Lasten liikkumattomuus tuo mukanaan isoja ongelmia

- Vanhempien valinnat eivät saa jyrätä lapsen omaa kiinnostusta liikuntaa kohtaan. On tärkeää, että kannustamme lasta liikunnan pariin ja kuuntelemme myös lapsen omia liikuntaintressejä. Se johtaa melko varmasti lapsen tiiviimpään elämänmittaiseen liikuntasuhteeseen, uskovat Toni Kuusisto sekä Jaakko Finne.

Soili Kaivosoja

Jaakko Finne pysähtyi järkyttyneenä lukiessaan kansainvälisestä tutkimuksesta, jossa todetaan syntyvien lasten eliniän ennusteen kääntyneen laskuun.

- Lasten heikentynyt kunto sekä epäterveelliset elämäntavat tuovat mukanaan merkittäviä ongelmia lapsen varttuessa. Lasten tulevan elämänlaadun kannalta onkin mietittävä, millä tavalla liikunnan ja terveempien elämäntapojen avulla pystyttäisiin vahvistamaan lasten tulevaa parempaa elämää, Jaakko Finne pohtii.

Hollolalaisen Dinox Sport Oy:n Finne sekä Toni Kuusisto päättivät ottaa aiheesta kopin ja tehdä asialle edes jotain.

- Lähdimme tutkimaan minkälaisia lasten liikuntaoppaita markkinoilta löytyy. Kaikki suomalaiset aiheesta kirjoitetut julkaisut olivat tiedoiltaan auttamattoman vanhoja, eikä oikein ulkomaisiakaan ajankohtaisia teoksia tahtonut löytyä. Niinpä sovimme, että Jaakko ottaa haasteen vastaan.

Miesten lanseeraama toiminnallinen lasten liikuntaohjelma konkretisoitui maaliskuussa, kun Finnen kirjoittama Liikkuva lapsi, terveempi aikuinen -kirja julkaistiin.

Kirja korostaa muun muassa aikuisen tärkeää roolia lapsen liikunnassa. Finnellä sekä Kuusistolla on molemmilla asiasta omakohtaista kokemusta, Finnellä on kasvamassa kaksi ja Kuusistolla kolme poikaa.

- Halusin tuoda kirjassa esiin nykynäkökulmaa sekä herätellä vanhempia ajattelemaan omien lapsiensa tulevaisuutta. Meillä on jo selkeitä haasteita terveyspuolella, kuten lasten ylipaino, diabetes sekä erilaiset ryhtiongelmat, Finne luettelee.

Finne ja Kuusisto ovat huolissaan myös lasten liikunnan eriarvoistumisesta. Osa lapsista harrastaa paljon ja monipuolisesti, sitten on osa, jotka eivät liiku lainkaan.

- Hyötyliikunta on jäänyt vähäisemmäksi, joka vaikuttaa osaltaan liikkumattomuuteen. Osa harrastuksista on taas niin kalliita, etteivät ne mahdu kaikkien perheiden toteutettaviksi. Lasten vapaa-ajasta kilpailevat nykyisin myös erilaiset digitaaliset laiteet. Liika istuminen sekä liikkumattomuus aiheuttavat myös varhaisia tuki -ja liikuntaelinsairauksia, Finne muistuttaa.

Iloisen värikkääseen ja hyväntuuliseen kirjaan on tietopohjan lisäksi koottu sata lasten toiminnallisen liikunnan liikettä - sata Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi.

- Kuvitetut liikkeet on jaettu kolmeen ryhmään, lapsen oma liikunta, lasten yhteisliikunta sekä lapsen ja aikuisen yhteisliikunta. Suuren osan liikkeistä voi tehdä kotioloissa ilman apuvälineitä.

Dinoxin tuotevalikoimasta löytyy tarvittaessa apuvälineitä lasten leikkeihin ja liikkeisiin.

- Onneksi suuntaus on selvästi se, että koteihin hankitaan yhä enemmän erilaisia kuntoiluvälineitä jo osaksi sisustusta. Esimerkiksi puolapuut tai voimistelurenkaat olohuoneessa innostavat lapsia erilaisiin temppuihin. Puolapuihin voi helposti lisätä vaikka liukumäen tai rekkitangon, viisi vuotta sitten urheiluvälineiden valmistamisen sekä maahantuonnin aloittanut Toni Kuusisto kertoo.

Kommentoi