Kunnaneläinlääkäri muuttaa Nastolasta Hollolaan

Anni Pekkala-Mikkosen Eka-koira on usein mukana praktiikalla.

Stiina Ikonen

Eläinlääkäri Anni Pekkala-Mikkonen aloittaa Hollolan uutena kunnaneläinlääkärinä vuodenvaihteessa. Hän on ehtinyt työskennellä Nastolan toimipisteessä kuusi vuotta. Vaihdos juontaa Lahden ja Nastolan kuntaliitoksesta.

- Saan tosin jatkaa saman työnantajan palveluksessa. Meidän kunnaneläinlääkäreiden työnantajahan on Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä, hän toteaa.

Kärkölässä asuva Pekkala-Mikkonen iloitsee etenkin työmatkan lyhenemisestä, muutoin hän uskoo työn eläinten parissa jatkuvan samankaltaisena kuin aiemminkin.

- Tyypillistä työpäivää ei ole, vaan päivien sisältö vaihtelee. Olen käytännössä melkein puolet päivästä liikekannalla hoitamassa tuotantoeläimiä ja hevosia, ja noin puolet kuluu pieneläinten parissa.

Kunnaneläinlääkärin tontille kuuluvat lisäksi vaihtelevasti viranomaistehtävät.

- Alueella on kaksi valvontaeläinlääkäriä, joiden kanssa me teemme yhteistyötä.

Pekkala-Mikkosen työtä jatkaa varsinaisena viranhaltijana eläinlääkäri Anna Pasanen, joka suuntaa Nastolaan elokuussa suoraan äitiysloman päätteeksi. Tuohon asti hänen tehtäviään hoitaa sijainen.

Eläinlääkärille pääsee edelleen ajanvarauksella, joka tehdään aamupäivisin yhden soittotunnin aikana.

- Jos on kiireellistä asiaa, voi tietysti soittaa tai jättää viestin muunakin aikana. Nettiajanvaraus on tulossa jollakin aikavälillä ensi vuoden puolella, mikä varmasti helpottaa asiakkaiden ajanvarausta. Osa on kokenut, että tunnin soittoaika on haastava, Anni Pekkala-Mikkonen tietää.

Marraskuun loppuun mennessä Nastolassa on tehty yhteensä 1 102 vastaanottokäyntiä ja sairasmatkoille eläinlääkäri on startannut 93 kertaa. Luvut sisältävät sekä päivystys- että virka-aikaiset suoritteet.

Kunnaneläinlääkärin tilat sijaitsevat ainakin toistaiseksi kirkonkylällä vanhan kunnantalon yhteydessä.

- On vielä selvityksen alla, millaiset tilat ovat ja onko ilmanlaatu ok. Toimitiloja ei olla vielä suoraan siirtämässä, mutta yhteisvastaanoton vaihtoehtoa Lahden kanssa selvitellään, valvontaeläinlääkäri Cecilia Blomgren tietää kertoa.

Pekkala-Mikkonen kuvailee kunnaneläinlääkärin vastaanottoa ihmisten terveyskeskuksia vastaavaksi. Vaativat ja erikoisemmat tapaukset hoidetaan yksityispraktiikoilla, ja kunnassa keskitytään esimerkiksi rokotuksiin, hampaiden raspauksiin, tuotantoeläinten terveydenhuoltoon ja sairauksien hoitoon sekä kissojen ja koirien kastrointeihin.

Erikoisimmaksi vastaan tulleeksi potilaaksi Anni Pekkala-Mikkonen nimeää gekkoliskon.

- Sillä oli suutulehdus. Myönnän, että siinä vaiheessa piti kilauttaa kollegalle. Gekko lääkittiin ja se tuli kuntoon, hän muistelee.

Pekkala-Mikkosen mukaan ihmisten tietoisuus eläinten hyvinvoinnin kulmakivistä on kasvanut.

- Heillä on halu ennaltaehkäistä sairauksia. Eläimet rokotetaan ja ne tuodaan tarvittaessa vastaanotolle.

- Tietysti on viitteitä eläinten elintasosairauksista, kuten ylipainosta, mutta meillä se ei näy läheskään niin paljon kuin kaupungeissa, hän päättää.

Kommentoi