Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nastolan kotiseutukyselyyn on kertynyt jo 250 vastausta

Lahden kaupunki selvittää parhaillaan kyselyllä, mitä paikkoja asukkaat arvostavat Nastolassa. Samalla kerätään näihin paikkoihin liittyviä muistoja ja kokemuksia.

Kysely on osa Lahden kaupungin tekemää Nastolan kulttuuriympäristöselvitystä. Selvitystä käytetään lähtötietona koko Lahden yleiskaavatyössä 2017-2020 sekä alueen muussa suunnittelussa. Kyselyaineistoa hyödynnetään myös Lahden kaupunginmuseon tallennustyössä sekä verkko-osallistumista käsittelevässä Lahden ammattikorkeakoulun (LAMK) opinnäytetyössä.

Nettikysely koostuu kahdesta osasta. Ensimmäisessä osassa voi kommentoida kartalla esitettyjä kohteita ja toisessa osassa voi lisätä karttaan haluamiaan paikkoja ja kommentoida niitä. Kyselyn viimeisellä sivulla pääsee tarkastelemaan muiden lisäämiä kohteita.

Kyselyn rakentamisesta on vastannut LAMKin opiskelija Juha Marttila, joka tekee parhaillaan opinnäytetyötään kuntalaisten verkko-osallistumisesta. Hän on tehnyt alustavaa koontia tähän menneissä tulleista vastauksista.

- Vastaajia on tällä hetkellä 250 ja paikannuksia 246. Lueskelin vastauksia, ja siellä oli todella mielenkiintoisia juttuja. Monet ovat kirjoittaneet hyviä perusteluja ja muistoja myös sellaisista kohteista, joita ei ollut aikaisemmin inventoitu, Marttila kiittelee.

Esimerkiksi Harakkamäki Ruuhijärven lähellä on merkitty yhdeksi arvokkaaksi paikaksi. Saatteena on ollut muun muassa se, että paikalta on löydetty vanhoja koruja, olipa vastaajan isoisä löytänyt Harakkamäeltä kivikirveenkin.

Kyselyyn on tullut myös paljon paikannuksia, joissa ei ole lainkaan perusteluja.

- Kyselyyn toivotaan nimenomaan ihmisten muistoja ja ajatuksia heille tärkeistä paikoista, Marttila painottaa.

Tähän mennessä vastanneet ovat pitäneet tärkeinä esimerkiksi Uudenkylänharjun ulkoilureittiä ja sieltä avautuvaa maisemaa.

- Villähteellä oli useampi vastaaja paikantanut Vanhankartanonmäen ja sen historiaa pidettiin mielenkiintoisena. Rakokiven alueella vastauksissa korostui Kuninkaanlähde. Kirkonkylän alueella oli arvokkaimpina koettu kirkon ympäristö ja Aurinkolinna, Marttila luettelee.

Tähän mennessä kyselyyn vastanneista yli puolet on työssäkäyviä. Seuraavaksi eniten on eläkeläisiä ja opiskelijoita. Vastaajia löytyy melko tasaisesti kaikista ikäluokista 16-75 ikävuoden välillä.

- Eniten on kuitenkin 46-65-vuotiaita. Naisia on hiukan enemmän kuin miehiä. Yli 70 prosenttia vastanneista asuu vakituisesti Nastolassa, 20 prosenttia on entisiä asukkaita ja loput loma-asukkaita tai muuten vain tuntevat Nastolaa. Kaikilta kyliltä on vastaajia, mutta ylivoimaisesti eniten nauhataajamasta, Marttila kertoo.

Kotiseutuni Nastola löytyy nettiosoitteesta: www.bit.ly/kotiseutuni