17-vuotias perusti jäätelökioskin

Jäätelöt säilytetään Nesteen Sirpa Kaalikosken antamassa kylmäaltaassa. Antti Hartikainen

Antti Hartikainen

Kärkölän Aurinkotorilla on toiminut 17-vuotiaan Juho Torkkelin pyörittämä jäätelökoju. Kioski sai alkunsa Kärkölän nuorisovaltuuston yläkoululaisille järjestämästä ideakilpailusta.

- Siellä voittajaideaksi valikoitui tällainen kesäkahvila tai kioski, joka työllistäisi kärköläläisiä nuoria. Kaikki lähti siitä, Torkkeli kertoo.

Kyseessä on ensimmäinen Torkkelin perustama yritys. Kioskin perustamisessa riitti tekemistä.

- Aivan nollastahan se lähti. Koko kioskirakennus ja kalusto oli hankittava sinne. Piti hoitaa myös lupasiat ja tällaiset. Aikamoinen homma siinä oli. Täytyy sanoa, että todella paljon olen saanut apua.

Jäätelökioskiin tarvittiin elintarviketoimitilalupa ja terveystarkastajan tarkastus. Lisäksi piti sopia jokin paikka kioskille.

Paperipuolesta vastaavan Torkkelin lisäksi kioski työllistää kaksi myyjää.

Yrittäjyys vaatii työtä

Lyhyen yrittäjänuransa aikana nuorimies on saanut huomata, kuinka paljon yrittämisen eteen pitää nähdä vaivaa.

- Työtä se vaatii ja on siinä oppinut arvostamaan yrittäjyyttä ja sellaisia, jotka tekevät tätä elääkseen. Se vaatii paljon töitä onnistuakseen, jos lähtee ihan nollista rakentamaan. Ja töitä se vaatii senkin jälkeen, kun se on onnistunut.

- Minulle eräs henkilö sanoi todella hyvin, että muista olla itsekäs yrittäjyydessä. On sekin jollain tavalla tullut opittua. Monet kaverit kysyvät, että saanko alennusta. Siinä on vain osattava pitää päänsä ja ajatella myös sitä omaa etua.

Sadepäiviä lukuun ottamatta yrittäjä on välttynyt pahoilta vastoinkäymisiltä.

- Ei ole varsinaisia haasteita ollut. Välillä pitää tavaraa hakea ja minulla itselläni ei ole autoa. Siinä on ollut aikatauluissa asettamista. Onneksi oma perhe on auttanut todella paljon kaikessa tuollaisessa. Sadepäivät ovat huonoja, Torkkeli kiteyttää kesän.

”Olemme saaneet kehuja”

Paikoitellen ankeasta säästä huolimatta jäätelö on maistunut kärköläläisille.

- Tiesin, että ei tämä mikään kultakaivos tule olemaan. Olen kuitenkin yllättynyt, että siellä on käynyt todella paljon porukkaa. Olemme saaneet kehuja ja ideoita. Moni on sanonut, että tämä on kiva juttu. On sieltä jonkun verran rahaakin tullut.

Miten neuvoisit muita nuoria, jotka harkitsevat yrityksen perustamista?

- Sanoisin, että jos on hyvä idea ja mahdollisuudet lähteä tekemään, niin ei se vaadi kuin rohkeutta. On myös osattava pyytää apua. Ei se ole millään lailla itseltä pois.

Lopuksi Torkkeli haluaa kiittää kaikkia häntä auttaneita.

- Mietin, että muistinko kiittää tässä kaikkia niitä, ketkä minua ovat todella paljon auttaneet. Eli Järvelän Autoasi, Toni Vileniä, Autoilija Hannu Laihoa, Järvelän Nestettä ja totta kai omaa perhettä sekä kavereita. Sitä haluaisin painottaa, että en olisi ihan yksin pystynyt tätä tekemään, hän päättää kiitospuheensa.

Autoasi Järvelän omistajalta Torkkeli sai lainaan kioskirakennuksen. Nesteeltä hän sai jäätelöaltaan. Laiho on kuskannut kioskia ja Vilen on asentanut muun muassa kioskin matot.

Kommentoi