Eräopas tuntee Nastolan luontokohteiden helmet

Annukka Linninen jätti kaupanalan työnsä ja ryhtyi erä- ja luontopalveluyrittäjäksi.

Ville Hakala

Villähteellä asuva Annukka Linninen otti puolitoista vuotta sitten rohkean askeleen. Hän päätti jättää kaupan alan työnsä ja kouluttautua erä- ja luonto-oppaaksi. Elokuussa valmistunut Linninen toimii nyt luontopalveluja tarjoavana yrittäjänä Nastolassa, ja kohderyhmänä ovat erityisesti ulkomaalaiset asiakkaat.

- Lahden seudulla luontomatkailussa on suuri potentiaali. Meillä on täällä mahtavia luontokohteita, jotka on helposti saavutettavissa Helsingin suunnasta ja lentokentältä, Linninen sanoo.

Hänellä on aikaisemman työuransa perusteella yhteyksiä muun muassa Kiinaan, josta odotetaan Suomen matkailulle asiakkaita laajemminkin. Esimerkiksi Asikkalassa sijaitseva Matkailukeskus Lehmonkärki on ollut uranuurtaja tässä työssä.

Annukka Linninen on tuotteistanut omat palvelunsa helposti lähestyttäviksi retkipaketeiksi, jotka ovat tietenkin räätälöitävissä asiakkaiden toiveiden mukaan.

- Nettisivuillani on ollut ideana juuri esitellä selkeästi, mitä eri vaihtoehtoja on, ja mitä täällä voi eri vuodenaikoina tehdä. Kauempaa tuleville ei ole esimerkiksi itsestään selvää se, että talvisin ei pääse melomaan.

Linnisen Best Lake Nature Adventures tarjoaa toistakymmentä eri vuodenajoille sijoittuvaa päiväretkipakettia. Tarjolla on myös laajempia retkipaketteja kuten koko Järvi-Suomen kattava seitsemän järven kierros. Retkistä riittää runsaasti ammennettavaa myös kotimaan matkailijoille, ja tarjolla on myös esimerkiksi valmis konsepti lasten seikkailusyntymäpäivien järjestämiseksi metsässä.

- Haluan myös tuoda esiin luonnonantimien hyödyntämistä. Sekin saattaa olla monelle ulkomaalaisille aika eksoottinen juttu, Linninen toteaa.

Innokas marjastaja ja sienestäjä on myös kouluttautunut sienineuvoja, joten opastettujen sieniretkien vetäminen onnistuu ihan luonnostaan. Linninen on perehtynyt myös luonnonyrttien hyötykäyttöön.

- Suomalaisten jokamiehenoikeudetkin ovat ihmetyksen aihe heti, kun mennään Pohjoismaiden ulkopuolelle, Linninen muistuttaa.

Luonto-opasyrittäjän elinehto on yhteistyö muun muassa majoitusyrittäjien kanssa, joilla ei aina ole resursseja järjestää aktiviteetteja itse.

- Minulla on yhteistyökuvioita muun muassa Hartolan Linnahotellin ja Iitissä toimivan Yli-Kaitalan mökkikylän kanssa. Myös Pajulahden ja muutaman muunkin tahon kanssa on viritelty yhteistyötä, Linninen kertoo.

Toimialueena hänellä pääasiassa Päijät-Häme, mutta myös Järvi-Suomi laajemmin. Savonlinnalaislähtöiselle Linniselle myös Saimaan vesistö ja rannat ovat tuttua aluetta.

Hänen mukaansa jo pelkästään Nastolan alueelta löytyy lukuisia tutustumisen arvoisia luontokohteita.

- Lapakisto on täällä tietenkin se ykkönen, mutta sen lisäksi esimerkiksi Pajulahden alue, josta pääsee hyvin myös Lapakistoon. Uudessakylässä on hieno Sammalsillan luontopolku lintutorneineen, ja Uudenkylän seurantalon kulmalta lähtevä harjureitti on upea. Sehän osa Loistopolkua, jota pitkin pääsee käytännössä Karismalta aina Iitin puolelle saakka, Linninen luettelee.

Lisäksi hän mainitsee Ruuhijärven kivikautisia asuinpaikkoja esittelevän historiapolun, ja Nastolan pienten järvien tarjoamat melontamahdollisuudet.

- Viime kesänä törmäsin Kukkasella ja myös Salajärvellä todennäköisesti samaan harmaahaikaraan, hän mainitsee.

Entä mitä nastolalaisessa luonnossa voi tehdä juuri nyt, kun lunta ei välttämättä riitä retkihiihtämiseen tai esimerkiksi lumikenkäilyyn.

- Nythän metsässä pystyy patikoimaan mainiosti, kun sitä lunta ei liikaa ole. Iltahämärän retki otsalampun kanssa on juuri tämän hetken juttu, esimerkiksi Pajulahdessa on hyviä nuotiopaikkoja, joita voi hyödyntää. Ja kun kulkee hiljaa ja rauhallisesti, niin on mahdollisuus havainnoida pikkulintuja, korppeja ja vaikka jäniksiäkin, Annukka Linninen sanoo.

Hän itse nauttii talvisessa metsässä myös eläinten jälkien tutkimisesta. Ne kertovat paljon metsän asukkaiden elämästä.

Keskustelu