Kivijärven koulu juhlii yhdessä satavuotiaan Suomen kanssa

Kivijärven koulun oppilaat kajauttivat juhlan päätteeksi Päijät-Hämeen maakuntalaulun, Vihreiden harjujen maa.

Ville Hakala

Kivijärven koululla juhlittiin keskiviikkona 17. toukokuuta koulun satavuotista toimintaa peräti kahdessa eri juhlassa. Varsinkin iltajuhlasta muodostui varsinainen koko kylän juhla, sillä sinne oli kutsuttu runsain mitoin koululaisten perheitä, entisiä oppilaita ja opettajia sekä kylän asukkaita.

Satavuotisjuhlassa esiintyi koulun nykyisiä sekä entisiä oppilaita. Kivijärven koululaiset esittävät näytelmän nimeltä Kasvutarina. Tarina kertoo Liisasta, jonka koulutaivalta seurataan pienestä koulun aloittavasta tytöstä nuoreksi yläasteikäiseksi neidiksi.

Tarinaan oli poimittu tärkeitä asioita, teemoja ja tapahtumia kouluvuodesta. Näistä voisi mainita koulun aloituksen, englannin opiskelun, ystävyyden teeman, kouluhistorian katsauksen sekä koko Kivijärven koulun yhteisen leirikoulun. Liisan tarinassa esiintyi Kivijärven koulun oppilaita joka luokalta. Tarinan tekemiseen olivat osallistuneet koulun kaikki oppilaat.

Päiväjuhlassa kuultiin myös Kivijärven koulun entisten oppilaiden muistoja rakkaasta opinahjostaan kolmen sukupolven ajalta. Mieleenpainuvia muistoja olivat muun muassa koulun eläinpäivä, jolloin kouluun sai tuoda oman lemmikkinsä. Jos sellaista ei ollut, niin olipa keksitty käydä kaivamassa kastematoja näytille.

1930-luvulla oppilailla oli tapana laskea suksilla mäkeä läheisellä soramontulla, mutta sen kiellettiin, kun suksia katkeili hurjassa menossa liikaa. Sen jälkeen mäkeä laskettiin järvelle päin, mutta siellä oli edessä piikkilanka-aita, ja ainakin yhden oppilaan vaatteita jouduttiin paikkailemaan, kun matka vei läpi aidasta.

Kouluruoka herätti myös paljon muistoja. Kasvavilla lapsilla on tunnetusti aina nälkä, ja innokkaimmat kävivät kesken oppituntienkin kerjäämässä keittäjältä näkkileipää, jota sieltä toki pahimpaan hätään aina heltisikin.

Tärkeitä olivat myös Seestan koulua vastaan käydyt jalkapallo- ja jääpallo-ottelut.

Koulun entinen rehtori Reijo Oksanen oli koonnut esille koulun historiakatsauksen, jossa koulun vaiheisiin saattoi tutustua vanhojen valokuvien ja esineiden välityksellä.

Juhlapuheen pitänyt Lahden kaupungin opetus- ja kasvatusjohtaja äimisteli erityisesti, koulun liikuntasalin tarinaa. Se on nimittäin rakennettu 2000-luvun alussa kyläläisten talkootyönä.

- En ole kuullut vastaavasta voimanosoituksesta ja identiteetin ilmaisusta minkään asuinalueen aikuisten osoittamana kuin se, että tässä salissa ei ole käytetty rakentamiseen verovaroja. Tämä on uskomaton tarina, ja sali palvelee koko alueen lapsia ja harrastustoimintaa, Kilponen kehui.

Kivijärven koulussa on tätä nykyä alakoululaisia 60, ja henkilökuntaa kaikkiaan kymmenkunta.

Keskustelu