Vääksyn uusi katsastusasema palvelee joustavasti

Vääksyn katsastuspalvelun tilat Kaatokujalla ovat vielä rakenteilla, mutta Jaakko ja Niko Lahtinen toivovat, että avajaisia päästäisiin viettämään 1.4.

Tuomas Räihä

Asikkalassa avataan kevään aikana uusi, kunnan ensimmäinen, katsastusasema. Yrittäjä Niko Lahtisen mukaan perustaminen on pitkän pohdiskelun tulos.

- Ajatusta on kypsytelty vuosia. Me uskomme, että tälle on tilausta. Jos me emme itse siihen uskoisi, niin sitten tähän ei pitäisi lähteä.

Niko Lahtinen toimii siis yrittäjänä, mutta vastuun katsastustoiminnasta kantaa ainakin aluksi hänen isänsä Jaakko Lahtinen.

- Olen tällä hetkellä Herttoniemessä oppisopimuskoulutuksessa, kun saan autokorimestarin paperit, niin pääsen Trafin koulutukseen ja katsastamaan itse. Nyt alkuun isä on täällä katsastusmiehenä yksin, Niko Lahtinen sanoo.

Lahtisten toiveissa on, että uudelle katsastusasemalle tulisi asiakkaita paitsi Asikkalasta myös Padasjoelta, Sysmästä ja kenties Kuhmoisistakin.

- Tavoite on katsastaa 300 autoa kuukaudessa. Se tekee 15 autoa päivässä. Se pitää meidät leivänsyrjässä kiinni ja saamme maksut maksettua, Niko Lahtinen pohtii.

Lahtiset aikovat palvella katsastusasemallaan laajoilla aukioloajoilla. Asemaa on tarkoitus pitää auki arkisin ainakin kuuteen asti, kenties myöhempäänkin. Myös joustamisen mahdollisuus on olemassa.

- Isä asuu tässä lähellä, niin uskallan sanoa, että lähdemme liikkeelle Päijät-Hämeen joustavimmilla aukioloajoilla, Niko Lahtinen toteaa.

- Minulla kun ei ole enää pieniä lapsia, niin voin tarvittaessa singahtaa tänne, Jaakko Lahtinen vahvistaa.

Uuden aseman palveluihin kuuluu asuntovaunujen ja jarrullisten trailerien katsastus, niitä varten tiloihin on hankittu tandemnosturi. Pohdinnassa on myös esimerkiksi autojen noutamista katsastukseen kotoa asti pientä korvausta vastaan. Lahtiset ovat myös virittelemässä yhteistyötä myös Vääksyn Kanavagolfin kanssa.

- Golfkierros kestää sen 3-4 tuntia. Sillä aikaa kun ihmiset ovat golfaamassa, me noudamme auton, katsastamme sen ja palautamme kentälle.

Joustavien aukioloaikojen ja erilaisten palvelujen lisäksi lopulta Vääksyn katsastuspalveluksi nimetyn yrityksen vahvuudeksi saattaa nousta myös isä ja poika Lahtisen asenne, joka on ammattimainen, mutta samalla sopivan rento. Rentoutta kuvaa myös uudelle katsastusasemalle ensin kaavailtu nimi.

- Yritin hakea aputoiminimeksi Voinhan mä vilkaista oy:tä, mutta se ei mennyt läpi patentti- ja rekisterihallituksessa, Niko Lahtinen sanoo.

Aivan yksinkertaista uuden katsastusaseman perustaminen ei ole. Aseman nimen lisäksi pohtimista on riittänyt muissakin asioissa. Jokaisen aseman perustamiseen tarvitaan Trafin katsastuslupa, jonka saadakseen katsastuspaikan täytyy täyttää tiettyjä ehtoja: koneiden tulee olla Trafin hyväksymät, toiminnan pitää olla tiettyjen laatustandardien mukaista ja katsastajan tulee olla Trafin vaatimusten mukaan pätevöitynyt.

- Minun autopeltisepän koulutukseni ei riitä alkuunkaan, mutta isä on autoteknikko koulutukseltaan, niin se riittää vastuuhenkilölle. Isällä on myös kokemusta yrittäjänä ja työntekijänä katsastusalalta, Niko Lahtinen kertoo.

Vaikka katsastusaseman perustamiseen liittyy paljon lupapykäliä ja alkuinvestoinnit ovat Niko Lahtisellakin mittavat, on katsastusaseman perustaminen helpottunut, kun muutama vuosi sitten voimaan tullut uusi katsastuslaki ei velvoita enää katsastamaan samassa toimipisteessä sekä kevyttä että raskasta kalustoa. Raskaan kaluston katsastamiseen vaadittavat koneet olisivat Lahtisten mukaan vielä moninkertaisesti kalliimpia. Myös tiloille olisi erilaiset vaatimukset.

- Käytännössä katsastusaseman perustaminen oli mahdotonta siihen asti, kun piti olla valmius katsastaa myös raskasta kalustoa. Ei täällä ole sellaisia tiloja ollut, nyt tilavaatimukset ovat kevyemmät, Niko Lahtinen valottaa.

Kommentoi