Pohjoismaiden suurin nettidivari kukoistaa vanhalla suksitehtaalla

Matti Pietilän johtama Finlandia Kirja myy kaikenlaista kirjallisuutta tietokirjoista scifiin ja fantasiaan. Joukossa on runsaasti myös tavanomaisia lukukirjoja.

Stiina Ikonen

Orimattilan Käkelässä on vanha teollisuusalue, jossa yhtenä yrityksenä toimi aikoinaan Valtosen tunnettu suksitehdas. Nyt valtavan kivitalon suojiin on sijoitettu yli 200 000 kirjaa, joita lähtee joka päivä maailmalle yrittäjä Matti Pietilän ja neljän työntekijän voimin. Pietilä kuvaa Finlandia Kirjaa Pohjoismaiden suurimmaksi antikvariaatiksi.

Aalto-yliopistosta valmistunut kauppatieteiden maisteri perusti nettidivarin vuonna 2010. Esityötä hän oli tehnyt jo 2000-luvun puolivälissä kehittämällä järjestelmän käytettyjen kirjojen myyntiin.

- Alalla kuitenkin tapahtui muutoksia epäedulliseen suuntaan. Menin pariksi vuodeksi rahoitusalalle, mutta yrittäjyys kyti. Tuli houkutus pistää antikvariaatti pystyyn.

Melkein kaikki suomalaiset antikvariaatit ovat siirtyneet ainakin osittain nettimyyntiin.

- Ne eivät ehkä ole uskaltaneet lähteä siihen tarpeeksi voimakkaasti, vaikka asiakkaat ovat oppineet ostamaan kirjat netistä. Haluttujen teosten löytäminen kivijalkadivareista on aika työlästä, Pietilä tuumaa.

- Olen kyllä itse aina pitänyt antikvariaattien tunnelmasta. Pikkupoikana kävin ahkerasti Orimattilan divarissa ostamassa Aku Ankan taskukirjoja ja lehtiä. Muistan elävästi, kun se lopetti toimintansa. Pyöräilin hirveää vauhtia kertomaan siskolle, että divarissa on ale. Sitten poljin vauhdilla takaisin tekemään viimeisiä löytöjä.

Finlandia Kirja viettää jo kolmannen kerran kirjanjakopäivää lauantaina 10. joulukuuta klo 10-14.

- Olemme koko menneen vuoden ajan valikoineet annettaviksi hyväkuntoisia ja laadukkaita kirjoja, joita meillä itsellämme on jo riittävän monta myynnissä, Matti Pietilä taustoittaa.

Jaossa on tuhansittain kirjoja, joiden mukana on sekä käytettyjä hyväkuntoisia että aivan uusia kirjoja.

- Iso osa kirjoista on myös siinä kunnossa, että niitä kehtaa antaa lahjoiksikin, Pietilä huomauttaa.

Ilmaiskirjojen joukossa on lastenkirjoja, tietokirjoja ja kaunokirjallisuutta. Matti Pietilä suosittelee ottamaan mukaan kantovälineeksi omia kasseja tai laatikoita.

- Ihmiset ovat olleet tällaisesta päivästä innoissaan. Tämä on puhdas hyväntekeväisyystapahtuma, jossa saamme varastoon lisää tilaa ja kirjoille uuden kodin mielekkäällä tavalla. On myös kiva saada paikkakunnalle vähän eloa.

Finlandia Kirjan jouluinen kirjanjakopäivä 10.12. klo 10-14 Suksitie 10, Orimattila. Opasteet paikan päällä.

Lue koko artikkeli tänään ilmestyvistä Seutu4-lehdistä.

Kommentoi