Saapasjalkakissa Nastolan kirkonkylän koulun lavalla

Teatteri Pikku Minoksen näyttelijäkaartin nuorimmainen on vasta kolmannella luokalla, kun taas vanhin käy jo kuudetta.

Ruska Paronen

- Lapset ovat vieraantuneet saduista. Esimerkiksi pohditaan miten kissa voi puhua, tuumaa teatteri-ilmaisuohjaaja Päivi Holopainen.

Holopainen toimii Wellamo-opiston Nastolassa sijaitsevan Teatteri Pikku Minoksen ohjaajana. Holopaisen aikoinaan Nastolan kansanopistoon perustama Teatteri Minos juhlii ensi vuonna jo 20 vuoden mittaista taivaltaan.

Tämän vuoden repertuaarista löytyy kuuluisa lastensatu Saapasjalkakissa, jota ei turhaan lähdetä modernisoimaan.

- Olen tehnyt käsikirjoituksen täysin alkuperäisen kansansadun pohjalta. Tätä ei ole modernisoitu mitenkään, Holopainen kertoo.

Musiikkisatunäytelmässä Saapasjalkakissa punoo juoniaan pitkin esitystä, mutta näytelmän pohjimmaiset teemat ovat Holopaisen mukaan ystävyys, yhteistyö sekä tietyllä tavalla johtajuuskin.

Teatteri Pikku Minoksen lavalla nähdään yhteensä 17 alakouluikäistä näyttelijänalkua. Valtaosa näyttelijöistä on mukana ensimmäistä kertaa, mutta löytyypä seasta jo kolmannen vuoden konkarikin. Saapasjalkakissana nähdään Siiri Juntikka ja Niilo Härmä esittää puolestaan myllärinpoikaa.

Lapsista teatteriharrastus on kivaa puuhaa ja eritoten rooliasujen sovittaminen tuntuu huvittavan pientä teatteriväkeä. Holopaisen mukaan suuri osa puvuista on Sirkku Korkeamäen kädenjälkeä. Teatteri Pikku Minos harjoitteli aikaisemmin Rakokiven koululla, mutta koulun sisäilmaongelmien takia harjoitukset siirrettiin sittemmin Kirkonkylän koululle.

- Sisäilmaongelmien takia myös Rakokiven koululla sijaitsevasta pukuvarastosta ei juurikaan voi pukuja enää käyttää, Holopainen selittää.

Torstaina 20. huhtikuuta koittava ensi-ilta ja sitä seuraavat kolme näytöstä tuntuvat nuoria näyttelijöitä hieman jännittävän. Mitä, jos vuorosanat unohtuvatkin kesken esityksen, joku pohtii, mutta siihenpä toiset antavat hyviä vinkkejä. Holopaisen mukaan teatteria tehdään hyvässä yhteistyöhengessä niin näyttelijöiden kuin talkooväenkin puolesta.

Ensi-illan lisäksi sunnuntaina 23.4. esitettävä näytös on yleisölle vapaa. Lippuja Kirkonkylän koululla esitettäviin näytöksiin voi ostaa ovelta ennen esityksen alkua.