kustannus-Mäkelän kanssa, että Hilja-tarinoista tehdään kirjasarja, jonka toinenkin osa on jo viimeistelyä vaille valmis.

- Kaikki kävi lopulta aika nopeasti. Lähetin käsikirjoituksen viime syyskuun alussa kustantamoihin ja Kustannus-Mäkelältä vastattiin kaksi viikkoa myöhemmin, että heitä kiinnostaa todella paljon, mutta toinen kustannustoimittaja käy sen läpi, Viherjuuri kertaa ja jatkaa:

- Olikohan se sitten lokakuun loppua vai marraskuun alkua, kun he vastasivat ja sanoivat, että heillä olisi ehto: he haluaisivat kirjasarjan.

Sarjan kirjoittaminen sopi Viherjuurelle paremmin kuin hyvin, joten tulevaisuudessa Hilja-kirjoja on luvassa lisääkin.

- Minulla on Hiljan maailma olemassa, niin minä mielelläni kirjoitan siitä, mutta mielestäni sarjankin pitää osata loppua jossakin vaiheessa. Toivottavasti en enää 20 vuoden päästä tee Hiljaa numero 15 tai jotakin. Joku 5-6 voisi olla hyvä, että olisi joku selkeä kaari. Muuten on vaarana, että se alkaa toistamaan itseään jossain vaiheessa.

Monenlaisten tekstien lukeminen ja muiden kirjoitusten korjaaminen kuuluvat äidinkielen opettajaksi valmistuneen ja nykyään Kölnin yliopistossa suomen kielen lehtorina työskentelevän Viherjuuren työhön. Onko kirjoittaminen sitten kulkenut hänen mukanaan koko elämän ajan?

- Tavallaan joo ja tavallaan ei. En minä oikeastaan ikinä ollut mikään pöytälaatikkokirjoittaja. Silloin kun opiskelin Turussa, niin siskoni kovasti ehdotteli, että hae nyt sinne luovaan kirjoittamiseen. Minä vastasin, että ei minulla ole mitään sanottavaa, miksi minä sinne hakisin.

Valmistumisensa jälkeen Viherjuuri työskenteli Vääksyn yhteiskoulussa äidinkielen opettajana parin vuoden ajan. Tuolloin innostus kirjoittamiseen heräsi kunnolla.

- Luulen, että niinä parina vuotena, kun korjasin kauheat määrät lukiolaisten tekstejä, alkoi tuntua siltä, että voisin itsekin tehdä tätä ja jopa vähän paremmin.

Tämän jälkeen Viherjuuri kirjoitti tekstejä muun muassa Opettaja-lehteen ja joitakin lastentarinoita, jotka julkaistiin internetin satusivustolla ja Reviiri-antologiassa. Hiljan kirjoittaminen alkoi Oriveden opiston kirjoituskurssilla.

Viherjuuri kertoo, että Hilja-kirjat perustuvat hänen omaan lapsuuteensa ja sen aikaisiin kokemuksiin Asikkalan maaseudulla.

- Minun mielessäni Hilja ja ne tapahtumapaikat ovat Iso-Äiniöllä. Varmasti on myös henkilöitä, jotka kokevat voivansa olla esikuvia muutamille hahmoille.

Tällaisia hahmoja kirjassa ovat muun muassa Mansikkatäti, Sadetakkimummo ja Valkoherukkamummo. Myös kirjojen päähahmolla on esikuva oikeassa elämässä.

- Minulla on kaksi siskoa ja minä olen keskimmäinen. Hiljakin on se keskimmäinen lapsi ja kyllä Hilja on minun jonkinlainen alter egoni, mutta hän on vielä vilkkaampi ja rohkeampi kuin minä itse olen ollut. Tai Hilja tekee ehkä niitä asioita joita minä olisin halunnut tehdä, mutta en uskaltanut, Viherjuuri muotoilee.

Vaikka Hiljan perhe on erilainen kuin Viherjuuren, monet kirjan tapahtumista perustuvat hänen omaan lapsuuteensa. Kirjasarjan ensimmäisessä osassa Hilja viettää kesää ennen ensimmäiselle luokalle lähtemistä.

- Kirjassa tehdään kaikkea, mitä nyt kesällä tapahtuu: juostaan pitkin peltoja ja vaarin kanssa käydään kalassa ja lämmitetään juhannuksena savusauna.

Viherjuuri kertoo, että luki Hiljaa kirjoittaessaan Astrid Lindgrenin Saariston lapset, joka vapautti hänet siihen, että kirjassa ei tarvitse olla varsinaista juonta, vaan se voi olla vain kertomus erilaisista tapahtumista.

Vaikka Hilja ja vihreän talon kesä on lastenkirja ja suunnattu Viherjuuren mukaan ala-asteikäisille ja sitä nuoremmille esimerkiksi iltasatukirjaksi, hän toivoo, että siitä löytyisi tasoja myös aikuisille.

- Jossain vaiheessa tajusin, että kun kirjoitan lastenkirjan, niin voin samalla kirjoittaa kaikille. Aikuinen, joka sitä lukee voi toivottavasti löytää eri asioita kuin lapsi.

Niinpä Hilja-kirjassa käsitellään hauskojen tapahtumien lisäksi myös syvällisempiä aiheita, kuten sisarussuhteita ja perheen dynamiikkaa.

Hilja ja vihreän talon kesä sekä tulevat Hilja-kirjat ovat ensimmäinen askel Viherjuuren kirjailijan uralla, josta hän sanoo, että se on ollut niin suuri unelma, ettei siitä ole uskaltanut haaveillakaan. Seuraava askel voisi olla aikuisille suunnatun kirjan kirjoittaminen.

- Jos joskus olisi aikaa, niin haluaisin ehkä kirjoittaa historiallisen romaanin. En haluaisi rajoittua vain lastenkirjoihin. On oikeastaan vain sattumaa, että tämä nyt lähti lastenkirjallisuuden kautta.

Vaikka mielessä kajastelee ajatus aikuistenkirjastakin, ovat Hilja-kirjat nyt päällimmäisinä Viherjuuren mielessä ja niihinkin liittyy unelmia.

- Olen ajatellut, että tästä voisi tulla hyvä elokuva. Kyllä se Hiljan maailma on sellainen, jossa on värikkäitä tyyppejä. Ehkä lastenteatteri tai elokuva voisi olla yksi unelma.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut