Hollolalainen Pekka Vaattovaara on tangolaulun taitaja

Pekka Vaattovaara toimii "siviilissä" rakennusalan yrittäjänä, mikä mahdollistaa töiden järjestämisen niin, että aikaa riittää myös päivätanssikeikoille.

Ville Hakala

Hollolan kirkonkylällä asuva Pekka Vaattovaara voitti marraskuun toisena viikonloppuna järjestetyn Kainuun tangolaulun taitokisan. Hollolalainen oli taidokkain 20:stä kisaan osallistuneesta mieslaulajasta. Naisten sarjaan osallistui 24 laulajaa, ja sen sarjan voittoon lauloi Eija Kettunen Kangaslammelta.

Tuomariston puheenjohtaja Pekka Mikkolaa totesi kilpailun olleen mitä korkeatasoisin. Voittajia yhdisti juryn mielestä se, että heillä oli musikaalisuuden ja sävykkään tulkinnan ohella halu ja kyky kertoa tarinaa yleisölle sekä vahva läsnäolo lavalla.

Pekka Vaattovaara kehuu vuolaasti Kuhmo-talossa käydyn kilpailun järjestelyjä. Niin talon akustiikka kuin kilpailijoita säestänyt Riku Niemen kokoama kvintetti olivat Vaattovaaran mieleen. Ne olivat myös ne perusteet, mitkä innostivat Vaattovaaran lähtemään mukaan.

- Tosin kilpailijoiden suuri määrä taisi yllättää järjestäjätkin. Ja se venytti kilpailupäivät pitkiksi, kun kaikki kilpailijat saivat myös harjoitella kappaleitaan orkesterin kanssa. Siinä vaadittiin vähän turnauskestävyyttäkin, Vaattovaara naurahtaa.

Turnauskestävyyttä ja kokemusta hollolalaisella riittää, sillä hän aloittanut laulu-uransa jo 1960-luvulla. Vaattovaaran isä oli taitava haitarinsoittaja, jolta hän jo lapsuudessaan sai innostuksen kotimaiseen tanssimusiikkiin.

- Isä soitti Olavi Virran kaikkein hankalimpia kappaleita, ja siinä minäkin opin niitä sitten laulamaan, alunperin Kolarista kotoisin oleva Vaattovaara muistelee.

Vaattovaara nauttii erityisesti haastavien laulujen tulkinnasta. Niissä hänen mukaansa mitataan toden teolla laulu- ja esiintymistaitoa.

- Laulettavuuden lisäksi hyvä kappale on tarinallinen. Nykyisin tuntuu, että toistetaan vain viittä sanaa ja tehdään helppoa ja yksinkertaista.

Hänen suosikkitangojaan ovat Romanesca ja Yön kulkija.

- Niiden laulamisessa on jo vähän tekemistä, Vaattovaara tuumaa.

Kuhmon kisassa Vaattovaara esitti Olavi Virran tutuksi tekemät Leirinuotiolla ja Sateisen illan. Kolmas hänen esittämänsä kappale oli Hiekkaa.

Viime keväänä Vaattovaara lähti pyynnöstä Wellamo-opiston alaisuudessa toimivien Lahden pelimannien basistiksi, mikä puolestaan poiki yhteistyökuvion haitaristi Markku Heikkisen kanssa.

- Pistimme hänen kanssaan pystyyn Tanssiyhtye Pohjantuulen, jolla olemme tehneet keikkaa ja saimme juuri valmiiksi uuden singlenkin, Vaattovaara kertoo.

Singlellä on Heikkisen säveltämät kappaleet Tuntematon taiteilija ja Kaipaathan kotiin. Nyt ei liikuta tangotunnelmissa, vaan kappaleet ovat fusku- ja beguine-tyyppisiä.

- Keikkoja olemme tehneet Lahden seudun tanssipaikoilla muun muassa Pesäkalliolla, Orimattilan Kehräämöllä, Hollolan Harjulan lavalla ja Heinolan Aavehallilla. Joitakin yksityistilaisuuksiakin on ollut.

Duon vahvistuksena on ollut usein rumpalikin, sillä Vaattovaara on sitä mieltä, että kunnon tanssikeikka vaatii oikean bändin.

- Nykyvehkeillä keikkoja voisi vetää yksikseenkin, mutta minun mielestäni se on vähän tympeän ja luonnottoman tuntuista. Kolme soittajaa näyttää jo bändiltä, hän sanoo.

Kilpailuintoakin miehellä riittää vielä, vaikka vyöllä on jo muun muassa Laila ja Olavi -kisan kakkossija, Tangoseniorikisan kolmossija, MTV:n Mestarisolisti-titteli ja Seniorilaulajien SM-kisan finaalipaikka. Hän oli myös 1990-luvulla varasijalla Tangokuningas-finaaliin.

- Nykyisin kilpailut tulee valittua aikaisempaa tarkemmin, sillä monessa paikassa touhu on aikalailla sisäänpäin lämpeävää, Pekka Vaattovaara kritisoi.

Kommentoi